среда, 11 децембар 2019 13:02

Парк или библиотека?

Napisano

 

Ово је више реторичко питање. Библиотека ће, ако је буде, бити у парку преко пута Дома културе. И поред прикупљених потписа грађана противе сечи дрвећа. Али и организатори петиције знају да је најреалније место за библиотеку управо у том парку.

 

Наше је скромно мишљење и разлог за овај текст да се у планирању  библиотеке не пође од преувеличане представе о Ваљеву као посебном граду и центру доброг дела света, па да се изградња тако осмишљене зграде отегне у недоглед.Онда ће грађани на помен библиотеке одмахивати руком, као што сада чине на помен Дома за старе или до скора на основну школу у Брђанима.

 

Скупштина града је на предлог одборничког клуба СПС-а, што су напредњаци одмах прихватили, на свом задњем заседању обавезала Градско веће да припреми одлуку о изградњи нове зграде библиотеке. Речено је да је место за њу урбанистичким планом предвиђено у парку преко пута Дома културе.

 

Одборница Странке модерне Србије Снежана Спаић, која је иначе као одборник вредна, конкретна и незагрижена, одмах је устала против сече дрвећа. Са колегом Рафаилом Муитровићем, и уз помоћ младих ванстраначких активиста, организовала је  потписивање петиције  против тог предлога. И потписи су јој сасвим добро ишли. И аутор овог текста ставио је свој потпис испод петиције из разлога што хоће да подржи сваки организовани наступ грађана који нешто бране, али и што би ова петиција требало да владајућу коалицију наведе да размотри да  ли је могуће саградити библиотеку на неком другом адекватном месту.

 

Изгледа да таквог места нема. Пожељне локације као што је плац старе зграде СУП-а прешле су у приватно власништво, за померање зграде изван парка требало би изместити бензинску пумпу и слично. А требало би изменити и урбанистички план за тај део града. То би посао закомпликовало и развукло. Зато ово питање не треба схватити као одсудно, као питање победе и пораза.. Ако је парк, онда нека буде парк. Библиотеке увек са собом носе култивисаност, утишаност и ред, а за толико дрвећа које буде посечено наћи ће се неко друго место. Одборници Модерне Србије показали су да су способни и вешти у подстицању активизма грађана.

 

Идеја о новој згради библиотеке заснована је још пре тридесетак година. Њу је промовисао, најгорљивије и најкомпетентније  заступао покојни Здравко Ранковић, кроз своју месечну ревију. Значајан број паметног света у Ваљеву подржао је идеју о новој библиотеци на страницама ревије.

 

Међутим Здравко је тада заступао идеју о велелепној библиотеци која би одражавала значај Ваљева у историји, просвећивању и у уметености. И која би била у складу са духом времена, ма шта то значило. У једном разговору на наш приговор да ли Ваљево заиста има снагу, па коначно и значај за велелепну библиотеку, Здравко је у вези неопходности нове библиотеке и значаја Ваљева био постојан, али је допустио могућност да је мало слободно употребио израз велелепна. Није неопходно да буде велелепна, рекао је.

 

Међутим, слајдови на обележавању 150 година библиотекарства у Ваљеву, који су сугерисали каква се библиотека жели, говорили су да је идеја о грандиозности још увек жива. Признајемо да смо старомодни, па нисмо разумели те слике и шта би све будућа библиотека требало да садржи. Ми старомодно мислимо да се у библиотеци налазе књиге; одете да их посудите, прочитате и вратите касније. Такође да можете у библиотеци и да радите са књигама, новинама и публикацијама које се не могу износити изван зграде. А да су библиотекари и библиотекарке предусрретљиви и љубазни.

 

Зато без грандиозности, изузетности и мегаломаније, што ће нам појести новац, време и добро расположење које сада многи имају према новој библиотеци. Јер, мање је посетилаца у библиотеци него пре десетак и више година, мање је људи у самом Ваљеву, нажалост мање се и читају паметне, мудре и занимљиве књиге.

 

Само узгред: потписник овог текста у вишим разредима основне школе пешачио је осам километара по сунцу и прашњавом путу до школске библиотеке да би добио књиге на читање. Пријатељ Јован, одрастао у Брезовицама чита најмање по четири сата дневно од своје петнаесте године. Данас има 51, па ви видите колико је то прочитаних књига. Пријатељ Милоје, електричар, једини је својевремено компетентно разговарао са покојним Антонијем Исаковићем у малом дворишту библиотеке. Јер је једини од присутних прочитао скоро све приповетке Антонија Исаковића. И велики писац је био искрено обрадован и то је и саопштио свима нама. Нас тројица често разговарамо о књигама. Никада се нисмо пожалили да нас садашња зграда библиотеке спречава да у њој посудимо књиге. Знамо такође да сваки град који држи до себе поред пристојних здравствених, школских и других јавних установа треба да има и достојну библиотеку. Достојну оном што тај град заиста јесте и што његови грађани јесу.

 

Синови потписника овог текста, млади,паметни и елоквентни момци, имају у стану, на дохват руке, близу 1000 књига због којих је њихов отац својевремено пешачио осам километара у једном правцу. И сасвим ретко пруже руку према некој од тих књига. Шта ћете, времена се мењају. И савко треба да воли своје време.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

   

Pročitano 642 puta

1 komentar

 • Link komentara Vojislav Burmazovic среда, 11 децембар 2019 18:36 napisao/la Vojislav Burmazovic

  Mijo moj dobri stari prijatelju dodji kod sestre u Canadu udji u prvu biblioteku, razgledaj okolo i mnogo ces nauciti o koncepciji gradnje, sadrzaja i velicine biblioteka 21og veka. Nijedna nije ni grandiozna ni velelepna a ima vise sadrzaja nego valjevski Centar za kulturu. Voja Canada.

Ostavi komentar

перископ

 

 • Шта је било и шта бити неће
  0 06. август 2020.
  Шта је било и шта бити неће
  0 06. август 2020.
  Ограђујем се унапред. Овај текст је важан само његовом аутору и евентуално још неком ко налети на наш портал, а…
  0 06. август 2020.
 • Девет новооболелих у Ваљеву
  0 06. август 2020.
  Девет новооболелих у Ваљеву
  0 06. август 2020.
  Епидемиолошка ситуација у Ваљеву на дан 6. августа 2020. год: девет новооболелих, на болничком лечењу 80, од почетка епидемије оболела…
  0 06. август 2020.
 • "Ласта" проређује саобраћај
  0 06. август 2020.
  "Ласта" проређује саобраћај
  0 06. август 2020.
  Штаб за ванредне ситуације града Ваљева јуче је донео наредбу којом се Саобраћајном предузећу "Ласта" налаже да редукује саобраћај по…
  0 06. август 2020.
 • Борба за ћутљиву већину
  0 22. јануар 2019.
  Борба за ћутљиву већину
  0 22. јануар 2019.
  Деца гледају насиље, а понашају се као да се то њих не тиче. Ќада би већина у разреду рекла насилнику:…
  0 22. јануар 2019.
 • Један дан у Вујиновачи горњој
  0 08. јул 2011.
  Један дан у Вујиновачи горњој
  0 08. јул 2011.
  Планинско село Вујиновача простире се на обронцима планина Повлена и Јабланика.
  0 08. јул 2011.
 • Већинско НЕ Ковачу
  0 07. јун 2017.
  Већинско НЕ Ковачу
  0 07. јун 2017.
  Радојчић, Ковач и Јеремић За избор Жарка Ковача у Градско веће било је потребно 26 гласова. Он је добио 24.
  0 07. јун 2017.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  3 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.