Odštampajte ovu stranicu
четвртак, 18 јануар 2018 22:24

Паоло Сорентино: Кустурица као Бергман и Фелини

Napisano

 

У интервјуу за Искру овогодишњи специјални гост Кустенддорфа, велики италијански редитељ Паоло Сорентино, причао је о Мећавнику, филму,  Емиру Кустирици, ТВ серији "Млади папа", коју је режирао и другим темама, које се тичу уметности чији је он, свакако, репрезентативни представник

 

Како је Ватикан реаговао на серију "Млади папа?"

У почетку Ватикан је реаговао тишином. По мом мишљењу и тишина је реакција. Та тишина је очекивана, јер су они заиста мудри и треба им времена да дају званично мишљење о нечему. Снага Ватикана је у тој тишини. Тек пре неколико месеци , заузели су став који је позитиван. Рекли су да је моје виђење односа човека према религији заиста искрено. Стога, у питању је закаснела, али позитивна реакција.

 

Да ли тренутну геополитичку ситауцију у свету треба искључиво схватити као нешто лоше, или би за уметника било боље из тога извлачити материјал за неко уметничко дело?

Нисам баш особа коју треба ово питати пошто ја волим да правим филмове о људским осећањима, јер без обзира на ситуацију у свету, осећања су увек иста. Некад интезивнија, некад умеренија. Из разлога штзо сам искључиво тумач осећања, ја не разумем ништа друго око себе.

 

Да ли сте познавалац српске кинематографије?

Нажалост, у Италији, због лоше дистрибуције, нисмо у могућности да пратимо српску кинематографију. Тако да сам гледао само Емирове филмове, а од свих њих највише ме очарава "Дом за вешање".

 

Рекли сте да сте почели да режирате под утицајем Емира Кустурице. На који начин је он утицао на ваш рад и колико је он важан за историју европског филма?

Сматрам да је Емир Кустурица један од пет или шест најважнијих редитеља у историји европског филма, а и Европа је свет. Он је на нивоу Бергмана и Фелинија.

 

 

Извор: Искра (светлија страна света)

 

 

.

Pročitano 938 puta Poslednji put izmenjeno четвртак, 18 јануар 2018 22:46
Valjevska iskra

Najnovije od Valjevska iskra