понедељак, 22 октобар 2018 14:49

Ипак, нисмо сами криви

Napisano

 

Безочно је  људе без запослења окривити да су сами криви што га немају. А то се дешава. "Како се ниси јавио пре неколико дана, имао сам нешто за тебе. Овако си сам крив", каже утицајан човек другом човеку који тражи посао. Овај одлази снужден, како је заборавио да се јави у последњих неколико дана, а толико је пута звао пре тога. Зар је толики баксуз. Нити је баксуз, нити је сам крив. 

 

"То је само стари трик којим се утицајни људи служе да се рутински ослободе оних који их моле за посао. Тај човек у невољи није им претходних дана ни пао на памет",  каже Жанка Ђурић, психолог на Заводу за запошљавање у Ваљеву.

 

Или вам кажу да дођете пред важан кабинет тог дана у толико сати. Ви напустите неки рад који обављате, дођете пред важан кабинет и онда вам пренесу поруку да власника кабинета боли зуб или има главобољу. За то време, сасвим је могуће да он збија шале, можда и на ваш рачун с људима увек спремним да збијају неукусне шале на туђи рачун.

 

Ви  још неколико пута покушате да се јавите власнику кабинета. Увек се испречи или секретарица или мобилни телефон није доступан. После вам тзв. посредник каже " пропустио си да ми се јавиш баш тог и тог дана, више ти не могу помоћи".

 

Познаник ми је причао да је требало да оствари одређену финансијску помоћ. Утицајна службеница је дала списак од пет-шест докумената која је требало да прибави. Прибавио их је. Онда је требало да достави још један документ који се уопште није односио на његов статус. Тај документ никако  није могао доставити. Утицајна службеница је казала: "Хтела сам да ти помогнем, сам си крив. Био си неодговоран". "Хтео сам да се убијем од муке", каже познаник, "ем сам остао без помоћи, ем сам тако лако набеђен да сам блесав. Као да сам црв кога је тако лако згазити". 

 

То је изразита безочност, прогласити људе у невољи да су сами криви, јер се, боже мој, нису јавили одређеног дана, минута и секунда. Као да су они луди и не мисле довољно о себи. То је додатно понижавање и одбацивање људи, својеврсна суровост.  Да је среће они не би ни требало никоме да се обраћају на тај начин: да зивкају, да снисходљиво моле. Требало би да је довољно јак реални и приватни сектор који би запошљавао људе на основу  реалних нараслих потреба и преко конкурса. А такав би реални сектор путем донација и оглашавања могао помоћи уметност,  информисање, спорт.

 

Овако ми у Ваљеву имамо запошљавање само код државе, јер је и Крушик држава, као што је рекао одборник владајуће странке др Милан Марковић на задњој седници Скупштине града Ваљева. А та уска врата пропуштају само одређене људе, свакако не оне којима се каже "сам си крив".

 

Таман да у једном моменту у Ваљеву свих 6000 незапослених, а основано се рачуна да их има још око 2000 који нису на евиденцији, добију посао и да их остане само стотињак без посла, тако ниподашатавајући однос спрам тих људи и њихове невоље није допустив. Кривити их због њихове немоћи.

 

Када градоначелник говори да жели да успостави другачије Ваљево, а рекао је то и недавно, ми мислимо да би он требало да од себе зракасто и вертикално наметне обзирнији модел односа према људима, поготово према овима о којима пишемо у овом тексту. "Победа овде, победа онде, јачи смо него што је ико био у Србији". У реду је то, али док  се  има коме рећи "сам си крив",треба бити скромнији и опрезнији с тријумфализмом.   

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

 

 

Pročitano 1492 puta Poslednji put izmenjeno среда, 12 децембар 2018 00:11

Ostavi komentar

перископ

 

 • Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  У Ваљеву су, посебно од половине деведесетих до половине прве деценије 21. века, дизане сурове хајке против одређених људи. Међу…
  0 22. децембар 2023.
 • Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Др Владан Аџић пред очима аутора овог текста није успео да му закаже преглед на једној од очних клиника у…
  1 22. децембар 2023.
 • Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Младић на фотографији зове се Давид Станимировић. Улични је свирач из Београда. У Ваљеву се задесио пре двадесетак дана. Оног…
  0 21. децембар 2023.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.