Odštampajte ovu stranicu
недеља, 10 јун 2018 14:47

Изложба М. Трнавца у Лозници

Napisano

 

Манифестација "Мићини и Верини дани", посвећена знаменитиом уметнику и академику Мићи Поповићу, почеће у Лозници, 12. јуна, изложбом слика и објеката једног од најзначајнијих живих српских сликара Радована Трнавца Миће. Изложба ће бити отворена у Центру за културу "Вук Караџић"и трајаће месец дана.

 

"Мићини и Верини дани" почињу сваке године 12. јуна, на дан када је рођен Мића Поповић. Личности које воде легат, посвећен овом, не само код нас, већ и у свету познатом  уметнику, рођеном  у Лозници - на изузетан и узвишен начин, кроз уметност - обележавају овај датум. Част да за рођендан Миће Поповића,у кући његове уметности, представи своје стваралаштво, припала је ове године Мићи Трнавцу.

 

Ретроспективна изложба Миће Трнавца у Лозници обухвата слике и објекте настале од 1973. до 2017. године. Према речима самог аутора поставка има сличан концепт, као и његова изложба у Народном музеју у Београду из 1995. године. Та је изложба имала значајан одјек у културној јавности.

 

"Јако сам срећан што су ме из Лознице позвали и изузетна ми је част што ћу дан рођења Миће Поповића увеличати својим уметничким делима", прокоментарисао је М. Трнавац.

 

"Својим уметничким делима, сликама, филмовима, књижевношћу, Мића Поповић је оштро критиковао све оно, што по његовом мишљењу, у друштву није било у реду. Мићи Поповићу је публика и критика дала статус врхунског уметника, кога је истовремено држава са  својим апаратом константно маргинализовала. Он је ипак успео да постане један од најугледнијих чланова САНУ, избегавши крајње последице једнопартијског тоталитарног система - као што је затвор, рецимо.

 

Мића Трнавац каже да је Мића Поповић за њега био узор још од студентских дана,како због врхунског сликарства, тако и  због чврстог опредељења да уметник  ускраћивање слобода и лошу стварност критикује искључиво уметничким средствима. 

 

Мића Поповић је Србију и Југославију као врхунски уметник на достојан начин представљао широм света. Његов долазак у Америку половином осамдесетих година објавили су сви водећи амерички медији. Мића Поповић је тада одржао низ предавања на  уметничким факултетима. Мића Трнавац и данас жали што због заузетости великог сликара, тада није добио прилику да га упозна.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

Pročitano 1014 puta
Valjevska iskra

Najnovije od Valjevska iskra