понедељак, 04 март 2019 11:55

Како ће се ово завршити?

Napisano

 

Потписник овог текста пратио је за онај Радио Ваљево скоро тромесечне протесте у зиму 1996/97. године. Био је на Градском тргу и у лето 2000, на протестима који су наговестили 5. октобар.  Какви су ови протести у Србији и Ваљеву у односу на оне? До чега могу да доведу? Зашто још не чујемо праве речи које би покренуле људе? Потценити протесте било би погрешно.  

 

У нашој политичкој јавности све је више непријатељства и мржње. Противнику се не допушта да је у било чему у праву. О њему све најгоре. У таквој атмосфери дијалог и разговор постају немогући.

 

Хтела не хтела наша власт би морала данашње протесте да схвати као озбиљно упозорење. Толики број људи је на улицама наших највећих градова. И ти људи не посустају, чак ни када су биле велике хладноће или је падала киша. Мора се такође узети у обзир да је велики број људи своје незадовољство задржао код куће, јер нису склони да иду на улице и тргове.

 

Ако не схвати протесте као упозорење да се сама промени изнутра власт ће у крајњем погоршати властиту позицију и могућност да се када изгуби власт, једног тренутка на њу поново и врати. За почетак не можете контролисати апсолутно све и сматрати да ће бити смак света, ако бисте изгубили изборе на Ставама или Причевићу, рецимо. А власт се сада тако понаша. И ангажује огроман апарат да се то не деси. Када се без великог разлога покрене огроман апарат он је склон да крши све пред собом. А то се не може прихватити као пожељно политичко понашање. 

 

Не можемо да се отмемо утиску, и то је можда лаковерност, да је наша власт убедила саму себе од самог врха до градова, општина и месних заједница, да је пронашла рецепт за свеукупну срећу у Србији, да је Србија на правом путу само под њиховим руководством. Да су све претходне власти, од 2000. до данас посебно, биле без знања, неспособне, лоповске и покварене. Имајући то месијанско власт има муку да толерантно прихвати да има и оних који не осећају да их је задесила баш велика срећа. Када то неко јавно саопшти и покаже амбицију да би заменио власт, бива фронтално и љутито нападнут са разних страна и тешким небираним речима. Тада се не брани само месијанска улога странке, него и властита стечена позиција. 

 

С друге стране мистериозни вођи грађанског протеста и познати опозициони прваци ( удаљени од говорница) су однекуд убеђени да је сазрело време, да је у народу чврсто уверење да је ово најгоре од свих времена, да га је створила садашња власт и да ће када  власт падне све бити промењено из корена. Да ће они тада све променити из корена. Само да срушимо Овог а после ћемо лако. Мислимо да су људи опрезни спрам таквих порука. Добра већина више није спремна да тај став узме здраво за готово.

 

Вође протеста и опозициони прваци, уверени да је скори пад власти  неминовност, и не труде се много да народу конкретизују ко би те променио спровео, не наговештавају прецизније како би Србија у будућности изгледала.

 

Говори које чујемо на протестима немају оно нешто што би покренуло срца људи. Зар угледни београдски професори мисле да ће промена устава, владавина закона, јачање институција, укидање власти једног човека, покренути широке слојеве забринутих људи у Србији? Тим темама и тим речима неће се остварити "блиски сусрет треће врсте", када се тоналитети изједначе и настане разумевање. И спремност на заједничко деловање.

 

Зар угледни професори и ови наши овде не знају, или сматрају неважним, да велики број људи у зрелим радним годинама одлази у Чешку и Словачку на пола године да би зарадили да плате рачуне и врате дугове. Да су људи у дужничком вртлогу из кога не могу да изађу. Да је у зеленашким канџама пуно људи. Да је зеленаштво ( да не верујете ко се све тиме бави ) постало канцер нашег друштвеног ткива и то скоро да никоме не смета. Да ако имате педесет година и изгубите посао  више га нећете наћи. Да се мора ићи у странку да се кандидујете за посао. Чак и важан проблем загађености ваздуха у Ваљеву знатан број људи не осећа важнијим од набројаних питања.

 

Дакле: Ми  власт мора озбиљно да схвати упозорење ових протеста. Желимо да се у друштву омогући толерантна атмосфера за дијалог и разговор. Желимо да се радикално смањи ниво мржње и грубости у јавном простору. Желимо да се уљуде гнусни таблоиди за које човек у свом достојанству не представља ништа. Желимо и изборна правила једнака за све. И да се тако мења власт. на изборима. То је у овом тренутку реалност. То се здушно може подржати на све могуће легалне начине. 

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

Pročitano 872 puta Poslednji put izmenjeno понедељак, 04 март 2019 13:39

2 komentara

 • Link komentara мр ПредрагМ.Вулетић понедељак, 11 март 2019 12:13 napisao/la мр ПредрагМ.Вулетић

  Анализа аутора анализе
  На порталу за бетбедност и демократију http://www.fbd.org.rs објављена је анализа Зорана Чичка за кога је Душан Михаилоћ мени рекао 2007 године када је Чичак купио Крушик АкумулатореЕ: *Купили су вас јаки људи* Ти јаки људи су били Кристофер Чарлс Батерс који је служновао у Москви, Истамнулу, Софији и Бограду, Зоран Чучак и Мурољуб Хаџић професор банкарства, Батерс се повукао из Крушик Акумулатора на предлог самбасаде своје земље у Београду, Хаџић је био у Агенцији за приватизацију задужен за текстилну индустрију Србије .

