субота, 20 март 2021 12:11

Награде без оспоравања

Napisano
фотографија преузета са званичног сајта града фотографија преузета са званичног сајта града


 

Највише је награђених у области медицине и хуманнитарног рада, што је и раумљиво у години пандемије. За привреду, пољопривреду, архитектуру  и науку међу младима није било предлога, па ни награда. Само је Драгомир Виторовић, одборник и пољопривредник запитао: "Да ли је ко шта јео у протеклој години? Ко је ту храну произвео? Било је још неколико варница.

 

 

Комисија за доделу награда, на чијем челу је била Зорица Јоцић, одборник СНС, предлоге је усвојила једногласно. Награђени, углавном, и јесу дали велики допринос у областима којима се баве. То су одборници потврдили у својим дискусијама. Они су посебно истакли значај награђених у медицини, здравству и хуманитарном раду. односу на награђене у овим областима  Посебно спорних момената на јучерашњој скупштинској расправи о томе није било.

Заиста је истицана  велика пожртвованост, посвећеност, стручност и организационе способности лекара и медицинског особља у борби против пандемије.  Међутим, зз неких разлога само је први од одборника равноправно упутио комплименте и на рачун др Снежане Арсенијевић и др Бранке Антић. Осталих пет су своје похвале везали само за име др Антић.

 

Претходни градоначелник др Слободан Гвозденовић, такође, је упутио низ лепих речи на рачун др Антић и тима за тестирање, издвојивши Владимира Андрића, као заштитно лице тог тима.  Др Гвозденовић је затражио од садашњег градоначелника Лазара Гојковића да се у првом ребалансу буџета намене средства за куповину санитетских возила за Дом здравља. Уз неугодну и непотребну опаску: "Наравно, ако вам је стало до здравља грађана Ваљева". Зашто би неко, посебно неко одговоран по природи ствари, био нехајан према здрављу грађана свог града? Зато је опаска претходног градоначелника била непотребна и неумесна.

 

Пољопривредници су у лику Драгомира Виторовића добили гласног, борбеног, искусног и аутентичног заступника у Скупштини града. Он се искрено љутио због чега међу награђенима нема пољопривредника. "Зар Иван Ћебић, браћа Станаревић (поменуо је још јено име које нисмо успели да запишемо), нису заслужили награду. Ко је производио храну у протеклој години. Тридесет три посто становништва овог града бави се пољопривредом,а да ниједан не буде награђен, говорио је Виторовић.

 

Није било предложених, узвраћено му је. Али, ако сматрате да би неко требало да буде награђен, пољопривредник, рецимо, ви можете да сугеришете да предлог буде упућен. То је само мало осетљивости, ништа више.

 

Одборник Локалног фронта Љубомир Радовић, покушао је да проблематизује награду за др Бранку Антић, јер се, како је рекао, против ње води предистражни поступак због пројекта Невидљива деца, али је његов покушај председница скупштине проф. Снежана Ракић сасекла у корену, као недоличан месту и теми.

 

Списак изгледа овако:

 

У области образовања и васпитања награду је добио Вељко Ћировић, професор математике у Ваљевској гимназији. Образложење: Ћировић у последњих десетак година даје посебан креативни печат у популаризацији математике, као научне и наставне дисциплине не само у Ваљеву, већ и у Србији.

У области стваралаштва и посригнућа ученика и студената додељене су две награде: Марији Обрадовић, ученици и Андреи Кабић, сртуденткињи. Марија Обрадовић је ученик првог разреда Средње музичке школе у Ваљеву, на одсеку флауте. Она је побеђивала до сада на многим такмичењима, одржала је два солистичка концертга и убраја се у најизраженије таленте на флаути у Србији.

Андреа Кабић је стуидент Факултета примењених уметности у Београду, на одсеку за конзервацију уметничких слика ан папиру. Носилац је дипломе Вук Караџић и добитник низа значајних награда.

У области заштите животне средине добитник је Клуб Арс нова из Ваљева. Клуб је у тешкој години ковид епидемије успео да одржи висок ниво акзтивбности на ширењу свести о непоходности заштите животне средине и посебно на  спречавању бацања отпада око изворишта наших река.

