Odštampajte ovu stranicu
уторак, 11 октобар 2016 00:30

Ваљевац Средојевић отвара овогодишњи БЕМУС

Napisano
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

Протеже прослављених виолиниста Марине Јашвили и Едуарда Грача, Драган Средојевић је један од ретких младих виолиниста који је студирао са највећим представницима чувене Руске виолинске школе, на Конзерваторијуму „Чајковски“ у Москви.

 

На позив маестра Валерија Гергијева, Драган наставља каријеру као солиста једног од најпрестижнијих музичких колектива на свету – оркестра Маријинског театра у Санкт Петербургу.


Свој први наступ је имао већ у седмој години. Са 14 година одржао је први солистички целовечерњи концерт и већ у најранијем узрасту заузео водеће место међу виолинистима своје генерације. Запажен по препознатљивом звуку, техничкој беспрекорности и неограниченој креативности. Драган Средојевић је до сада одржао велики број концерата на најеминентнијим музичким сценама света међу којима су Европски парламент у Бриселу, Victoria hall у Женеви, Konzerthaus у Берлину, Barbican у Лондону, Маријински театар у Санкт Петербургу, Бољшој театар у Москви, Национални центар уметности у Пекингу, Опера Тел Авива, Луксембуршка филхармонија, Љубљанска филхармонија, Конзерваторијум Чајковски у Москви, Глазбени завод у Загребу, Филхармонија Тбилисија. У Београду је такође наступао у најзначајнијим дворанама као што су Задужбина Илије М. Коларца, Сава Центар, Српска академија наука и уметности, Свечана сала Скупштине града итд.  Наступао је на солистичким концертима и у камерним саставима у свим градовима у Србији, али и на међународним фестивалима у земљама широм света: Италија, Немачка, Енглеска, Кина, Холандија, Швајцарска, Словенија, Луксембург, Русија, Израел, Аустрија, Белгија, Грузија, Грчка, Хрватска, Румунија.


Поред тога што је вишеструки лауреат свих значајнијих републичких и међународних такмичења у Србији, а и неколико значајних међународних такмичења у иностранству, добитник је награде Министарства културе Србије „Београдски aнђео“ за постигнуте изузетне резултате на пољу уметности, а такође и „Грамате Руске Федерације“ за културни допринос и развијање односа између Русије и Србије.


Стипендиста је елитног мајсторског курса за виолинисте “Кешет Еилон” у Израелу, где сарађује са најеминентнијим виолинистима и професорима светске виолинске школе: Шломо Минц, Ида Хендл, Шмуел Ашкенази, Вадим Глуцман, Хаим Тауб, Хагаи Шахам, Ицак Рашковски и други. 


Међу менторе и партнере са којима наступа убрајају се нека од најзвучнијих имена у музичком свету данас: концертмајстори Лондонског симфонијског оркестра Роман Симовић и Бечке филхармоније Фолкард Штојде, Наталија Гутман, Виктор Пикајзен, Михаил Воскресењски, Павел Верњиков, Игор Озим, Сергеј Кравченко, Алексеј Лундин, Игор Корети, Вактанг Какидзе и други..

 

 

М. Лугоња

 

 

.

 

 

Pročitano 1317 puta Poslednji put izmenjeno уторак, 11 октобар 2016 18:12
Marinko Lugonja