субота, 20 фебруар 2021 22:55

Ко ће сад негирати корону

Napisano

 

У петак је преминуо велики уметник Ђорђе Балашевић. У суботу је објављено да је преминуо и Саша Пакевић, лекар из Ваљева који је био на раду у Словенији. За сада сваког дана у Србији од последица короне умре по петнаестак људи. Млади не одустају од скијања и забрањених журки у Београду. Др Тиодоровић каже да су здравствени радници крајње исцрпљени, да овако неће моћи дууго.

 

Др Саша Пакевић је рођен 1967. године. Могло се по свему закључити да је у Ваљеву био веома поштован човек. Реакције на текстове које је објављивао на разне теме, као и туга многих Ваљеваца на вест о његовој смрти то додатно потврђују.

 

Ђорђе Балашевић је умро са 67 година. Оплакује га цео регион. Балашевић је био велики песник, певач и композитор. Најомиљенији кантаутор на просторима некадашње државе.

 

Наводимо године и Ђорђа Балашевића и др Пакевића да укажемо да су без погубних последица корона вируса могли живети још дуго, др Пакевић посебно, јер је имао само 53 године.

 

Са короном се боримо скоро већ пуну годину дана, толико људи знаних и незнаних је умрло и још увек се тврдоглаво оглашавају људи који се надмено оглушују на ту ту опасност угрожавајући друге.

 

Пре двадесетак дана чекао сам у групи од петнаестак особа пред Поштанском штедионицом. Сви смо носили маске осим једног човека кога познајем.  Знам га површно, али сам из тих неколико кратких разговора закључио да пребрзо закључује, увек се супростављајући ономе што мисли већина људи. Грубо и са ниподаштавањем био је склон да говори генерално о људима из политичког и јавног живота.

 

И тог пута почео је да разговара са мном. Нисам био добре воље због чекања, па сам га упитао зашто и он не носи маску. Он се изненадио а упитао ме: "Ти верујеш у те глупости? То је прича за будале!"

 

Рекао сам да верујем а да он угрожава здравље других људи. "Не морамо да разговарамо", истрајавао је у осионој тврдоглавости. Онда заиста нисмо ни разговарали.

 

Кризни штаб критикује младе који одлазе на скијалишта или праве забрањене журке у Београду, покупе инфекцију па након тога изађу међу рањив свет. Шта би још требало да се деси, колико људи још треба да умре да би озбиљно схватили да се не вреди играти.

 

Др Тиодоровић је прилично драматично упозорио у суботу да су здравствени радници преморени, да ако се овако настави дуго неће моћи да издрже, да се болнице опет пуне. Па нека држава у томе буде одлучнија, нико други ту ништа не може. Све те вакцине које стижу у Србију, и које грађани с добром вером примају, неће имати право дејство по здравље укупног народа ако се сви не дисциплинујемо.

Умрети од последица корона вируса, када је вакцинација у пуном јеку, исто је као погинути у рату  крајем априла или почетком маја 1945. године.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

Pročitano 2345 puta

Ostavi komentar

перископ

 

 • Поштовање за ваљевске песникиње
  1 25. септембар 2022.
  Поштовање за ваљевске песникиње
  1 25. септембар 2022.
  Зато што у човеку гледају човека, оно што он заиста јесте, његову људскост, културу, саосећајност према другима, а не поздрављају…
  1 25. септембар 2022.
 • "Еуропром" као шопинг мол
  0 25. септембар 2022.
  "Еуропром" као шопинг мол
  0 25. септембар 2022.
  Одавно се није видело такво задовољство куповине, као протеклих дана у самопослугама "Еуропрома" када су домаћице набављале црвену паприку за…
  0 25. септембар 2022.
 • Добар лекар или човечност
  4 12. јун 2022.
  Добар лекар или човечност
  4 12. јун 2022.
  У петак, 10. јуна, др Завен дер Хазарјан је на Медицини рада прегледао у другој смени 88 пацијената. Потписник овог…
  4 12. јун 2022.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.