Заборавити на мржњу и супростављати се злу

 

 

Предавање Драгослава Бокана, режисера, књижевника, публицисте, колумнисте, маркетиншког стручњака и током последњих ратова командатна формације Бели орлови, било је изванредно. Публика је то препознала, па је предавање о Светом Сави слушала с потпуном пажњом.

 

 

Драгослав Бокан је на почетку казао да нема бољег места за беседу о Светом Сави од овог овде, од ове манастирске и светоотачке катедре, са духовним благословом манастира Ћелије, а кроз њега са духовним благословом оца Јустина, најбољег и најнадахнутијег тумача светосавља.

 

 

“Велики је подвиг Светог Саве, тог скоро дечака, који из владарског двора одлази у Светогорску пустињу и тамо потпуно сам, без икога од оних који су уз њега узрастали и одрастали, живи у испосници претварајући кожу својих стопала у своје ципеле, ходајући по оштрим стенама, немајући ништа од оне удобности која је пратила читав његов дотадашњи живот.

 

 

Тај лични пример одрицања је показатељ правца и главни аргумент да речи Светог Саве доживимо озбиљно и аутентично, јер је он живи лични свевремени пример тога о чему говорим. Он не говори о одрицању а да се сам не одриче. Он не говори о испосништву а да сам није ушао у испосништво коме су се дивили светогорски духовници. Он све на себи, на свом личном опиту испробава, проверава и потврђује, па тек онда нас учи. Зато је он један од оних правих, ретких неумрлих, животворних, трајних учитеља. Због тог личног примера, у његовом случају обожења и светитељства, он је духовни отац целог нашег народа, не само одабраних молитвено јаких и мање грешних од осталих.  Он је руководитељ, вођа, инспирација и надахнуће, он је творац плана за српско путовање кроз историјски лавиринт, кроз наша голготска искушења. Он зна да је историја обично предворје вечности, уски и мрачни ходник који води ка дому Оца.

 

 

Његове активности нису престале његовом смрћу пре 780 година. Рекао бих да су његове активности данас и веће него пре упокојења. Због тога ми морамо да схватимо да нисмо сами, јер Свети Сава не припада прошлости, он независно шта ми мислили о њему и његовом подвигу живи међу нама и моли се за нас. И помаже нам да будемо део оне заједнице  коју је он изразио кроз идеју светосавља, о којој ћу овде покушати да кажем пар речи”.

 

 

Свети Сава је наш светионик у магли

 

 

“Ово је страшно време безбожништва, себичности и материјалне грамзивости које презире људе који иду путем Христа и Светога Саве”, казао је Драгослав Бокан.

 

 

“Људи у овом времену су просто омађијани. Иду као месечари, програмирани и безвољни, често без икаквог отпора злу. Ми морамо да разбијемо ове чини, наравно не сами, јер је ту неопходно садејство  духовно много јачих од нас, па нам и ту Свети Сава помаже.

 

 

Магија у медијима држи људе у мраку, они не могу да приме поруку, они не чују оно што им се говори, они не виде оно што је очигледно, а  камоли да осете тајну нечега што би морали својим трудом да постигну. Читава секуларна свест одвојености човека, културе, науке, државе и друштва од Бога и Цркве је у ствари магијска. 

 

 

Морамо зато изнова покрстити, христијанизовати сва наша знања, све наше спознаје, све наше информације, све што примамо од света око себе. Морамо заборавити на мржњу, а супротстављати се злу.

 

 

“Осетивши страхоте надолазећег времена Свети Сава нам је поручио да останемо верни Христу и опстанемо, не у историји као већина европских народа , већ у историји спасења и то јеванђелском просвећеношћу Духом светим нашег народа, наше државе, наше народне династије, наше саборне Цркве равноправних људи, заједнице верних у Христу.

 

 

Свети Сава је својим трудом изградио у 13. Веку српску нацију, када нације ни вековима после тога нису били ни Французи, ни Енглези, ни Немци, ни Италијани ни Шпанци. Свети Сава је изградио српску нацију у хришћанском кључу интегрисањем народа српског и православља у појам отачаства и отаџбине. Дошло је до преображаја паганске, племенске свести у хришћанску, отаџбинску свест.

 

 

И зато је светосавље наш светионик у ужасној магли, светосавље је наш ледоломац који разбија лед предрасуда, погрешних учења и лажних великана. Светосавље је онај најједноставнији призив да разумемо да нема ничег лепшег, бољег и важнијег за нас од тога да припадамо духовној култури.

 

 

Духовно писмен човек не мора ни да буде писмен у уобичајеном смислу. Али он зна да дан почиње молитвом и завршава се молитвом. Он зна да је читав живот захвалност Богу, а не тражење од Бога и од људи. Он зна где год да крене увек је у борби, увек у бици као Христов ратник. Зато се наш човек крсти и пред јело и пред рад и пред рат.

 

 

Ветар који је дунуо после спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, разнео је његов прах по трави, воћњацима, рекама и шуама Србије. И његов прах сада припада оном што је највише волео-његовом народу. Али не било ком српском народу, већ народу у Христу”.

 

 

На крају предавања проф. Драгослава Бокана, игуманија манастира Ћелије, мати Гликерија, је казала да је 31. годину слушала Оца Јустина како говори и беседи у манастиру. Сада јој се учинило да га кроз речи Драгослава Бокана поново чује. Драгослав Бокан је у књизи утисака потом написао да му је то највећи комплимент који је добио у животу.

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                М. Стојкановић 

 

 

 

 

 

About the Author

Prev Дрога на тавану
Next Ваљевска политичка идила

Ostavi komentar

перископ

 

 • Љубостиња нас потказује
  0 03. март 2021.
  Љубостиња нас потказује
  0 03. март 2021.
  Код моста који из Насеља Миливоје Бјелица води према болници Љубостиња је болесно мутна, устајала и закрчена страим џаковима и…
  0 03. март 2021.
 • Будући маестро
  0 03. март 2021.
  Будући маестро
  0 03. март 2021.
  Ученик првог разреда Средње Музичке школе у Ваљеву Андрија Танасковић, крајем фербуара проглашен је за једног од победника реномираног светског…
  0 03. март 2021.
 • Напад соном киселином
  0 01. март 2021.
  Напад соном киселином
  0 01. март 2021.
  Припадници Министарства унутрашњих послова у Лајковцу, ухапсили су В.Н. )1978) из Лајковца због основа сумње да је извршила кривично дело…
  0 01. март 2021.
 • Пети октобар је био неопходан
  0 05. октобар 2016.
  Пети октобар је био неопходан
  0 05. октобар 2016.
  Слободан Милошевић и Србија били су оптужени за сва зла. Народ више није имао ни наде ни ентузијазма. Власт није…
  0 05. октобар 2016.
 • Ухапшени кријумчари цигарета
  0 17. јануар 2018.
  Ухапшени кријумчари цигарета
  0 17. јануар 2018.
  Припадници МУП-а у Ваљеву запленили су око 60 000 паклица цигарета и ухапсили М.Б. (1968), Д.Ј. (1993) из Уба и…
  0 17. јануар 2018.
 • Ништа од рудника у Ребељу
  0 08. април 2019.
  Ништа од рудника у Ребељу
  0 08. април 2019.
  Пре десетак дана стручњаци и радници рудника "Велики мајдан" код Љубовије повукли су се из Ребеља. Две године су истраживали…
  0 08. април 2019.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  3 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.