уторак, 04 фебруар 2020 12:12

Ваљево без алтернативе?

Napisano

 

Градоначелник је веома задовољан досадашњим учинком своје власти. Он сматра да Ваљевом може управљати једино Српска напредна странка. Све друго би било илузорно и губљење времена. То је политика и градоначелник на то има право. Уосталом, ко би се други на његовом месту посипао пепелом. Ипак, има ли у политици Ваљева неког ко би оспорио градоначелника у његовом самозадовољству? 

 

Људи су одувек имали потребу да искажу другачије мишљење, да имају другачије ставове од владајућих. Чак и онда када је то могло бити опасно по  сам живот, или сте могли добити више година затвора или суровог прогонства. Било је тако у СССР за време Стаљина и осталих, било је тако дуго година и код нас.

 

Данас због другачијих ставова нећете изгубити главу, нећете доспети затвора ни логора.Зато је, ипак, много безболније дефинисати алтернативу постојећем поретку. 

 

Градоначелник је у заслуге своје власти набројао завршетак неколико пројеката, као што су брана Ровни и основна школа у Брђанима. Ти су објекти тако дуго грађени да су једном морали бити и завршени.

 

Градоначелник такође наводи и скраћено време путовања до Београда, његов лични обилазак села, уређење неких градских улица.

 

Значајни пројекти на које се градоначелник може позвати, када коначно буду завршени, биће комплетно уређење тока Колубаре у дужини од пет км кроз центар града, урбанизација насеља од "Аустротерма" до моста на обилазници, сређивање обала Јабланице и Обнице, као и изградња пута од Иверка до Непричаве. Наравно те послове у лавовском делу финансира Европска унија и Влада Србије, али ће део заслуга хтели не хтели свакако припасти и ваљевској власти.

 

Ваљевској власти се може приговорити стил руковођења који је одвише груб и подозрив. Таква је и атмосфера у јавном животу Ваљева. Људи и даље тешко долазе до пристојног запослења(странка све то контролише), 6000 људи је и даље без посла, многи раде за 25 000 динара.

 

Међутим Српска напредна странка ће скоро сигурно победити на локалним изборима у Ваљеву. Напредњаци су бројни и за сада врло дисциплиновани у Ваљеву, ауторитет председника СНС Александра Вучића још увек је веома јак, тако да би другачији исход гласања био заиста велико изненађење. Без обзира да ли кандидат за градоначелника поново био др Гвозденовић или неко други.

 

Дакле, није реално очекивати да опозиција победи на ваљевским изборима. Али ми очекујемо да опозиција уложи напор и грађанима пружи темељну критику постојећег стања и што је важније да понуди програм после чијег би спровођења Ваљево било другачији, уређенији град. И да опозиција понуди и достојне људе за које ћемо поверовати да могу да компетентно управљају градом. Јер, ми не живимо у "златном добу" и људима је алтернатива потребна. Могућност избора. Да не будемо препуштени једној политици, једном виђењу стварности, једној групи људи.

 

У једном моменту је изгледало да би Савез за Србију, на чијем би челу  био др Бошко Ђукановић, био озбиљна алтернатива ваљевским напредњацима. Али Савез за Србију ће бојкотовати и локалне изборе у Ваљеву, а и др Ђукановић, нажалост има пречих послова.

 

У таквој ситуацији Градски одбор Демократске странке задовољио се, или је био принуђен на размену грубих саопштења са градоначелником. Ми не мислимо да је то посебно зрела и делотворна политика. Можете отворити и такмичење ко ће смислити погрднији израз за градоначелника и шта? "Изругивање никако није преображавање", написао је Вл. Соловјов. А нама је заиста потребно темељно преображавање.

 

Остаје да се види какву алтернативу може да понуди Локални фронт. Какав програм, које људе? Да ли Локални фронт, који се до сада истицао по беспоштедној критици постојеће власти, може да буде довољно уверљив у позитивној, конструктивној улози. Под условом да и они ипак одлуче и изађу на локлане изборе. Колико знамо тренутно су ближи таквој одлуци.

 

Или можда коалиција у настајању, састављена на нивоу Ваљева од ДСС-а, Нове Србије и Удружења "Победа". Ове две странке су за дивно чудо сачувале верну инфраструктуру, док Победа има инг. Драгољуба Крстића, у Ваљеву доказаног у политичком таленту, вештини, па и политичкој ефикасности. Не видимо за сада ко би могао бити трећи.

 

Дакле, ми од опозиције на локалним изборима не очекујемо победу, али очекујемо могућност реалне и озбиљне алтернативе. Доћи ће и други избори. Треба бити посвећен и самопрегоран. Мало се и жртвовати. Неће бити затвора, неће бити логора.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

 

Pročitano 795 puta

Ostavi komentar

перископ

 

 • Самоубиство пацијенткиње
  0 30. новембар 2020.
  Самоубиство пацијенткиње
  0 30. новембар 2020.
  Пацијенткиња З. В. рођена 1966. године, из села Милорци, општина Уб, извршила је самоубиство данас око 10 сати и 30…
  0 30. новембар 2020.
 • Само за викенд или стварни пад
  0 30. новембар 2020.
  Само за викенд или стварни пад
  0 30. новембар 2020.
  По извештају за 29. новембар 38 новооболелих од КОВИДА. Четворо преминулих од свих узрока. Кућну изолацију окончало - излечено седам…
  0 30. новембар 2020.
 • Наставак благог пада
  0 27. новембар 2020.
  Наставак благог пада
  0 27. новембар 2020.
  У последња 24 сата у Ваљеву је лабораторијски потврђено 78 новооболелих од корона вируса. Јуче их је било 104. Од…
  0 27. новембар 2020.
 • Млади лавови или тек марљиви ученици
  0 06. јун 2020.
  Млади лавови или тек марљиви ученици
  0 06. јун 2020.
  Ових дана нас кандидати за градоначелника, Гојковић и Милановић, обасипају будућим идиличним сликама Ваљева. Све ће бити уређено: од везе…
  0 06. јун 2020.
 • То сам ја: Јадранка Јанковић
  0 23. март 2017.
  То сам ја: Јадранка Јанковић
  0 23. март 2017.
  ЈАДРАНКА ЈАНКОВИЋ: Уредница сајта Епархије Ваљевске. Дипломирала на Институту Богословског факултета у Београду. Оставила приметан и леп траг у ваљевском…
  0 23. март 2017.
 • Пријавити у року од 24 сата
  0 04. април 2018.
  Пријавити у року од 24 сата
  0 04. април 2018.
  Обавештавају се грађани, да уколико су претрпели штету насталу због уједа паса луталица, треба да поднесу пријаву у писаној форми…
  0 04. април 2018.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  3 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.