Odštampajte ovu stranicu
среда, 19 октобар 2016 21:46

Милош Јевтић против заборава

Napisano
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 

Библиотека је у уторак обележила два важна јубилеја Милоша Јевтића: 80 година живота и 40 година колекције Одговори. Милош Јевтић је Ваљевац, што увек с поносом истиче. Рођен је у Горњој Буковици.

 

 

Библиотека је показала велико уважавање за Милоша Јевтића одабиром угледника који су говорили о њему. То су били: Милан Тасић, директор "Београдске књиге", издавача многих Јевтићевих књига; писац Радован Бели Марковић и социолог, писац и публициста Слободан Гавриловић.

 

Током неколико деценија Милош Јевтић је на Другом програму Радио Београда, у емисији коју је само основао, Гост другог програма, имао око 800 разговора са најеминентнијим уметницима, научницима, стручњацима и мислиоцима некадашње Југославије. Од краја седамдесетих година ти су разговори објављивани као књиге.  До  сада је објављено тачно 215 таквих књига у колекцији Одговори. Поодавно је констатовано да ко год буде иоле озбиљно проучавао другу половину нашег 20. века, то  неће  моћи без увида у колекцију Одговори.

 

Слободан Гавриловић је рекао да су многи од тих истакнутих људи Милошу Јевтићу говорили не само о себи и својој професији, већ и о приликама у друштву, шта чека народ и шта би требало предузимати да народ поново не задеси горка судбина. Слабо ко је чуо те мудре гласове, а никакве спремности није било да се те идеје примене у вођењу народа и државе.Зато би неки млађи новинар данас требало да разговара са Милошем Јевтићем о томе шта је све стајало у позадини тих разговора?

 

Радован Бели Марковић назвао је Милоша Јевтића великим господином кога би сваки Ваљевац пустио корак испред себе у знак поштовања. И да је Милош Јевтић деценијама био најбољи амбасадор Ваљева у Београду, што подразумева велику компетенцију и углед. А Милан Тасић да Милош Јевтић не да забораву, неукости и примитивизму  да надвладају

 

Сам слављеник се публици обратио у том духу. Замолио је присутног директора Гимназије да неке од учионица буду назване по Десанки Максимовић, Матији Бећковићу, Гордани Бабић, Љуби Поповићу, Сими Пандуровићу; да један део Ваљевске болнице понесе име др Живорада Грбића. Замолио је такође да се не препусте брзом забораву недавно преминули новинари, публицисти и писци Зоран Јоксимовић и Здравко Ранковић.

 

 

М. Стојкановић

 

 

.

Pročitano 1912 puta Poslednji put izmenjeno среда, 16 новембар 2016 23:22
Valjevska iskra

Najnovije od Valjevska iskra

1 komentar