Odštampajte ovu stranicu
среда, 18 април 2018 09:12

Велика изложба у Галерији "Трнавац"

Napisano

 

У Галерији "Трнавац" вечерас ће, у 19 сати, бити отворена велика изложба слика и цртежа Миодрага Миће Поповића, једног од најзначајнијих и најинтригантнијих уметника 20. века у Србији.

 

Пред публиком ће се наћи 16 слака рађеним уљем на платну, или комбинованом техником, као и два цртежа. Ова су дела настала у период од 1936 до 1989. године и представљају ретроспективу целокупног Мићиног сликарства.

 

Муића Поповић, сликар и академик, али и филмски редитељ, књижевник и сценограф, рођен је у Лозници 1923. године. Био је истакнути члан оне чувене генерације интелектуалаца о којој се и данас говори, када желимо да укажемо на високе домете српске културе: Коса Бокшан, Петар Омчикус, Олга Божичковић, Милета Андрејевић, Бата Михаиловић, Борислав Михаиловић Михиз, Павле Ивић, Дејан Медаковић, Михаило Ђурић, Живорад Стојковић, Добрица Ћосић... Ови, тада млади људи, од почетка су пружили интелектуални и уметнички отпор крутим друштвеним и политичким нормама, наметнутим од победничке КПЈ, као и осредњости и униформности у уметности (социјалистички реализам).

 

Мића Поповић је прву самосталну изложбу имао 1950. године у Павиљону "Цвијета Зузорић" на Калемегдану. Изложено је тада 160 радова које је публика одмах прихватила, а држава апсолутно игнорисала. Такав однос ће пратити стваралаштво Миће Поповића током целог његовог живота. Мићину изложбу у САНУ 1980. године видело је 500 000 људи.

 

Грађани Ваљева ће имати прилику да у Галерији "Трнавац" виде дела великог сликара захваљујући Центру за културу "Вук Караџић" из Лознице у оквиру кога се налази Легат нашег славног уметника.

 

 

М. Стојкановић

 

 

.

Pročitano 901 puta Poslednji put izmenjeno среда, 18 април 2018 09:55
Valjevska iskra

Najnovije od Valjevska iskra