  И у време Броза могло се прочитати о бојама заставе: беле виле, плаво море,црвени другови , Некако баш у то време стасавао је данашњи капиталиста тада студент Правног факултета , син новинарке-обавештајца Ранке Чичак-Зоран Чичак. Подржао је Слободана Милошевића у обрачуну са Буцом Павловићем у ЦК Србије.Касније је са Милошевићевом супругом основао Савез комуниста .покрет за Југославију претечу ЈУЛ-а. А борба за челну функцију је била жестока између Мире и генерал пуковника Стевана Мирковића.Важну улогу у томе играла је војна служба безбедности организујући СК ПЈ у ЈНА . Иако се очекивало да у том надметању победи генерал,победила је Мира, а генералова сзпруга се учланила у СПО.Чичак је постао бизнисмен и оснивавши фирму на Кипру (ARGONAUTS CONSULTANTS LIMITED) и у Бепграу EURO BALKAN CORPORATION на Н.Београду (мења и,е у ARGONAUTS CAPITAL PARTNERS ) , па куповати са том фирмом фирме Хидротехника из Београда, Индустрију брусног алата из Аде, Крушик Акумулаторе из Ваљева , ATALANTA PROPERTIES касније кћерка фирма KRUŠIK BATTERIS TRADE ,ALFA INVEST SMM (сувласништво), Привредна банка Београдм брокерска фирма ATHENA CAPITAL,касније купује део у АЛФА ПЛАМ из Врања и фирму ARGONAUTS INTERNATIONAL GRUP у Delaveri - у за своју супругу Татјану у Америци .

  То је главно од бизниса Зорана Чичка са напоменом да већи део тих фирми у вишегодишњој блокади или ликвидиран , а Чичак је члан саветодавне грпе ОХРИД коју је основао Зоран Заев македонски премијер а у којој су и више бивших генералних секретара НАТО пакта...У Србији је лево - десно , десно-црвено,-црвено -корупирано Овде Јудословенска удрзжена кевица -ЈУЛ куповином капитала постаје Удружена десница-УД који се свом својом снадом и величином нпро прптив социјалне правде и против радника. Није лако схватити,али то је наше исуство.

  Мене је тужио за клевету путем штампе,иако ми дугује пуне две године неуплаћене плате и доприносе ПИО Фонду, али је тужна повучена,вероватно услед педесетак веродостојних доказа о исисавању капитала из Крушик Акумулатора његовој фирми са Кипра .Афирма је тадабила од посебног интереса за одбрану земље а данас је у вишегодишњој блокади

 • Link komentara мр ПредрагМ.Вулетић петак, 08 март 2019 15:32 napisao/la мр ПредрагМ.Вулетић

  Како је диељив сусрет будале која напредује и паметног , који се одамде враћа.Ко гледа Шојића види да је Павић све предвидео , што и није било тешко, јер протесре није могуће организовати без обавештајних служби.А оне имају свој корумпирани и патриотски део било да су војне или цивилне.Филм *Мој рођак са села* је то најтачније прикауао. Стране обавештајне службе посебно МИ-6,БНД или ЦИА су увек ту да *помогну*.Погледајте униформну иконографију и технологију протеста,где највећи број учесника протеста није свестан да су људска логистика за праве организаторе , који их неће ни приметити ,као што је то било у историји,јер је увек револуција јела своју децу.
  Ево мало чињеница: ПСГ док га је водио Саша Јанковић имао је Зорана Чичка за оснивача и у Политичком изборном штабу.Јасније је зашто Саша није реаговао када је Чичак успешну фирму Крушик Акумулатои довео као власник у ситуацију да је у вишегодишњој блокади.
  Сада је Чичак члан саветодавне групе Зорана Заева заједно са неколико бивших генералних секретара НАТО пакта.
  Драган Ђилас је био део студената које сам у деветомартовским демонстрацијама са Теразијске чесме довео до Председнишва Србије и предао проф. Мићуновићу који их је одвео на разговор са Милошевићем. Ђилас данас има милионе евра а ја сам морао да позајмим 195000 динара и уплатим ПИО Фонду да бих отишао у пензију.Уто време је његова странка била на власу.Држава ми наплатила 95000 динара таксе на извршење, иако се оно не може извршити,Чичак ми није платио неколико година ништа ни плази ни доприносе.Оваквих као ја има на хиљаде,али се узалуд надају да ће се бпроменом садашње власи њихово стање променити, јер су политички организатои протеста већ били на власти.
  Бојим се да унутар српски сукоби не прерасту у грађански рат, од кога користи нема нико од учесника протеста.
  Решење је запоћео Коштуница-грађење институција ,али су га властољубци и среврољупци склонили.

Ostavi komentar

перископ

 

 • Човек који се одлично осећа у властитој кожи
  0 07. мај 2018.
  Човек који се одлично осећа у властитој кожи
  0 07. мај 2018.
  Дејан Добривојевић из Ваљевске Каменице (44 године) добитник је Награде града Ваљева за пољопривреду. Зато јер има, по свему, узорно…
  0 07. мај 2018.
 • Одела, униформе, чинови...
  0 08. јул 2011.
  Одела, униформе, чинови...
  0 08. јул 2011.
  Љубомир Марковић Одело не чини човека, каже стара пословица, али некада се оделом учини човек већим и важнијим но што…
  0 08. јул 2011.
 • Христос се роди!
  0 06. јануар 2017.
  Христос се роди!
  0 06. јануар 2017.
  Пре 2016. година у палестинском Витлејему рођен је Исус Христос Спаситељ Света. Тада је из витлејемске пећине засјала нада и…
  0 06. јануар 2017.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  0 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  0 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  0 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  0 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  0 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  0 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.