петак, 01 март 2019 10:03

Зборник: Бранко Пиргић: Путовања и сећања

Napisano

 

За живота је Бранко Пиргић био аутор пет књига кратке прозе. Био је цењен књижевни критичар и велики зналац уметности.Бранко је највише писао о Ваљеву. Не на начин сентименталне болећивости, већ начином непрекидног ослушкивања промена кроз које је град пролазио. Те су промене знале бити и негацијом културног живљења. Показало се да међу значајним именима наше културе има велики број поштовалаца Бранковог имена и дела. Зборник је недавно представљен у препуној Градској библиотеци.  Настао је највише трудом Бранкове супруге Биљане.

 

Сећања на Бранка Пиргића још су свежа (преминуо је у децембру 2017), тако да овај зборник није састављен с намером да се човек коме је посвећен отргне од заборава. Настао је да се снажно и свеобухватно укаже, од стране компетентних људи, да се радило о веома важној личности за културу Ваљева, Београда и Србије.

 

Бранко Пиргић је аутор пет књига кратке прозе: Небо над Ваљевом, Повратак у сутон, Одлазак у сумрак, Ево ме ту сам и Искре из пепела. Био је аутор на стотине књижевних приказа, организатор и водитељ књижевних догађаја. Последњих година свог живота овладао је идејом заједничарења, коју је горљиво заступао у својим текстовима и јавним наступима. У својој суштини идеја је подразумевала културан разговор и дијалог, разумевање и уважавање другог, братсво у духу и вери у Христа.

 

Приређивачи зборника су књижевни критичар Васа Павковић, као уредник и Бранкова супруга Биљана, као покретач, добар дух и везивно ткиво пројекта. У уводу су написали:

 

"Желели смо да док су сећања још жива, начинимо књигу која ће чувати светли лик човека, писца и интелектуалца који је ненаметљиво, са стране, али промишљено и дубоко посматрао свет, размишљао и писао о њему, са за српку књижевност драгоцене, усамљеничке, индивидуалне позиције. 

 

Чињеница да су се на наш позив одазвали сви које смо пожелели да говоре о Бранку и његовом делу, потврда је угледа који је имао међу колегама, на сцени савремене српске књижевности у последњих тридесетак година".

 

Зборник је састављен од текстова који су изговорени на две комеморације поводом смрти Бранка Пиргића у Ваљеву и у Београду, као и са Округлог стола посвећеног његовом лику и делу одржаном у октобру прошле године у Српском књижевном друштву. Ту су и текстови које су о Бранковим књигама и њему самом током година писали његове колеге и пријатељи.

 

О Бранку су писали и: Милован Данојлић, Мило Ломпар, Мирко Магарашевић, Небојша Васовић, Остоја Продановић, Светислав Басара, Петар Пајић, Радован Бели Марковић, Златко Паковић, Славољуб Марковић...

 

Зборник се отвара необјављеним и мало знаним текстовима Бранка Пиргића и "Скицом за духовну биографију" коју је Бранко о себи написао. Једну  промишљену, обухватну и суптилну биографију, писану са разумевањем, поштовањем и оданошћу, написала је о Бранку његова супруга Биљана,иначе лекар, специјалиста дечије психијатрије. За тај труд и зналачки рад Биљана, такође, заслужује велико поштовање. Она је са Бранком у блиској вези и заједничком животу провела 22 године.

 

"Ова биографија селективно прати главне поетичке линије које су биле уткане у све што је Бранко радио (залагање за културу дијалога, тежња да се маргинализовани и прећуткивани даровити уметници укључе у културну заједницу, залагање за очување заједнице кроз допринос култури колективног памћења)".

 

Библиографију радова Бранка Пиргића, која има 230 јединица, написала је Бранка Јовић, библиотекарка у нашој библиотеци.

 

Какав је још био Бранко Пиргић? Небојша Васовић: "Бранку није било посебно стало до литерарног статуса његове прозе. Неки од блиских пријатеља су му пребацивали што многе од својих забелешки није уздигао на ниво "озбиљнијег прозног жанра". Али то њега није занимало, а питање је да ли би за тако нешто имао и снаге. Он је био задовољан да напросто забележи своје утиске и своја сећања о свету и свом месту у њему. И пре свега да забележи језик једне средине у нестајању, под инвазијом дођоша и транзиционих простака".

 

Аутор овог текста крајем осамдесетих година са задовољством је сарађивао  са Бранком на програму Радио Ваљева. Већ тада се уверио у његову виспреност, широко образовање и културу. И у непомирљивост према лицемерству, духовној лењости и материјалној грамзивости.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

 

 

.

Pročitano 747 puta

Ostavi komentar

перископ

 

 • Ивана и Мирка као охрабрење
  0 17. децембар 2016.
  Ивана и Мирка као охрабрење
  0 17. децембар 2016.
  Ивана Павловић, новинарка и Мирка Ђорђевић, ембриолог су другачије. И као такве важне су за нашу пристојнију будућност 
  0 17. децембар 2016.
 • "Стид ће спасити свет"
  1 14. октобар 2018.
  "Стид ће спасити свет"
  1 14. октобар 2018.
  Ово је порука славног совјетско-руског филмског редитеља Андреја Тарковског. Има ли ова максима какве везе са вишесатним редовима и гужвама…
  1 14. октобар 2018.
 • Паметно и лепо лице "Еуропрома"
  0 29. мај 2018.
  Паметно и лепо лице "Еуропрома"
  0 29. мај 2018.
  БОЈАНА ПЕРИЋ, је ПР менаџер "Еуропрома". Компанију су пре 28 година основали њен отац и породични кум. И Бојанина је…
  0 29. мај 2018.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  3 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.