Odštampajte ovu stranicu
четвртак, 04 април 2019 23:07

Европска награда за оперу "Дидона и Енеј"

Napisano

 

Опера је копродукција Музичке школе "Живорад Грбић" из Ваљева и гимназије Ширен из Фафенхофена у Немачкој. Награда је освојена на европском такмичењу сценског стваралаштва младих "Papageno Award" које се традиционално одржава у Аустрији, у граду Линцу. Опера "Дидона и Енеј" у Линцу је представљена снимком са ваљевске премијере одржане у септембру прошле године, у продукцији ТВА Плус.

 

"Papageno Award" je такмичење у области сценског и драмског стваралаштва гимназија и уметничких академија са немачког говорног подручја (Немачка, Аустрија и Швајцарска). Због своје популарности често се назива и "оскаром" међу такмичењима на којима се вреднује стваралаштво младих људи.

 

"Дидона и Енеј" дело је енглеског композитора Хенрија Персла. Опера је на такмичењу у Линцу, у извођењу ваљевских и немачких ученика, награђена за најбољу режију а главни глумац и певач у опери Данијел Сауер, студент соло певања, добио је награду за најбољег мушког глумца.

 

Ово је први међународни пројекат наше Музичке школе у њеној историји дугој 65 година, а уједно и прва опера настала у Ваљеву.

 

Камерни гудачки оркестар "Фаникс", којим је достојно висини задатка дириговала мр Снежана Стевановић, био је за ову прилику ојачан наставницима и некадашњим ученицима школе. И материјал који је гимназија Ширен поднела на конкурсу настао је у Ваљеву.

 

 

Сузана Перић

М. Ст

 

 

Pročitano 1085 puta
Valjevska iskra

Najnovije od Valjevska iskra