Odštampajte ovu stranicu
среда, 24 октобар 2018 20:28

Четвртак: Дан за високу уметност

Napisano

 

У Интернационалном студију "Радован Транавац Мића" биће отворена изложба Уроша Тошковића, највећег живог црногорског сликара. Изузетно цењена пијанистикиња Нада Колунџија одржаће концерт у Музичкој школи. Отварање изложбе је у 19 сати, а концерт пола сата касније, што може бити проблем за оне који су хтели да буду на оба догађаја. 

 

Нада Колунџија ће одржати концерт у Ваљеву у оквиру своје овогодишње турнеје под називом Удах-издах звука. Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања и предвиђа наступе уметнице у шест градова Србије. Турнеја је прилика да Нада Колунџија промовише свој троструки албум Удах/издах-Мала антологија музике за клавир од 1914. до 2014. године. Овај је албум од стране престижног часописа Музика класика проглашен за албум године 2017.

 

Урош Тошковић (86 година), по мишљењу ликовних критичара од ауторитета, један је од најбољих цртача данашњице. Поставка коју ћемо видети у Ваљеву садржи 28 радова Уроша Тошковића насталих у периоду од 1950. до 2014. године.

 

Тошковића често описују као нимало веселог несхваћеног генијалца. Он спада у ону најмалобројнију групу "лудих" уметника који своју уметничку идеју живе до краја, па ако то изискује одрицање, сиромаштво и вишегодишњу несхваћеност и неприхваћеност. Тако је своју уметничку идеју Тошковић живео у Паризу од 1956. до 1976. године.

 

Уметнички студио "Мића Трнавац" се захваљује Момчилу Моши Тодоровићу, власнику Модерне галерије Књажевац, што је омогућио да ова лепа и необична изложба буде отворена у Ваљеву. Изложба ће трајати месец дана. 

 

 

М. Стојкановић

 

 

.

Pročitano 968 puta
Valjevska iskra

Najnovije od Valjevska iskra