Valjevska iskra

Valjevska iskra

четвртак, 06 август 2020 20:09

Шта је било и шта бити неће

 

Ограђујем се унапред. Овај текст је важан само његовом аутору и евентуално још неком ко налети на наш портал, а дели сећање на време и простор о којима се у тексту говори. Историја има свој хук, ми смо мање од трептаја ока у њој, али судбина народа, градова, села и појединачних људи је у том трептају.

четвртак, 06 август 2020 11:11

Девет новооболелих у Ваљеву

 

Епидемиолошка ситуација у Ваљеву на дан 6. августа 2020. год: девет новооболелих, на болничком лечењу 80, од почетка епидемије оболела је 1081 особа, у другом таласу 886 људи, просечне старости испод 50 година.

четвртак, 06 август 2020 10:12

"Ласта" проређује саобраћај

 

Штаб за ванредне ситуације града Ваљева јуче је донео  наредбу којом се Саобраћајном предузећу "Ласта" налаже да редукује саобраћај по следећем режиму вожње:

уторак, 04 август 2020 13:39

Шест новооболелих

 

На лечењу у Ваљевској болници налази се 80 пацијената оболелих од коронавируса. У другом таласу епидемије, од 17. јуна, оболело је 850 људи, просечне старости испод 50 година, више мушкараца него жена.

 

Постоји реална опасност од јаких пљускова са грмљавином и градом у поподневним, вечерњим и ноћним сатима данас и сутра. На то је Град Ваљево упозорен од стране Републичког хидрометеоролошког завода и Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

 

Виђе од 20 тона воћа,витаминских напитака и на хиљаде квалитетних оброка донирао је ових дана најпрестижнији организатор игара на срећу свим ковид болницама у Србији. У последњем кругу поклоне су добиле болнице у Ваљеву, Шапцу, Ужицу, Чачку, Пријепољу,Прибоју и на Златибору.   

 

То сам ја! Рада Севић је запослена у Националној склужби за запошљаваље, филијала у Ваљеву, као саветник за запошљавање. Она је и ПР филијале. Оснивач је сајта о путовањима:pslaunguagecafe.com. Такође је грађански активиста и заљубљеник у путовања. Али, надасве је љубазна, културна, отмено лепа и племенита особа. Тиме је заслужила место у нашој анкети.

 

Који је најлепши комплимент који сте добили?

Било је различитих комплимената. Један од најлепших је да сам добра особа. Да ли је то у времену у коме живимо комплимент? Није важно шта је речено, већ ко је рекао. Пошто доалзи од драгих, искрених људи, чије мишљење изузетно ценим, од људи који су направили озбиљне каријере а нису се искомпромитовали, прихватила сам комплимент са захвалношћу.

 

Како сте реаговали на тај комплимент?

Била сам збуњена. Мислим да се такве ствари подразумевају. То да сте добра, племенита, лепо васпитана особа. Да, комплименти пријају, али и обавезују да будемо бољи људи.

 

Када сте били најсрећнији?

Срећна сам увек када су људи око мене задовољни и здрави. Посебно блиски људи, породица и пријатељи. Што сам старија, ухватим себе како ми је све важније да уживам у малим стварима, које живот чине лепшим и радоснијим. Понекад забележим те тренутке да би ми што дуже остали у сећању.

 

Шта вас покреће?

Када сам окружена људима које волим, када радим нешто што волим,време посвећено себи и драгим људима. Покреће ме љубав, њено давање и примање, уживам у музици, у добрим књигама, дружењу, гастронoмским ужицима, боравку у природи, поред воде...

Инспиришу ме путовања, упознавање других људи и култура, језика. Поред матерњег, мелодични италијански језик буди највише емоција у мени. Сунчани Медитеран ренесансна Италија и Античка Грчка заузимају посебно место у мом срцу.

 

Да вас задеси баш велики новац, како бисте га потрошили?

Скоро сам прочитала податак да 26 највећих светских милијардера поседује капитал једнак оном којим располаже 3,8 милијарди људи на планети. Вeлика неправда и чињеница која пуно говори о свету у коме живимо.

Новац јесте битан, нарочито ако га немамо довољно. Још је важнија солидарност, умеће дељења. У детињству сам научила да делим, да имам обзира према људима, одрастање у мултиетничкој средини научило ме да прихватим различитости.

Трудим се да колико могу помажем људима саветима, подршком. Годинама учествујем у пројектима и активностима намењеним најугроженијим грађанима нашег града. Нисам баш много урадила, али никада нећу престати да се трудим.

 

Ко вас је последњи пут импресионирао?

Није ме баш лако импресионирати. Имам част и срећу да сам окружена позитивним, успешним, паметним људима од којих могу много да научим. Међу њима бих посебно издвојила генијалног Марија Лигуорија (лектора, писца, професора, путника...) и драгу пријатељицу Милу Михајловић (новинарку РАИ, историчарку, књижевницу, оперску диву...), који су много урадили на повезивању две културе, два народа, италијанског и српског. Обоје су фасцинантних биографија, врсни интелектуалци, али пре свега изузетмни људи.

 

Шта вас је, ко вас је баш разочарао?

