петак, 02 август 2019 14:13

Већ данас занат је злато у рукама

Napisano

 

Када је један паметан уредник регионалних новина у Енглеској желео да сазна право стање пољопривреде у покрајини, послао је новинаре да разговарају са управницима, а не са власницима великих фарми.Тако смо се и ми за одговоре ко најквалитетније гради у Ваљеву, ко купује толике станове а нигде пара нема, зашто више немамо добрих зидара, тесара и молера, а колико сутра нећемо имати ни електричара и водоинсталатера, обратили Златомиру Ђуровићу сувласнику и директору стоваришта "Маљен".

 

"Маљен" је најстарије од 11 стоваришта у Ваљеву. Успешно послује од 1990. године. Златомир Ђуровић је озбиљан човек, живог ока и интелекта, економиста по образовању.

 

Он каже да су данас материјали напредовали, али да се не гради квалитетније у односу на време када је "Јабланица" дизала зграде по Ваљеву. Јер, да нема добрих мајстора. Пола некадашњих Јабланичиних мајстора је отишло у пензију или на небо, а оно мало што их је остало активних налазе се највише у "Греда-бетону", врло мало у "Инграп-омнију" и нешто мало више у "Гејту" и "Греди".

 

Више немамо школоване и праксом обучене зидаре, тесаре и молере. Млађи који раде по овим великим грађевинским фирмама покупили су нешто знања од старих мајстора успут. То није довољно, а мајстори и ако хоће да им покажу, немају времена, јер имају своје радне обавезе. Зато су криви и власници грађевинских предузећа, јер се они смењују у Школском одбору Техничке школе, па нека изврше притисак на министарство да уведе ове занате у школе.

 

Када приватно тражите мајстора, они по правилу своје танко знање покривају високом ценом. Што мање зна то је гарантовано скупљи, каже Златомир. Кад би он сада бирао изнова свој животни пут нипошто не би студирао, већ би учио занат. У Канади оберучке дочекују куваре и водоинсталатере. Одмах добијају радну дозволу и двогодишње бесплатно учење енглеског или француског језика.

 

А ко  гради најквалитетније станове у Ваљеву? Златомир каже када би  за себе куповао стан  ишао би у "Греду". Зато што то предузеће уграђује гарантовано најквалитетнији материјал. Зато њихови станови и јесу најскупљи 1100-1200 еура по квадрату, па дође "Гејт" са 1000 до 1100,"Греда-бетон" са 750 евра по квадрату. Ово предузеће у последње време највише гради у Ваљеву. Њихови станови нису прикључени на топловод, за сваки стан је обезбеђено грејање на струју. Добра изолација, нова градња и то не испадне скупо.

 

Сви кукамо да немамо пара,па се поставља питање ко купује све те станове? Јер објективно Ваљево се новим зградама умногоме променило и даље се убрзано мења. "Највише купују наши људи који раде у иностарнству, онда кредити, па и они који од баки, мајки,тетака наследе станове у Ваљеву, а већ имају где живе. Онда то продају или издају, па за децу купују станове у новоградњи.

 

Како опстаје "Маљен"? Стоваришта, па и ја, не послујемо, осим помало, са великим предузећима. Нама су купци грађани и мали предузимачи. "Маљен" се нашао у дрвеној столарији. У поплави ПВЦ столарије "Маљен" продаје седам врста врата и прозора од дрвета. С таквим асортиманом једини смо у Ваљеву. Чак  свесно држимо нешто вишу цену дрвене столарије у односу на ПВЦ. Дрво је племенитије и здравије, а  код дрвене столарије све је наше: и дрво и рад и стакло.

 

Имају ли људи пара за куповину грађевинског материјала? Све теже то иде. Имам проблем са куповином на чекање. Замоле људи, ја дам материјал. Прође шест, девет месеци, опет ме моле да продужим. Да је маржа као раније 20 одсто, а не сада 8,10, 12 посто, ја бих и зажмурио на једно око, а овако не могу. Мораћу тражити да положе чекове, шта да радим. Олакшице се дају за куповину првог стана, али би их такође требало дати за реновирање станова и кућа. У Ваљеву је гро кућа сазидано око шездесетих година прошлог века. Све је то сада зрело за реновирање: и купатила и кухиње и столарија, кровови. Људима за то треба дати олакшице, терба им помоћи дац то ураде.

 

Да ли прати шта се збива у Ваљеву? Златомир каже да жали што Душан Михајловић није остао на месту председника општине макар 15 година. Много тога би било другачије. Ваљево би било сигурно богатије и лепше.Тако је било кренуло.

 

Да се фотографише за овај разговор, Златомир никако не пристаје. Каже да је битна фирма а не он.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

Pročitano 493 puta Poslednji put izmenjeno недеља, 04 август 2019 22:02

Ostavi komentar

перископ

 

 • У којој лиги ће играти Металац?
  0 02. јул 2016.
  У којој лиги ће играти Металац?
  0 02. јул 2016.
  Пошто није изборен пласман за АБА лигу, за сада се не зна у којој лиги ће идуће сезоне играти КК…
  0 02. јул 2016.
 • Изложба ускршњих јаја
  0 29. март 2018.
  Изложба ускршњих јаја
  0 29. март 2018.
  Ђаци ОШ "Миле Дубљевић" у Лајковцу, заједно са својим професором ликовне културе Милојем Митровићем, сваке године украшавају јаја за највећи…
  0 29. март 2018.
 • Нове линије за Дивчибаре
  0 04. новембар 2016.
  Нове линије за Дивчибаре
  0 04. новембар 2016.
  Од понедељка, 7. новембра, биће уведена два нова аутобуска поласка на линији Ваљево - Дивчибаре. Први полазак је из Ваљева…
  0 04. новембар 2016.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  3 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.