понедељак, 28 јун 2021 10:33

Патријарх Порфирије: Благочестиви народе, добили сте достојног владику

Napisano

 

Патријарх Порфирије одржао је јуче, након устоличења владике Исихије на трон ваљевске епархије, изузетну беседу верном народу. Да се може требало би за дуго запамтити сваку реч из тог говора. Патријарх је тако дубоко и прецизно дефинисао какав је ваљевски народ и епархија, колики значај за веру имају владика Николај и Ава Јустин, шта је улога епископа, каква је наша вера?

 

Драги владико, данас када постајете епископ ваљевске епархије, која је понекад кроз историју била саставни део других епархија понекад самостална, а од 2006. године обновљена као самостална епархија на челу са благопочившим епископом Милутином, који је управо био епископ Цркве Христове онако како су апостоли проповедали и оци сведочили, онако како ми православни хришћани верујемо.

 

У епархији која је у 20. веку, нарочито у другој половини 20. века, била извор и стециште вере, извор истинске и аутентичне вере, духовности и богословља, али и стециште многих и многих људи не само из Србије, који су жељни живога Бога и живе воде са извора Христовог долазили овде. Јер одавде су поникли пре свега Свети владика Николај, нови Златоусти, а онда и онај који се наслањао на владику Николаја, сведочио Христа као он,а пре њега свети оци, а то је свети отац Јустин Поповић.

 

Мало је данас православних Срба којих се није дотакла реч или владике Николаја или оца Јустина, а најчешће реч обојице. И који нису њиховом речју били обогаћени.

 

Епископ, дакле, јесте онај који служи литургију, а то значи да његов живот треба да се темељи на молитви и на вери у живога Бога. Ништа лакше и ништа боље од тога. Епархија у коју долазите јесте епархија вере, епархија молитве, епархија љубави. Народ ове епархије јесте честит и побожан народ.

 

Браћо и сестре, вашом вером, вашом љубављу, вашом ревношћу за истину Христову, за Цркву Његову сви се надахњујемо. И осећамо се да смо мањи од свих, да смо ваша браћа и да живимо, да постојимо и да делујемо вашим молитвама и вашом љубављу. И ево, драги владико, у такав народ долазите, у честити и побожни народ овог краја, ове епархије. И ви, благочестиви народе, сигуран сам добијате достојног наследника владике Милутина и оних старих великих владика ове епархије.Ваш владика Исихије израстао је на оном духу којим и ви живите. То је дух Светог Саве, дух владике Николаја и Аве Јустина. Кажем дух а то значи начин живота, то значи однос према Богу и однос према ближњем а то двоје не могу да буду раздвојени. Увек је исто: кад волимо Бога волимо једни друге, када волимо једни друге показујемо да смо ученици Христови.

 

Драги владико, сигуран сам да нигде ни на једним месту епископска служба није једноставна, нећу рећи да је тешка, јер је то бреме Христово а сам Господ је рекао какво је Његово бреме, али није једноставна. Зато што епископ, баш што је на месту Христовом, да би сведочио истину васкрсења Христовог, тајну Царства небеског мора пре свега да се распне. Не да се распне за апстрактног него за сваку душу која му је поверена, за најмањег брата који је изгубљен и који лута. Ви сте живели деценијама у манастиру и знате шта то значи.

 

Сабор ће се молити за вас с вером и надом да ћете овде изграђивати Цркву Христову, тело Његово, а да ћете хиљаду пута више бити награђивни љубављу, послушањем, спремношћу на жртву  овог благочестивог народа који је украс не само српског народа, него изнад свега и пре свега украс Цркве Христове. Јер ни народ не би био такав да није Христов.

 

Нека вас Господ благослови да служите литургију, да крштавате, венчавате, сахрањујете, да заправо у свим тајнама Цркве видите тајну Христову.

 

 

М. Стојкановић

 

 

.

Pročitano 645 puta

Ostavi komentar

перископ

 

 • Срећна Нова година
  0 27. децембар 2021.
  Срећна Нова година
  0 27. децембар 2021.
  Уредништво "Ваљевске искре" свима који су до сада били уз нас жели срећну Нову 2022. годину. Желимо да у идућој…
  0 27. децембар 2021.
 • Хладни рат овде још траје
  0 27. децембар 2021.
  Хладни рат овде још траје
  0 27. децембар 2021.
  Ти људи који су седели за два суседна стола не би се обратили једни другима таман да наредних 10 година…
  0 27. децембар 2021.
 • Солидарност Еуропрома
  0 27. децембар 2021.
  Солидарност Еуропрома
  0 27. децембар 2021.
  Еуропром ће пред наступајуће празнике подарити 1300 пакета помоћи социјално најугроженијем породицама и појединцима у девет општина Западне Србије.
  0 27. децембар 2021.
 • Гдје си, Артемије?
  0 15. јун 2017.
  Гдје си, Артемије?
  0 15. јун 2017.
  "Гдје си, брате? Дођи! Ава те зове. Покај се и врати се у окриље Мајке Цркве. Врати ту заведену дјецу.…
  0 15. јун 2017.
 • Конобари и дипломате
  0 03. јул 2016.
  Конобари и дипломате
  0 03. јул 2016.
  Недавно сам био на једној свадби. Тачније, домаћин је сутрадан код куће приредио поново ручак за комшије и најближу родбину.…
  0 03. јул 2016.
 • Мионица као Бородин
  0 18. март 2021.
  Мионица као Бородин
  0 18. март 2021.
  Код Бородина је 1812. руска војска победила Наполеона. Са том битком се с правом упоређује Колубарска битка. Зато ће Мионица,…
  0 18. март 2021.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.