У области медицине и бриге о здрављу награде се додељују: Др Снежани Арсенијевић, специјалисти инфектологије и др Бранки Антић, директору Дома здравља. Др Снежана Арсенијевић је од почетка епидемије коронавируса у црвеној зони у Ваљевској болници. У образложењу се каже да је др Снежана, радећи даноноћно, спасила велики број живота, показуући не само стручне, већ и организационе способности

 

      

      др Бранак Антић, документација: kolubarske.info

 

Др Бранка Антић је за кратко време показала изражену способност у руковођењу Домом здравља. Прва у Србији је оформила издвојену ковид амбуланту у Новом насељу. Са порастом оболелих благовремено је реаговала, па је цео Дом здравља био претворен у црвену зону. Иако руководи Домом здравља др Антић обавља редовне послове лекара и прегледа пацијенте.

У области социјалне заштите и хуманитарног рада награде се дољељују: Удружењу родитења деце, омладине и одраслих са сметњама у развоју "Загрљај" и Габријели Шипош, председнику Удружења грађана за помоћ и подршку особама са аутизмом.

Удружење "Загрљај" је основано 2014. годије и тренутно броји 95 породица деце са снетњама у развоју и 30 социјално угрожених породица.Њихов циљ је да остварују и унапређују права, интересе и заштиту деце, омладине и одраслих са сметњама у развоју, као и њихово укључивање у све сегменте привреде и друштва.

Габријела Шипшош је 2019. године основала Удружење за помоћ и подршку особама са аутизмом. Габријела је без ичије подршке успела да  уз помоћ донатора обезбедила кућу са имањем и помоћним објектима које она сада реновира како би деца са посебним потребама, уз пратњу својих родитеља могла да дођу на одмор. То је први објекат такве врсте у Србији намењен деци са аутизмом.

У области хуманости додељују се такође две награде: Владимиру Димитријевићу,главном техничару кућног лечења у Дому здравља и координатору вакциналног пункте, као и Тиму ковид амбуланте - одсек за тестирање(Огњен Андрић, Кристина Радовановић, Милена Матић, Саша Јанић, Драгица Савић и Владимир Ђорђевић) Без њиховог стручног и надасве посвећеног и пожртвованог рада, са пандемиојом би се знатно теже борили и уз погубније последице.

У области уметности и културе: Ваљевскојх културној мрежи ВАКУМ. То је непрофитно удружење грађана које седам година успева да на најлепши могући начин промовише град Ваљево и филмску уметност уз помоћ бројних ентузијаста.

За чување и неговање традиција ваљевског краја награђени су: Драгоман Медуловић Прока, кореограф и Раде Обрадовић, мајстор за израду фрула и двојница. Медуловић и Обрадовић су посебно важни у представљању етнолошких вредности ваљевског краја на националном нивоу, где су од најкомпетентнијих ауторитета препознати као аутентични чувари традиција ваљевског краја.

У области спорта награђени су: Ватерполо клуб "Валис" и кошаркашки судија Дејан Миздрак, учеснику трка у полумаратони и тријатлону. Ватерполо клуб је у прошлој години успео да Ваљево представља на највишем нивоу.

Дејана Миздрака одликује свестраност и успешно наступање у више спортова.

Специјалне награде: За животно дело постхумно је награђен епископ Милутин, а за афирмацију града Ваљевска гимназија.

Pročitano 285 puta Poslednji put izmenjeno субота, 20 март 2021 15:02

Ostavi komentar

перископ

 

 • Подсећање: Клуб "Абрашевић"
  0 04. октобар 2018.
  Подсећање: Клуб "Абрашевић"
  0 04. октобар 2018.
  Ништа ту није било од луксуза или још горе - кича. Столице су биле на точкиће и нестабилне, столови ниски…
  0 04. октобар 2018.
 • Мали произвођачи: Имају (ли) шансу у Србији?
  0 26. јануар 2019.
  Мали произвођачи: Имају (ли) шансу у Србији?
  0 26. јануар 2019.
  Њих не виђамо у рекламним спотовима на националној телевизији. Њихова амбалажа није сјајна и приметна као код "великих играча". Али,…
  0 26. јануар 2019.
 • Ниско спуштена лествица
  0 23. април 2017.
  Ниско спуштена лествица
  0 23. април 2017.
  Најбољи део ваљевског новинарства или је упокојен или је у пензији или је дубоко маргинализаован. Ови што су данас на…
  0 23. април 2017.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.