Odštampajte ovu stranicu
уторак, 12 новембар 2019 19:13

Светски прваци из Ваљева

Napisano

 

Алекса Мирковић, студент Музичке академије у Источном Сарајеву и Влајко Јовановић, ученик 6. разреда Основне музичке школе у Ваљеву, освојили су прва места на 69. Светском трофеју хармоника, одржаном недавно у португалском граду Лоуле. Влајко је победио као извођач на хармоници, а Алекса, некадашњи ученик Музичке школе у Ваљеву, победио је у категорији композиција.

 

Светски трофеј хармонике је по свим параметрима најјаче такмичење на свету у области академске хармонике. Отуда је успех младих Ваљеваца тим значајнији. Ово такмичење се сваке године одржава у другој земљи, а овогодишње 69. по реду остаће запамћено по учешћу младих извођача из чак 26 земаља.

 

У раду жирија, који је увек чине најугледнији светски педагози, ове године је учествовала и проф. Данијела Ракић, једна од најистакнутијих педагога у нашој земљи.Она сматра да је успех наших виртуоза историјски, како за Ваљево тако и за Србију.

 

По њеним речима победа четрнаестогодишњег Влајка Јовановића резултат је вишегодишње сарадње са изузетним педагогом проф. Душицом Тимотић. Док победа Алексе Мирковића говори о "озбиљној посвећености академској хармоници у свим сегментима, како извођачкој тако и композиторској". 

 

 

М. Ст.

 

 

.

Pročitano 1041 puta
Valjevska iskra

Najnovije od Valjevska iskra