Odštampajte ovu stranicu
субота, 11 мај 2019 20:57

Држава се није определила за домаће

Napisano

 

У оквиру кампање "Купујмо домаће", коју девет месеци спроводи ваљевско предузеће "Еуропром", млечни производи компаније "Мегле" могу се по сниженим ценама купити у свим објектима овог трговинског ланца. Представнице ова два предузећа упутиле су јавности и држави важне поруке.

 

Последњих година све су чешће кампање "купујмо домаће". У Србији за то се залажу трговински ланци, удружења и појединци. Држава се није определила да поручи грађанима да у случају подједнаког квалитета и приближних цена предност дају домаћим производима. Тако се помажу домаћи произвођачи, радници и сељаци који обезбеђују сировине. Од увећане продаје домаћих производа корист има и држава, јер остаје више новца за здравство, школе, путеве.

 

Црна Гора се од прошле године определила за своје домаће. Не на начин кампање или акције, већ трајног опредељења. То опредељење заједно спроводе Влада те државе, Привредна комора, шест трговинских ланаца, медији и грађани, казала је Бојана Перић, директор маркетинга у Еуропрому (десно на фотографији). За месец дана показали су се позитивни резултати.

 

Под домаћим производима сматра се оно што је произведено у Србији, од домаћих радника и преетжно од домаћих сировина. Такав је случај са чувеном немачком компанијом "Мегле, која има  млекару у Крагујевцу, где производи квалитетне, познате производе. "Мегле" је у Крагујевцу седам година, запошљава 150 радника, дневно прерађује 125 000 литара млека. Извозе у Немачку, Аустрију, Хрватску, Румунију, Бугарску и  Руску Федерацију, казала је Вишња Станковић, менаџер продаје и маркетинга.

 

Њу је колегиница Снежана Билић питала да ли "Мегле" помаже развој пољопривредника у околини Крагујевца од којих претежно набавља млеко. Одговор је био позитиван, јер "морате добијати квалитетно млеко, краве морају живети у  чистим шталама.  Али и да је професионализам, поштовање договора, у месној и млечној индустрији на једва прихватљивом минимуму.

 

Теми подршке домаћем допринос је дао и власник Еуропрома Десимир Тадић.Он је подсетио да Еуропром годинама откупљује четвртину производње Ваљевске пиваре. То је било посебно важно у годинама када је Пивара била у стечају и када јој је опстанак висио о концу. "Шта би било да је Еуропром своје објекте напунио пивом из других пивара у Србији и иностарнству?" Пивара би морала да значајно смањи производњу и умањи шансе за опстанак", казао је господин Тадић.

 

Да ли је за такво опредељење у некој години добио награду града Ваљева за привреду? "Не сећам се", одговорио је власник Еуропррома. 

 

 

М. Стојкановић

Овај текст садржи маркетиншке поруке

 

 

.

Pročitano 249 puta
Valjevska iskra

Najnovije od Valjevska iskra