петак, 28 јун 2019 12:34

Протојереј Андреј Ткачов:"Безусловно се залажем за забране"

Napisano

 

Протојереј Андреј Ткачов већ неколико година важи за најпознатијег и најистакнутијег православног мисионара и проповедника. не само у Русији. Он на савремен и разумљив начин људима преноси и приближава јеванђелске истине. Отац Андреј је проповедао  и у Ваљеву.

 

Издавачка кућа "Бернар" из Београда објавила је 10 књига протојереја Ткачова на српском језику. Представљање тих књига био је разлог за боравак оца Андреја у Србији и у Ваљеву. И поред претоплог времена сала Вишег јавног тужилаштва била је пуна верујућих који су желели да чују угледног писца и  мисионара. На трибинама "Православље и млади", чији је оснивач наша епархија, по правилу се, преко 25 година, окупља велики број људи.

 

Протојереј Ткачов није уопште говорио о својим књигама. Рекао је само да њима, преведеним на српски језик, враћа дуг владици Николају и српском народу. Говорио је да треба да верујемо, али и да служимо Богу, нашем Господу Исусу Христу, који на рукама и ногама носи ране од ексера. Свако од нас треба да нађе начин да служи Господу, рекао је протојереј Ткачов. "Никола је нашао да издаје књиге, други ће лечити људе, трећи поправљати храмове, четврти ће отићи у монахе, пети ће родити и васпитавати пуно деце. Неко ће обрађивати земљу, неко помагати старим или болесним људима".

 

Душу Андреја Ткачова потресао је св. Владика Николај. Владика Николај у свом правосалвном промишљању ништа није изоставио: ни постанак света, науке, политике, породице, личности. О томе је свуда  проповедао, не само у оквиру храма. Тако поступа и Андреј Ткачов.

 

Русе и Србе не воле зато што је Христос поред нас. Шта ће бити када Господ буде у нама, а не поред нас? Нападаће нас још и више и сматрати нас страшним  и агресивним људима. Ако мора нека буде тако. Ми наша срца треба да подигнемо ка небу, где и ви Срби и ми Руси имамо пуно рођака.

 

Треба говорити о најједноставнијим стварима: о прању руку, што је и важан верски обред, о пријатељсту, милосрђу,помагању другом, обављању обичних послова. И људи ће се покренути.

 

Протојереј Ткачов је одговарао на питања. Преносимо одговор на питање да ли је данас потребно нешто забрањивати људима? Да ли су забране штетне по развој деце?

 

"Апсолутно подржавам забране. Систем забрана рађа васпитање. Забране штите живот: не смеш да стојиш на ивици амбиса, не смеш да стављаш прсте у струју, немој да претрчаваш железничку пругу. И када желимо да нам деца живе окружимо их добрим забранама.

 

У 20. веку нечастиви је сугерисао људима да су забране лоша ствар. И људи су у то поверовали. Помислили су да је све допуштено и могуће. Године 1968. француски студенти су узвикивали да треба забранити забране. То је била најпопуларнија парола француске студентске револуције. Не постоји лакши начин да се човек упропасти него да му се укину све забране. Светост брака се одржава ако се одбранимо од свега туђег.

 

Црква не треба да почиње од забрана. Треба да кажемо у шта заправо верујемо и шта имамо као поклон од Бога са неба. Погледајте спортисте, њихов читав живот састоји се од забрана. Можете ли да замислите првака света у фудбалу или одбојци, а да  играчи једу у поноћ или пију пиво. Читао сам давно интервју са Мајом Плисецком, балерином светске славе. Када су је питали шта највише жели, она је одговорила: пржене кромпире. Целог века је гладовала и јадна била на кефиру и двопецима.

 

Руски философ Чадајев писао је у 19. веку да ће доћи време када ће се европљани чудити пред великим катедралама, зашто су толико велике. Када сазнају да су неке од њих грађене стотинама година, питаће коме је то било потребно. То време је дошло. Људи у Европи више нису способни да се било чега одрекну. А стјуардесу ће отпустити ако има крстић око врата, медицинску сестру ће упозорити да га скине или ће остати без посла.

 

Речи не сме се су подједнако свете као и речи волим те. Ми можемо само да плачемо због оних који не знају за речи не сме се. Они ће умрети пре него што треба и отићи ће тамо где не треба. А ако се  буду поправљали код њих ће се појавити свете речи не сме се".

 

Протојереј Ткачов је после предавања дуго потписивао своје књиге: У присуству Бога, Земља чуда и друге приче, О Богу и Човеку, У буци обичног дана, Теби и мени Бог је написао писмо, Бегунац од света и Није на продају. 

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

 

 

Pročitano 684 puta Poslednji put izmenjeno петак, 28 јун 2019 22:13

Ostavi komentar

перископ

 

 • Помозимо Михајлу Цветојевићу
  0 25. септембар 2020.
  Помозимо Михајлу Цветојевићу
  0 25. септембар 2020.
  Михајло Цветојевић има непуне две године. Када је имао 16 месеци лекари су му дијагностификовали врло ретку и тешку болест,…
  0 25. септембар 2020.
 • Европска унија у Ваљеву
  0 24. септембар 2020.
  Европска унија у Ваљеву
  0 24. септембар 2020.
  Сем Фабрициј, амбасадор ЕУ у Србији са сарадницима посетио је данас Ваљево. ЕУ је финансирала запошљавање 200 медицинских радника на…
  0 24. септембар 2020.
 • Десет дана узастопно без новооболелих од короне
  0 16. септембар 2020.
  Десет дана узастопно без новооболелих од короне
  0 16. септембар 2020.
  Током септембра било је осам оболелих, излечених је било 57, а једно лице је преминуло.
  0 16. септембар 2020.
 • Ми још плаћамо цену пораза
  0 12. август 2016.
  Ми још плаћамо цену пораза
  0 12. август 2016.
  "Мале државе када изгубе рат, као што га је наша држава изгубила - без обзира ко је крив - плаћају…
  0 12. август 2016.
 • Живот у Сарајеву пред холокауст
  0 10. новембар 2016.
  Живот у Сарајеву пред холокауст
  0 10. новембар 2016.
  Представљен први том рукописа на јеврејско-шпанском језику Лауре Папо Бохорете
  0 10. новембар 2016.
 • Пригушен расцеп још траје
  0 08. мај 2018.
  Пригушен расцеп још траје
  0 08. мај 2018.
  Градоначелник је употребио своју завидну вербалну вештину да одбрани Дом здравља од неправедних напада. Заменик Драган Јеремић, мање борбено него…
  0 08. мај 2018.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  3 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.