недеља, 03 јул 2016 05:52

Поражени не могу бити победници

Napisano

 

Ми смо у времену када политика још увек има превелики утицај на наше прилике, да не кажемо животе. Због тога је разумљиво живо интересовање информативних гласила и грађана ко ће сачињавати власт у Ваљеву, како ће она бити рапоређена и који ће људи ту власт оличавати.

 

 

Сада се зна да ће власт чинити коалиција Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије. То ће бити сигурна већина у скупштини, имаће 44 од укупно 51. одборника. У опозицији ће остати само Демократска странка са четири и покрет Саше Радуловића са три одборника.

 

Да ли преговори око формирања ваљевске власти теку глатко? Не, баш. Зато што је главни преговарач у име СПС-а, Драган Јермић, у старту неосновано тражио превише. Он је кренуо од захтева да СПС добије место заменика градоначелника, место председника Скупштине града, директора Дирекције за изградњу, начелника снажније Управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове, директорска места у два важна јавна предузећа, топлани и водоводу. Тиме би СПС задржао важна места и финасијски кључне полуге власти, као да изборе није ни изгубио, а сви знамо да јесте.

 

Такав полазни, мегаломански став Драгана Јеремића наишао је на одбијање од стране будућег градоначелника из редова СНС, др Слободана Гвозденовића. Преговори о формирању власти могли су запети и доћи у временски теснац, али су остала двојица преговарача из СПС тима, Милорад Илић и Ђорђе Милићевић, показали више смисла за политичку реалност, па је до прихватљивог договора за обе стране дошло на време. Тако ће СПС добити место заменика градоначелника и оно припада Драгану Јеремићу. Милорад Илић, биће председник Скупштине града. СПС је за сада још добио место начелника једне од две градске управе и четири од девет места у Градском већу. То свакако није мало.

 

 

Српска напредна странка, као победник избора  поред места градоначелника даје и заменика председника скупштине, директора Дирекције за изградњу,  начелника једне од Градских управа, пет чланова Градског већа. Колико ће градоначелник имати помоћника, ко ће бити директори јавних предузећа, договараће се и градоначелник ће одлучивати касније.

 

За успешност и ефикасност даљих договора око формирања власти важно је да у СПС схвате, и добро је да ту има личности које схватају, да ће сада нека друга политичка снага, СНС, одредити стратегију развоја града, да ће имати претежну моћ одлучивања о свим битним питањима. И то није важно да би и стари и нови представници власти што пре и што лагодније засели у своје фотеље, већ да што пре и што успешније почну да раде на побољшању ваљевских прилика.

 

А СПС је  у Ваљеву, руку на срце, већ потрошио своје најбоље потенцијале. Двојица најугледнијих чланова ове странке, градоначелник Станко Терзић и његов помоћник Милорад Илић, су имали дуге политичке каријере и сада су на прагу пензије. Ђорђе Милићевић је и даље у Београду. Драган Јеремић би могао још да асфалтира по Ваљеву, да гради мостове и регулише реке, уз врло значајну републичку помоћ ( што се некако гурало у други план), и шта после тога? То је лепо, али горући проблеми, које смо већ раније набрајали, стоје. СПС није имао снаге да их реши. Зато се сада командно место мења. И што се то уради са свешћу о промењеној  политичкој реалности, прецизно и зашто не и џентлменски, то је боље за све.

 

                                                    

                                                                                                                                                                                            М. Стојкановић

 

Напомена: Аутор је овај текст први пут објавио 25. маја 2016. год. на порталу Ва1.инфо

 

 

 

.

Pročitano 1381 puta Poslednji put izmenjeno понедељак, 11 јул 2016 15:47

Ostavi komentar

перископ

 

 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.