недеља, 28 јун 2020 13:28

Откуда мотка у рукама напредњака

Napisano

 

Високи представници СНС протеклих неколико година поручивали су како они најбоље разумеју наш народ и како народ разуме и прихвата њих. Откуда сада став да народ не разуме благу реч, него да му треба мотка како би се придржавао правила у непрестаној борби против корона вируса. Такав став изнео је још увек актуелни градоначелник Крагујевца Радомир Николић, а министар здравља Златибор Лоначр рекао је да народ ако неће добровољно да води рачуна о себи, онда ће га држава на то присилити. Колико јуче поручивано нам је да се, забога, без страха вратимо нормалном животу.

 

Народ се до укидања ванредног стања придржавао прописних мера. Ми смо чак с одређеним похвалним изненађењем писали о људима под маскама који у Ваљеву стрпљиво чекају у редовима пред продавницама и апотекама и пред невероватно дугим редовима пред банкама.

 

Онда је укинуто ванредно стање, поручивано нам је да се постепено вратимо  нормалном животу, инсистирано је на томе и од стране политике и од стране струке. Чекали су се избори, било је неколико већих политичких окупљања, догодио се дерби пред 25 000 гледалаца, тријумфална победа СНС, која је одговарајуће и прослављена уз трубаче, коло, мезе, честитања и грљења, наравно без дистанце и маски.

 

Дошло је до пораста браја заражених, јуче 193 на нешто више од 8000 тестираних, до пораста броја пацијената на респирторима, а умире по један пацијент савког дана у последњих недељу дана. Корона вирусом заразили су се Маја Гојковић, председница Народне скупштине; Александар Вулин, министар војске и Марко Ђурић, председник Канцеларије за Косово. Сви су они учествовали на прослави народњачке победе.

 

Ширење заразе свакако је неугодно за све. Лекари у Кризном штабу дају немушта објашњења да се ништа сувисло не може разабрати. А политичари су, најблаже речено некоректно, почели да криве народ. Радомир Николић, још увек градоначелник Крагујевца, који од оца Томислава није наследио ни трунку политичког талента, рекао је да народу не вреди лепо говорити, не вреди му фино препоручити, затражити и замолити, народ то неће да послуша. Народу треба мотка да би се дозвао памети!? То је ружан, потцењивачки и понижавајући став, и СНС би морао од таквог става и погледа на људе да се огради, ако већ није.

 

Министар Лончар, који у последње време својим изјавама преуззима улогу маља или чекића, је опет казао да ако народ неће слободном вољом да брине о свом здрављу (као да су људи самоубилачки расположени), онда ће држава њихове животе чувати принудним мерама.

 

Произилази да народ мора стално да има на уму да је само стадо. Оно што важи за политичаре, када праве већа окупљања и славе победе, то не важи за обичне људе. И када они не носе маске и грле се, то не важи и за нас. Ми се морамо и даље држати правила, иначе нам следи мотка. Логично је запитати се шта је све огољено оваквим изјавама и сваљивањем кривице на леђа народа.

 

С политичарима који остану без функције и моћи коју она даје, догоде се велике промене. Кажу да су бошевиче вође Молотов, Каганович, Хрушчов... као и наши Ђилас, Вукмановић - Темпо, после губитка власти постајали много смиренији, уљуднији, склони разговорима са обичним људима које до тада нису примећивали. Имали су и потребу да објасне, да их се прими као људе с манама и врлинама, да се разуме да је било такво време, историјске околности, Стаљин, Тито и слично.

 

Код Р. Николића и код нашег градоначелника др Гвозденовића, који нису били поново кандидати за градоначелнике, на делу је "само" губитак концентрације, услед губитка функције. Зато наш градоначелник у току ТВ емисије није могао да погоди да се ради о КОВИД 19, а не КОНРАД болести. Зато је несмотрено и без потребе био укино Џез фестивал за ову годину, уместо да га само одложи док опасност не прође, зато је прогласио ванредну ситуацију због поплава са три дана закашњења. Јер, све то га више није дотицало у потребној мери.

 

Али су градоначелника дотицале непријатности ( и то је људски) које су доживљавали његови блиски у јавном медијском рату у коме је он био равноправан учесник и подједнак кривац, а који је с места које је заузимао требало да ублажи или чак заустави.

 

Не знамо да ли је градоначелник, сада као лекар и обичан човек, постао осетљивији на непријатне, чак увредљиве и понижавајуће ударце које је он са својим медијским сараданицима ( а који му ничему нису ни требали) задавао другој страни, како политичкој, а још више медијској. И мислимо да га је слика, са којом је изашао из тог неразумног ударања лево и десно, на крају и коштала новог мандата.

 

Или, да ли је градоначелник, сада само као лекар и обичан грађанин, постао свестан да је било заиста пуно скромних, пристојних и поштених људи, који нису унапред били против њега, који му нису желели неуспех, а поздравили би његов успех, а које је он надмено и охоло одбио од себе, не показавши ни најмањег разумевања за позицију  тих људи. Према некима бивајући директно неправедан и осветољубив. Чудно је, заиста, да се политика разуме на такав начин. Људе треба придобијати за себе и своје идеје, а не одбијати их од себе.

 

Млађи, они који долазе, треба да уче на туђим грешкама и да их не понављају.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

 

Pročitano 1392 puta Poslednji put izmenjeno недеља, 28 јун 2020 14:54

1 komentar

 • Link komentara Milan недеља, 28 јун 2020 18:59 napisao/la Milan

  Primedba za gospodina Stojkanovića. Lepo i duhovito, podugačko o narodu i motkaama ali je namerno izostavio narod koji će da primi koronu od onih koji se pominju u vezi sa motkama. Povedite malo računa i o njima.

Ostavi komentar

перископ

 

 • Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  У Ваљеву су, посебно од половине деведесетих до половине прве деценије 21. века, дизане сурове хајке против одређених људи. Међу…
  0 22. децембар 2023.
 • Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Др Владан Аџић пред очима аутора овог текста није успео да му закаже преглед на једној од очних клиника у…
  1 22. децембар 2023.
 • Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Младић на фотографији зове се Давид Станимировић. Улични је свирач из Београда. У Ваљеву се задесио пре двадесетак дана. Оног…
  0 21. децембар 2023.
 • Свештеник Милинко не посустаје
  1 28. јул 2019.
  Свештеник Милинко не посустаје
  1 28. јул 2019.
  Ових дана смо се неким другим послом сусрели са ваљевским свештеником Милинком Јовићем. Протојерј-ставрофор Милинко у Ваљеву предводи Хришћанску православну…
  1 28. јул 2019.
 • Борба за ћутљиву већину
  0 22. јануар 2019.
  Борба за ћутљиву већину
  0 22. јануар 2019.
  Деца гледају насиље, а понашају се као да се то њих не тиче. Ќада би већина у разреду рекла насилнику:…
  0 22. јануар 2019.
 • Препород у "Земљи живих"
  0 03. април 2020.
  Препород у "Земљи живих"
  0 03. април 2020.
  "Када сам после годину дана у Заједници "Земља живих" у Брајковцу, отишао кући на "прво виђење", моји нису могли да…
  0 03. април 2020.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.