Ми нисмо узнемирени догађајима самим по себи, већ својим виђењем тих догађаја. Што сам више емотивно укључена у причу, осећам се више повређеном, разочараном. Прва реакција је најбурнија, јављају се љутња, бес. Но када се смирим, добро размислим, обично нађем разлоге да опростим.

 

Када сте били најтужнији?

Човек је оно што га је снашло и што је сам створио - с оба фактора треба да се носи до последњег дана. Тужне моменте углавном везујем за губитак драгих, блиских особа. Потребно је време да се настави даље.

 

Када сте себи најлепши?

Код мене се све емоције виде на лицу: љубав, радост, срећа, туга, љутња, страх, изненађење. И себи и другима сам најлепша када сам насмејана, срећна, испуњена, истински задовољна собом.

 

Чиме охрабрујете саму себе?

Увек се трудим да одбацим изговоре и нађем начин да урадим оно што зависи од мене. Свесна сам да могу мењати само себе, своје реакције, уверења, ставове. Не могу мењати људе око себе, друштво. Трудим се да прихватим оно што не могу да променим. Некад ми успева, некад не. Тада се охрабрујем речима: И ово ће проћи!

Помаже и Душко Радовић: "Насмешите се, са много доброте и мало, мало горчине. Опростите животу и свету што нису савршени!"

 

Да ли се плашите година које пролазе (старости)?

Припадам генерацији на којој се историја "заломила". Имала сам срећно и безбрижно детињство а онда су уследили ратови, санкције, бомбардовање, економске кризе, ванредна стања. У трци за преживљавањем, немамо баш пуно времена за размишљање. Раније сам замишљала да ћу када одем у пензију имати времена и новца да путујем по свету. Сада мислим другачије. Уз наше пензије, ако их буде и ако их доживимо (уз стално продужавање радног века) и промене у свету путовања, пожелећу само да будемо здрави и витални. Бићу задовољна ако сваки дан научим нешто ново и ако се од срца насмејем.

 

Да ли су најлепше године прошле или тек долазе?

Оптимиста сам по природи. Желим да верујем да најлепше године тек долазе. Допустићу да ме живот позитивно изненади.

 

Које три особине код људи највише цените?

Племенитост, искреност, позитиван дух.

 

 

Анкету осмислила Ружица Стојкановић

 

 

.

петак, 24 јул 2020 12:02

Зараза на дан 24. јула

 

У другом таласу епидемије од 17. јуна оболело је 589 особа, просечне старости 44,7 година. На болничком лечењу налази се 108 пацијената, а кућној самоизолацији због контаката са лицима позитивним на корона вирус је око 950 особа.

 

Све мере Кризног штаба и Владе Србије, као и Штаба за ванредне ситуације града Ваљева,остају на снази због актуелне епидемилошке сиртуације. Инспекцијски надзор над спровођењем ових мера биће појачан. То је данас препоручио СОТ за заштиту и спасавање од епидемија града Ваљева.

уторак, 14 јул 2020 13:14

Еуропром стигао и у Завлаку

 

Нови малопродајни објекат, површине од око 550 квадратних метара, поред прехрамбених и хемијских производа за кућну хигијену, има и пољопривредну апоотеку и месару. Објекат је у Завлаци отворен јуче.

Prev1234...678910Next
Страна 1 од 71

перископ

 

 • Шта је било и шта бити неће
  0 06. август 2020.
  Шта је било и шта бити неће
  0 06. август 2020.
  Ограђујем се унапред. Овај текст је важан само његовом аутору и евентуално још неком ко налети на наш портал, а…
  0 06. август 2020.
 • Девет новооболелих у Ваљеву
  0 06. август 2020.
  Девет новооболелих у Ваљеву
  0 06. август 2020.
  Епидемиолошка ситуација у Ваљеву на дан 6. августа 2020. год: девет новооболелих, на болничком лечењу 80, од почетка епидемије оболела…
  0 06. август 2020.
 • "Ласта" проређује саобраћај
  0 06. август 2020.
  "Ласта" проређује саобраћај
  0 06. август 2020.
  Штаб за ванредне ситуације града Ваљева јуче је донео наредбу којом се Саобраћајном предузећу "Ласта" налаже да редукује саобраћај по…
  0 06. август 2020.
 • Зараза на дан 24. јула
  0 24. јул 2020.
  Зараза на дан 24. јула
  0 24. јул 2020.
  У другом таласу епидемије од 17. јуна оболело је 589 особа, просечне старости 44,7 година. На болничком лечењу налази се…
  0 24. јул 2020.
 • Позив за помоћ здравственим установама
  1 02. април 2020.
  Позив за помоћ здравственим установама
  1 02. април 2020.
  Град Ваљево је покренуо хуманитарну акцију за прикупљање донација за помоћ здравственим установама у борби против ковида 19. Прималац: Град…
  1 02. април 2020.
 • Владимир Кецмановић у “Дворишту”
  0 07. јул 2016.
  Владимир Кецмановић у “Дворишту”
  0 07. јул 2016.
   Владимир Кецмановић и Остоја Продановић Владимир Кецмановић је одличан млади писац. Његове најпознатије књиге су романи Топ је био врео…
  0 07. јул 2016.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  3 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.