Odštampajte ovu stranicu
уторак, 22 јануар 2019 21:29

Арно Гујон: Где су речи, ту је и образ

Napisano

 

Француски хуманитарац Арно Гујон, који ће у оквиру акције "Негујмо српски језик", водити кроз Србију "Караван културе говора", казао је да је важно неговати језик, који је огледало душе и важан део културе и идентитета. Гујон је нагласио да му је велика част да као Француз који је научио српски језик учествује у тој акцији Министарства културе и информисања. 

 

Изузетно је важно, не само да правилно говоримо, него да умемо и да пренесемо жељену поруку. Сведоци смо, нажалост,  да многи данас  то не умеју, рекао је Гујон за "Вечерње новости"

 

Он је појаснио да је циљ "Каравана културе говора", који ће за почетак гостовати у Београду 8. и 9. фебруара, а потом и у другим градовима Србије, није само да негује језик кроз правопис и граматику, већ и кроз изражавање.

 

Према његовим речима, било би добро да се култура говора стекне још у школи, јер је то основ за све, чиме год да се деца у будућности буду бавила.

"Када се једном овлада овом вештином, никада се не заборавља, баш као ни вожња бицикла", додао је Гујон.

 

Акција "Негујмо српски језик", која се бави неговањем и заштитом српског језика, писма, опште језичке културе и писмености, први пут је организована 2015. године. Ове године акција је пропраћена билбордима на којима су исписане поуке о значају српског језика изражене кроз пословице и загонетке: Да се речи купују, мање би их било, Где је реч, ту је и образ.

 

У оквиру акције је низ програма међу којима је и "Караван културе говора".

 

 

ИСКРА/Светла страна света

 

 

Pročitano 930 puta Poslednji put izmenjeno среда, 23 јануар 2019 16:43
Valjevska iskra

Najnovije od Valjevska iskra