Odštampajte ovu stranicu
субота, 14 јануар 2017 17:40

Уклоните Кинески зид

Napisano

 

Сретнем познаницу која ми се жали да јој дете ради на месту које му је угрозило здравље. Покушава да дође до представника градске власти и да их замоли за помоћ. "Све нам је попуњено, евентуално да видимо нешто", рекли су гласом који познаници није уливао неку наду.

 

Никада нисам завидео колегама које су пратиле високе државне званичнике у земљи и по свету. То је извештавање увек дипломатско, уоквирено и очекивано. Више сам волео искреност, разговоре и догађаје с тензијом. Што рекао један паметан човек: Не примећујем када опада јесење лишће, али пруимећујем сваку нијансу у односима међу људима.

 

На тај начин се трудим да деци предајем социологију у средњим школама. Када им говорим о неједнакости у друштву, стварам им слику концентричних кругова из којих је тежак прелазак из једног у други. Да су вољни да читају, препоручио бих им књигу ваљевског професора у  пензији др Радована Марјановића "Учити, само учити и бити свестан свог социјалног порекла". Чак је довољно узети за озбиљно сам наслов књиге.

 

Кажем још деци да створе слику кругова политичара, лекара, директора, свештеника, слабо плаћених радника, незапослених људи. И да замисле колико је дебела и тврда граница између нижих и виших кругова. И да најозбиљније схвате наслов књиге проф. Марјановића. Кажем им и да не очекују да неко други створи за њих друштво праведности и једнаких шанси. Да је сутра и на њима да се боре за друштво са што више праведности, демократије и слободе критичке речи. Не одустајем док се не уверим да су потпуно разумели то што им кажем.

 

А познаници која је хтела да замоли за своје дете нисам могао да помогнем да дође до највиших представника градске власти. Волео бих да сам могао да јој обећам помоћ у томе, јер је деловала заиста забринуто. Њена кћерка и даље ради на радном месту које јој угрожава здравље, јер и сама има децу о којој м ора да брине. 

 

Надамо се да наша градска власт има и важнијег посла ( пре свега да ојача реални сектор и увећа прилике за запошљавање по конкурсу) од попуњавања јавних предузећа и установа својима. И да се од властитих грађана не ограђују портирима пред сваким вратима, секретарицама, недоступним телефонима. И да се навикну и да одговоре на вашу молбу или питање. Ради се само о грађанима Ваљева који понекад нешто морају и да питају, који имају проблем за који им је потребна помоћ.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

   

Pročitano 3182 puta
Valjevska iskra

Najnovije od Valjevska iskra