Odštampajte ovu stranicu
четвртак, 29 март 2018 10:49

Изложба ускршњих јаја

Napisano

 

Ђаци ОШ "Миле Дубљевић" у Лајковцу, заједно са својим професором ликовне културе Милојем Митровићем, сваке године украшавају јаја за највећи хришћански празник Васкрс. Ђачка изложба украшених јаја биће отворена вечерас у 18 сати у Културном центру Лајковца.

 

За разлику од уобичејеног шарања васкршњих јаја воском или једноставног лепљења налепница, лајковачки ђаци су се потрудили да на најбољи начин искажу сопствени таленат и креативност користећи све врсте боја у осликавањау васкршњих јаја, уз упутства свог професора.

 

На изложби у Културном центру осликана јаја ће бити распоређена на два дрвета, направљена од клирита. Посебном техником из јаја је извучена садржина, а остављена само љуска, како би на гранама дрвета стајала лако као украси.

 

Милоје Митровић је академски сликар и цењени иконописац. Он је, такође, познат по осликавању васкршњих јаја димензија од 30 до 100 сантиметара. Зато не чуди његова  велика посвећеност у преношењу знања на ђаке и подстицању њиховог ликовног израза. Радост слављења предстојећег празника у лајковачкој општини, овом изложбом биће на леп начин увећана, написала је Александра Танић, историчар уметности у каталогу за изложбу.

 

 

М. Ст.

 

 

Pročitano 1041 puta
Valjevska iskra

Najnovije od Valjevska iskra