четвртак, 01 јул 2021 20:00

Петница ће испунити сва наша очекивања

Napisano

 

На базенима ћете наћи неопходну свежину а сачекаће вас ненаметљиви, професионални и културни службеници. И цео велики простор је беспрекорно чист. Све заједно то заиста није мало.

 

На Старој аутобуској станици, уз кафу, разговарам са пријатељем М.И Русом, који је очи изгубио неуморно читајући као и потписник овог текста. Како да се спасимо од несносне жеге? Ја испричам како је славни путописац Зуко Џумхур када год би чуо, Мама, види како пливам, напуштао Херцег Нови и преселио би се у Коњиц. Ту би му долазио Момо Капор и они би у башти Зумхурове куће, у полулежећем положају пили бело вино и дуго разговарали о свему. Дечак из суседства, кога је за то замолио Џумхур, улазио би с времена на време у поток, који је кроз башту протицао, и мењао распоред камења да би вода другачије жуборила. Ако то није најлепше могуће провођење одмора у годинама у којима су тада били Џумхур и Капор и у којима смо сада нас двојица, онда не знам који начин може бити лепши, кажем.

 

"Не мораш за то ићи у Коњиц", каже Милоје. "Добро ће ти доћи и Петница. Близу је, имаш где попити кафу, има довољно базена, има и хладовине испод дрвећа ако хоћеш да читаш и да и даље губиш вид".

 

Био сам у Петници у уторак и среду. Дошао сам пре подне, око 9, 30. Још увек је било места на паркингу. Како ће бити касније не знам. На улазу није било гужве. Брзо се купи карта и уђе у круг базена. Свуда, док поглед досеже све је беспрекорно чисто. А ради се о комплексу од 5,6 хектара. Службеници су видљиви јер су униформисани, али су ненаметљиви и тихи. У преподневним часовима када још нема пуно света у Петници преовладава плава боја воде у базенима и зелена боја дрвећа и пространих травњака свуда унаоколо. Трава је покошена милиметарски прецизно. Директор Жељко Остојић, који је начелу Установе за физичку културу "Валис" око шест месеци, седи пред рестораном лево од улаза. Ту је хладовина а услуга брза, конобар видно љубазан. Видљива су обавештења о терминима за школу пливања, за тренинге ватерполиста и за ноћно купање, предвиђено за среду. На ноћном купању од пре седам дана оборен је досадашњи рекорд у продаји улазница: са 152 продате улазнице отишло се на 450.

 

                majica

 

На базенима је тренутно пуно дифоваца. Поред директора ту су и Марко Јовановић и Марко Мирковић, као и пет наставница физичког које предшколце уче пливању. Види се одмах на почетку разговора да је Жељко Остојић, директор са амбицијом и да се труди. Он каже да се прихтавио овог посла, јер мисли да са сарадницима може да унапреди Петницу. Да није прихватио ово директорско место сутра не би имао право да каже ни реч критике.

 

Директор је имао и мало среће с овим жегама и попуштањем короне. Људи су просто нахрупили на базене. Сваког дана у Петници је око 2000 љути. Тако никада није било, признаје директор. Петница је за око 500 људи дневно посећенија од било ког другог базена у околини.

 

Директор каже да су он и његови најближи сарадници деца радног света, зато су бесплатне улазнице добили самохрани родитељи са двоје и више деце. Бесплатне улазнице такође су добили најбољи млади спортисти Ваљева, као и најбољи ученици за прошлу и ову годину, њих 260.

 

Цена за радно способне људе је 250 динара дневно, а за децу преко седам година карта кошта 100 динара све док су део школског система, закључно са студијама, што је новина од ове године. Деца до седам година не плаћају улазницу.

 

У обиласку комплекса директор с посебним задовољством застаје пред таблом на којој пише: Парк Раденка Поповића Шнела. Шнеле је био дугогодишњи радник "Валиса", својом стручношћу и посвећеношћу послу и установи стекао је неоспорно поштовање. И директор каже да је срећан што се установа за његовог вакта на такав начин одужила Шнелу.

 

Директор нам онда показује шта ће бити урађено наредне године. На средњем базену тобоган, под оним платанима парк за децу, онде мини теретана.

 

Каква је атмосфера на базенима, какве утиске носе посетиоци? "Моји људи су одговорни и културни", каже директор. "Нисам до сада имао информацију ни о најмањем инциденту. Нас дневно контролише две хиљаде пари очију. Не треба нам друга контрола, која је наравно слободна у сваком моменту да дође. Најбоље обезбеђење и најбољи спасиоци у Ваљеву сада су код нас. Ја осећам да је и ниво рада осетно подигнут. Надам се да ћемо  наћи начина да то радници осете кроз примања. Не заборавите да нас 28 обављамо посао предвиђен за 38 људи. И успевамо".

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

Pročitano 1762 puta Poslednji put izmenjeno петак, 02 јул 2021 17:18

Ostavi komentar

перископ

 

 • Поштовање за ваљевске песникиње
  1 25. септембар 2022.
  Поштовање за ваљевске песникиње
  1 25. септембар 2022.
  Зато што у човеку гледају човека, оно што он заиста јесте, његову људскост, културу, саосећајност према другима, а не поздрављају…
  1 25. септембар 2022.
 • "Еуропром" као шопинг мол
  0 25. септембар 2022.
  "Еуропром" као шопинг мол
  0 25. септембар 2022.
  Одавно се није видело такво задовољство куповине, као протеклих дана у самопослугама "Еуропрома" када су домаћице набављале црвену паприку за…
  0 25. септембар 2022.
 • Добар лекар или човечност
  4 12. јун 2022.
  Добар лекар или човечност
  4 12. јун 2022.
  У петак, 10. јуна, др Завен дер Хазарјан је на Медицини рада прегледао у другој смени 88 пацијената. Потписник овог…
  4 12. јун 2022.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.