Odštampajte ovu stranicu
четвртак, 13 април 2017 20:01

Мајко Србијо, помози!

Napisano

Цветко Стојкановић, други с лева

 

Мајко Србијо, помози! био је вапај око 30 000 Срба које су усташе Францетићеве легије у пролеће 1942. године од Олова, Кнежине, Сокоца, Хан Пијеска, Романије нагониле на Дрину.  Неколико хиљада људи нашло је смрт од усташке руке на левој обали Дрине. То ужасно време за Србе описао је Цветко Стојкановић у књизи "Устанак Срба у Источној Босни 1941/42. године. Књига је прексиноћ представљена у Народном  музеју у Ваљеву.

 

У свом крвавом походу низ Дрину, усташка легија је протутњала за два дана  Немци су пре тога јаким снагама разбили српске устанике у Источној Босни, ослабљене већ започетим грађанским ратом између партизана и четника. Заостали српски народ који није стигао да се превезе преко набујале Дрине, скончао је у јамама у неколико села поред Дрине. Поуздани подаци говоре да је тих дана спас у Србији нашло  на потезу од Дрињаче до Вишеграда  око 30 000 Срба. 

 

Народ у Србији показао је тих тешких мајских дана 1942. године, неизмерну солидарност са својим сународницима из Босне. С посебном захвалношћу и данас се треба сетити храбрих чамџија који су скоро месец дана даноноћно превозили преко Дрине прогнане Србе у Србију. Цветко Стојкановић наводи имена Стојана Поповића из средњег Подриња, који је са својим људима  за кратко време на Старом Броду, Слапу, Татинцу и Дервенти превезао око 10 000 Срба са Романије у Србију, потом Радована Јовановића Лукића из Калиманића код Бајине Баште. У превозу прогнаних Срба преко Дрине  несебично су и храбро учествовали и сплавари из Растишта, Перућца и Бесеровине код Бајине Баште.  

 

У Бајиној Башти спас је нашло око 2 500 избеглих Срба,а  ни сама варош у то време није имала више становника. Да зло буде горе, најпре међу избеглицама, а потом и међу домаћим становништвом, дошло је до епидемије пегавог тифуса и смрти неколико стотина људи.

 

Све  то с низом података и потресних сведочења људи који су преживели тај ужас, стоји у књизи Цветка Стојкановића "Устанак Срба у Источној Босни 1941/42. године - Успон и слом". Ова књига, као и књига "Први светски рат и осаћански солунци" истог аутора, представљена је у уторак у Народном музеју у Ваљеву, разумевањем и предусретљивошћу директора Музеја Владимира Кривошејева.

 

О књизи су поред аутора говорили и археолог Мирко Бабић из Музеја у Бијељини, Обрад Додић, публициста и новинар из Бајине Баште, као и генерал у пензији Миленко Живановић, командант Дринског корпуса Војске Републике Српске у последњем рату. У том рату  Срби су срећом избегли идеолошке поделе, које су их трагично ослабиле у Другом светском рату.  

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

Pročitano 1190 puta Poslednji put izmenjeno понедељак, 17 април 2017 14:37
Valjevska iskra

Najnovije od Valjevska iskra