уторак, 08 мај 2018 16:31

Пригушен расцеп још траје

Napisano

 

Градоначелник је употребио своју завидну вербалну вештину да одбрани Дом здравља од неправедних напада. Заменик Драган Јеремић, мање борбено  него што смо од њега навикли, поручио је да ће порталске клевете препустити надлежним органима. Јер неће да се спушта у муљ и блато. Питање је ко је све одвртао чеп на боци да зао дух преплави портале?  

 

Дом здравља био је прва установа чији су извештај о раду за 2017. годину одборници усвајали. Директор др Завен дер Хазарјан, као што је ред, изнео је низ бројки о пословању Дома здравља. За грађане је важно да је Дом здравља утрошио око 12 милиона динара за набавку медицинске опреме: два ЕКГ апарата,  дехибрилатор, стоматолошке столице, фрижидер за чување вакцина, два санитетска и три путничка возила.

 

И што је посебно важно у овој години ће почети  реконстукција зграде Дома здравља од темеља до крова.Канцеларија за јавна улагања Владе Србије издвојила је за тај посао 200 000 000 динара.

 

Опозиција је замерила трошкове за телефон и интернет у износу од 5 200 000 динара, зашто се амбуланте не отворе и у Брђанима и Градцу, зашто су опали сопствени приходи Дома здравља у односу на 2016. годину за неких два милиона динара.

 

Одборница Горица Божић, члан управе Дома здравља, оспоравала је ове приговоре, али је снажној одбрани Дома здравља приступио градоначленик лично. Он је почео од приговора на трошкове за телефон и интернет. "Нико неће да разјасни ствар до краја.  Број бесплатних позива онима који имају право на службени телефон је лимитиран. Када прекораче лимит, трошкове плаћају из свог џепа. И ту је све регуларно. Зашто бисмо спречавали неког да прави трошак који ће сам платити, казао је градоначелник.

Што се путничких аутомобила тиче, купљени су да превозе пацијенте на дијализу и да их потом врате њиховим кућама. Људи заслужују пристојне услове  и достојанствен третман. Амбуланте није упутно правити у свакој месној заједници. Много је рационалније да грађани долазе у Дом здравља на прегледе, јер је ту медицинска опремљеност боља. У Дому здравља ради девет спацијалиста из болнице које град плаћа", рекао је градоначленик.

Када је реч о критикама да се у Дому здравља не послује транспарентно у свим сегментима, градоначелник је тек ту имао шта да каже: "Ко каже да све није транспарентно! Дом здравља је стално под скенером. Стално иду анонимне пријаве и инспектори долазе, по обавези службе, да контролишу. Али све заједно то није здрава атмосфера.Све пријаве су анонимне, али су  координисане из једног центра зла. Када је др Грујичић примао дужност директора Опште болнице, затекао је мањак од 500 милиона динара. Зашто координатор анонимних пријава тада није питао откуд тај дуг, како је настао. Нико није смео да писне. Да ли је буџетска инспекција тада ишла у болницу? Очигледно је да Дом здравља сада неком служи за политичко разрачунавање".

 

"Пад сопствених прихода јесте забележен, али државне здравствене установе немају више монопол на тржишту. Моја препорука је да се учини више на маркетингу, да се у Дом здравља привуку грађани за систематске прегледе, за возачке дозволе и за прегледе за радна места с посебним условима рада. Али ми морамо уважавати и наше суграђане који су издвојили властити новац да отворе лабораторије и ординације. Не можемо радити против њих".

 

"Све у свему", рекао је градоначелник, "Дом здравља је направио велики квалитатаиван искорак у последње две године, али може се урадити још много, много тога. Ако је у питању нељубазност медицинског особља, то се мора сасецати у корену". Он је још додао да је оправдано незадовољство запослених у Дому здравља платама, које су ниже него у болници.

 

Извештаји о раду јавних предузећа и установа впше су намењени одборницима и градским службама него грађанима. Из тих бројки тешко је разазнати какво је стварно стање у свакој од ових организација. Зато се ту треба ослонити на лично искуство и утисак. Имајући свакако  у виду и објективне чињенице као што су набавка опреме, возила, поправљање и реконструкција објеката.  

Критикама одборниак СНС биле су изложене установе где су на власти кадрови СПС ("Валис"), доскора Покрета за Ваљево (Кривошејев у Музеју), Завода за заштиту споменика културе, кога је бранио одборник ДС Душко Ракић.

Иако  се и по томе очитавала (тренутна?) политичка раздвојеност коалиционих партнера СНС и СПС, њихови одборници гласали су јединствено за све одлуке. Али на порталима се води вербални рат. На шта је упозорио Душко Ракић, рекавши да се тиме наноси штета граду, јер се то може читати свуда по Србији и свету. По први пут се у нечему са Душком Ракићем сложио заменик градоначелника Драган Јермић. Он је казао да ће се за лажне оптужбе и клевете на његов рачун, обратити органима надлежним за утврђивање истине и правде. Да неће да се спушта у муљ и блато. Сад је питање ко је све одвртао чеп на боци да зао дух преплави портале.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

 

 

Pročitano 1435 puta Poslednji put izmenjeno уторак, 08 мај 2018 20:54

Ostavi komentar

перископ

 

 • Дискретна снага СРЦ Петница
  0 18. септембар 2021.
  Дискретна снага СРЦ Петница
  0 18. септембар 2021.
  У нашим јавним предузећима по правилу су директори увек, и једино они, у првом плану. Жељко Остојић, директор СРЦ Петница,…
  0 18. септембар 2021.
 • Дјевојка из мога краја
  0 15. септембар 2021.
  Дјевојка из мога краја
  0 15. септембар 2021.
  Данијела Вуковић није девојка из мога краја. Она је из Ваљевске Каменице. Али кад год бих ушао у "Жинасину" самопослугу,…
  0 15. септембар 2021.
 • Пецарош се удавио у Колубари
  0 12. септембар 2021.
  Пецарош се удавио у Колубари
  0 12. септембар 2021.
  М.Б. из Лазаревца, рођен 1966. године, данас се удавио у Колубари. То се догодило у Ћелијама, преко пута ресторана "Кочин".…
  0 12. септембар 2021.
 • Велики дочек на Градском тргу
  0 14. јануар 2018.
  Велики дочек на Градском тргу
  0 14. јануар 2018.
  Илда и Шабан Шаулић, напунили би синоћ много већи простор од Градског трга у Ваљеву. Никада људи на том простору…
  0 14. јануар 2018.
 • Воз који заувек касни!?
  0 14. децембар 2016.
  Воз који заувек касни!?
  0 14. децембар 2016.
  Млада новинарка Ивана Павловић, снимила је документарни филм о прузи Ваљево-Лозница. Филм треба изнова да подстакне на размишљање да се…
  0 14. децембар 2016.
 • Ваљево под видео надзором
  0 25. октобар 2016.
  Ваљево под видео надзором
  0 25. октобар 2016.
  Срећом за сада не цело Ваљево, него само на три места и то ради контроле саобраћаја, а не ради надгледања…
  0 25. октобар 2016.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.