понедељак, 08 јун 2020 13:48

Дом војске је Библиотека

Napisano

 

Већ подуже имам потребу да изнесем своје мишљење о будућој згради за ваљевску библиотеку. Први пут када је Скупштина града опозвала одлуку да се Дом војске реновира за потребе библиотеке. Сада читам да је млади кандидат СПС-а за градоначелника предложио да Дом војске буде пертворен у дечји центар. То није добар предлог.

 

Пише: Милоје Илић Рус

 

Претварање Дома војске у дечји центар са креативним радионицама, представама, концертима и филмским пројекцијама било би умањење значаја и величине Дома војске у сваком погледу. То је велика, репрезентативна зграда коју су између два светска рата саградили официри и која у сентименту Ваљеваца изазива задовољство и понос а код многих  лепа сећања на дане проведене у башти и у самој згради Дома Војске.

 

Штета је зграду такве величине и таквог значаја и значења свести на дечје програме, за које има простора, рецимо, у Центру за културу. Погрешна је била и недовољно образложена идеја да се Дом војске претвори у центар европске културе младих. Ми бисмо вероватно имали конкретан трошак, а ефекти за културу и уметност били би неизвесни и магловити.

 

Дом војске, оно што у нашој свести значи, треба да послужи уздизању наше пољуљане самосвести и поноса града који се дуго дичио својом посебношћу у оквирима Србије.

 

Ако је постојећа библиотека тесна, подељена у две зграде које дели Карађорђева улица, ако су зидови дебели па је приземље позајмног дела тешко загрејати, ако има влаге, ако Ваљеву треба репрезентативна библиотека која ће бити светионик града, ако је зграду у којој је позајмно одељење тешко дозидати, онда би зграда Дома војске задовољила све потребне критеријуме.

 

Моје лично познавање Дома војске до сваког његовог кутка наводи ме на основано мишљење да је тај простор рођен за будућу библиотеку.

 

Такође, сматрам се вишегодишњим сарадником наше библиотеке. Не само да сам се са задовољством деценијама користио њеним књижевним фондом, него сам годинама непосредно скромно помагао озвучавањем и бригом о светлу да славне књижевне вечери буду и у техничком смислу на највишем могућем нивоу.

 

Знам да постоји мишљење да је Дом војске за библиотеку превелики и да би адаптација  била прескупа. Стога ме је зачудило да се у Министарство културе ишло с предлогом да се чак дозида један депаданс, јер да је постојећи простор за библиотеку недовољан. Није ме зачудило када је тај предлог одбијен, јер је заиста био мегаломански. Зашто мислимо да имамо право на мегаломанска очекивања, па онда останемо без ичега.

 

Када износим мишљење да је Дом војске богом дан за библиотеку, тиме истовремено износим став да библиотеку не треба градити у парку преко пута Дома културе и реметити постојећу парковску целину.

 

Зашто компликовати када нам је пред очима логично и најбоље решење, зграда Дома војске са пространом баштом која пружа бројне могућности за разноврсне културмне и уметничке програме.

 

Овим путем износим, по мени логичан предлог, а то ћу учинити и на јавној расправи ако до ње дође, да се на нивоу града најпре формира Стручни тим који ће сагледати објективно стање ствари. Сагледаће детаљно зграду Дома војске, узети у обзир садашњи број становника Ваљева, књижни фонд библиотеке и његово будуће увећање, све видове културних садржаја који би се могли одвијати у будућој библиотеци, башту и могућности које она пружа.

 

Стручни тим тај посао не би радио на брзину и преко колена, него би му био омогућен миран и озбиљан рад како би ово важно питање сагледао компетентно са свих страна.

 

Ми само, што нама није лако, треба да имамо поздања у анализу Стручног тима, да одмах не доводимо у сумњу његову процену добијену на већ описани начин.

 

*Аутор текста је марљиви читалац и пријатељ библиотеке

 

 

.

Pročitano 1409 puta Poslednji put izmenjeno понедељак, 08 јун 2020 20:32

1 komentar

 • Link komentara VIktor уторак, 09 јун 2020 11:55 napisao/la VIktor

  U potpunosti se slazem sa gospodinom Milojem Ilicem.

Ostavi komentar

перископ

 

 • Поштовање за ваљевске песникиње
  1 25. септембар 2022.
  Поштовање за ваљевске песникиње
  1 25. септембар 2022.
  Зато што у човеку гледају човека, оно што он заиста јесте, његову људскост, културу, саосећајност према другима, а не поздрављају…
  1 25. септембар 2022.
 • "Еуропром" као шопинг мол
  0 25. септембар 2022.
  "Еуропром" као шопинг мол
  0 25. септембар 2022.
  Одавно се није видело такво задовољство куповине, као протеклих дана у самопослугама "Еуропрома" када су домаћице набављале црвену паприку за…
  0 25. септембар 2022.
 • Добар лекар или човечност
  4 12. јун 2022.
  Добар лекар или човечност
  4 12. јун 2022.
  У петак, 10. јуна, др Завен дер Хазарјан је на Медицини рада прегледао у другој смени 88 пацијената. Потписник овог…
  4 12. јун 2022.
 • О животу и о смрти
  0 21. фебруар 2020.
  О животу и о смрти
  0 21. фебруар 2020.
  Било је то 1987. године, за време моје прве године у Ваљеву. Једне топле нуспешне мајске вечери управо ми је…
  0 21. фебруар 2020.
 • 4G стигао у Ваљево
  0 10. октобар 2016.
  4G стигао у Ваљево
  0 10. октобар 2016.
  Vip 4G мрежа за брзи пренос података доступна у Ваљеву - Након што је Вип у априлу прошле године први…
  0 10. октобар 2016.
 • Сајам туризма: Лепоте Србије и Ваљева
  0 23. фебруар 2018.
  Сајам туризма: Лепоте Србије и Ваљева
  0 23. фебруар 2018.
  Држава у последњих неколико година значајно улаже у развој туризма. Зато имамо двоцифрени пораст туристичких посета из године у годину.…
  0 23. фебруар 2018.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.