недеља, 02 јун 2019 17:23

Лидија Стојкановић, селектор

Napisano

 

Након што је 14 година била фудбалска репрезентативка, пошто је на Исланду остварила успешну фудбалску и тренерску каријеру и када је стекла све неопходне стручне лиценце, Лидија Стојкановић је постала селектор женске фудбалске репрезентације Србије до 19 година.

 

Ово је фамилијарни разговор намењен широј јавности. Лидија Стојкановић је била је фудбалска репрезентативка од 1997. до 2011. године. Играла је фудбал на Исланду и тренирала њихове најбоље клубове. Водила је и крушевачки "Напредак". Увек се радо одазивала позиву из Србије.

Лидија је рођена у Бајиној Башти, Медицинску школу је завршила у Ваљеву, ДИФ у Новом Саду. Школовала се за фудбалског тренера. Радна је, културна, савесна и истрајна. Лидија је кђерка рођака потписника овог текста.

 

Лидија, имамо ли ми уопште женску фудбалску лигу у Србији? Имамо ли озбиљне клубове, долази ли ко на утакмице женских фудбалских клубова?

 

Имамо супер лигу од осам клубова. Прва лига има 10 клубова, а друга лига је организована по регионима. Имамо и развојну лигу за девојчице од 13 до 15 година, организовану по регионима. На крају сезоне победнице региона  (четири екипе) играју завршно такмичење за првенство Србије.

Од клубова најјачи су и најпознатији: "Црвена звезда" Београд, "Машинац" Ниш, "Слога" Земун, "Војводина" Нови Сад,  "Спартак" Суботица. Слога и Спартак ове године славе 50 година постојања. Машинац из Ниша је синоним за женски фудбал код нас.

Женски фудбал иде узлазном линијом, све је више девојчица, све је више клубова, али за пун процват мора се имати и стрпљења. Имамо и публику, али то је још мало у односу на јаче европске лиге. Последње финале шпанског купа за жене између Атлетика и Барселоне пратило је 60 000 гледалаца.

 

Како је са женским фудбалом на Исланду?

 

Фудбал је на Исланду најважнији спорт. Услови су феноменални како за мушке тако и за женске клубове. Женски и мушки фудбал су у свему изједначени. На Исланду сви спортисти раде, али последњих година и код њих се спорт све више професионализује.

 

Када си ти први пут отишла на Исланд?

 

Први пут сам отишла 2005. године као појачање суперлигаша HK Vikingur. Имала сам заиста добре наступе, па сам остала знатно дуже од планираног. Нострификовала сам диплому професора физичког, па сам у клубу радила као тренер, а када сам научила језик предавала сам у школи и у вртићу.

 

Како се живи на Исланду? Има ли незапослених људи?

 

За Исланд кажу да је земља без стреса. Лагодно се живи. Солидна су примања, мада ни трошкови нису мали. Међутим људи имају постојан осећај сигурности. Тако се осећају и странци на Исланду и зато остају. Незапослености скоро да и нема.

 

Ипак си напуштала Исланд ради посла у Србији.

 

Ако могу ја изнад свега желим да се фудбалом бавим у Србији. Вратила сам се први пут да тренирам "Напредак" из Крушевца. Велики клуб. У то доба је Напредак био вицешампион државе и финалиста купа и мени је био изазов да дођем у такву средину. Оставила сам све на Исланду и дошла. Провела сам тамо две године од 2011. до 2013. Истовремено била сам део стручног штаба репрезентација до 19 и 17 година. Након те две године поново сам отишла на Исланд. Године 2016. позвали су ме из Фудбалског савеза да преузмем репрезентацију до 19 година и да будем помоћни тренер у А селекцији. Радила сам годину дана и после тога нисмо продужили уговор. Ја сам се поново вратила на Исланд. До марта ове године тренирала сам једну суперлигашку екипу. Поново су ме позвали из нашег савеза да преузмем исту селекцију и да будем члан стручног штаба А селекције. Прихватила сам. Од јесени крећем са Про лиценцом, као стипендиста УЕФА и уз подршку нашег Фудбалског савеза.

 

Каква су ти очекивања од селекције коју ћеш водити?

 

Селекције до 17 и 19 година учествовале су већ на Европском првенству. Те су играчице сада окосница А тима. Очекујем да то поновимо и да будемо запажен учесник Европског првенства. Доста наших играчица наступа у познатим европским клубовима. Дакле, нисмо небитни на женској фудбалској мапи Европе и бићемо све видљивији.  

 

Да ли сада трајно остајеш у Србији?

 

То се никада не зна. Волим овај посао, у Фудбалском савезу имамо подршку, ми који се бавимо женским фудбалом добро сарађујемо. Сви су предуслови ту за леп рад.

 

Са краћим прекидима, једном две а једном годину дана, на Исланду си већ 14 година. Тамо више ниси странац?

 

Исланд ми је много дао. Волим ту земљу, али Србија је моја отаџбина, овде желим да оставим траг. А водити репрезентацију је највећа част коју можете доживети. У пријатељству сам отишла са Исланда. Имам горе пуно пријатеља што домаћих што наших људи одавде. Живот је непредвидив. Паметно је речено:Никад не реци никад.

 

У Ваљеву си завршила Медицинску школу. Долазиш ли? Чујеш ли се са школским друговима?

 

Нажалост ретко долазим у Ваљево. Одвео ме живот на друге стране. Повремено се чујем са старим школским друговима. Желим им све најбоље.

 

 

Мијо Стојкановић 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitano 2921 puta Poslednji put izmenjeno уторак, 04 јун 2019 00:41

Ostavi komentar

перископ

 

 • Поштовање за ваљевске песникиње
  1 25. септембар 2022.
  Поштовање за ваљевске песникиње
  1 25. септембар 2022.
  Зато што у човеку гледају човека, оно што он заиста јесте, његову људскост, културу, саосећајност према другима, а не поздрављају…
  1 25. септембар 2022.
 • "Еуропром" као шопинг мол
  0 25. септембар 2022.
  "Еуропром" као шопинг мол
  0 25. септембар 2022.
  Одавно се није видело такво задовољство куповине, као протеклих дана у самопослугама "Еуропрома" када су домаћице набављале црвену паприку за…
  0 25. септембар 2022.
 • Добар лекар или човечност
  4 12. јун 2022.
  Добар лекар или човечност
  4 12. јун 2022.
  У петак, 10. јуна, др Завен дер Хазарјан је на Медицини рада прегледао у другој смени 88 пацијената. Потписник овог…
  4 12. јун 2022.
 • Тетка, не зановетај!
  0 09. јул 2017.
  Тетка, не зановетај!
  0 09. јул 2017.
  Шта је то у нама што нас наводи да се прикључимо безобразнима и бахатима а против нејаких и добронамерних, који,…
  0 09. јул 2017.
 • „На крају, мораћете да уведете санкције Русији!“
  0 07. новембар 2016.
  „На крају, мораћете да уведете санкције Русији!“
  0 07. новембар 2016.
  Немачки амбасадор Аксел Дитман:" Београд ће морати да следи политику Брисела према Русији“.
  0 07. новембар 2016.
 • Да ли је почела обнова
  0 03. фебруар 2017.
  Да ли је почела обнова
  0 03. фебруар 2017.
  Овај став је изнео Душан Михајловић у једном ТВ прилогу, након представљања своје књиге "Ваљево - једна епизода." Михајловић није…
  0 03. фебруар 2017.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.