среда, 17 август 2016 20:29

Нашем народу требају пастири

Napisano

 

Када год игумани наших манастира говоре у Духовној библиотеци "Свети отац Јустин",  увек је мало места за све. Људи желе да чују благе речи о Христу, о ближњима који су браћа и сестре а не непријатељи, о доброти, истинољубивости, праведности. Те су им речи неопходне.  

 

Тако је било када је прошле године говорио архимандрит Михаило, игуман манастира Јовања; а ове за предавања игумана Рафаила из манастира Подмаине код Будве, и синоћ, 16. августа, када смо слушали игумана Клеопу из манастира Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима.

 

Игуман Клеопа је још млад човек, нема  ни четрдесет година. Доктор је теологије, професор чак шест предмета на Богословији у Сремским Карловцима. Тема предавања игумана Клеопе била је: "Не живим више ја, него Христос у мени". Ту је далекосежну реченицу, једну од најзначајнијих у хришћанској историји, написао апостол Павле у Посланици Галатима. Игуман Клеопа рекао је неколико веома важних ствари:

 

"Ми прво треба да изградимо себе у заједници са Христом, који је истина, љубав, доброта, праштање, вечни живот, сва наша светлост. Па када се Христос настани у нама  да га проповедамо читавом свету. Свако је мисионар на месту где се налази, и у школи и на послу и у продавници. Толико је срдаца које треба отворити за Христа. Ми Христа треба да сведочимо  свим људима, а не да  зидамо ограде око нас, или да правимо селекцију међу људима по основу њиховог материјалног стања, боје коже, нације или вере. Ми смо позвани да проповедамо Христа свим људима као љубав. Јер каже Христос: По вашој љубави познаће се да сте деца моја.

 

Ја чето говорим мојим вернима да немамо пуно времена - а посла много имамо - да задобијамо људе за Христа. Како каже Свети Серафим Саровски: Ако стекнеш Духа светога хиљаде око тебе ће се спасити. А ми стекавши од Христа ону љубав, хајмо да спасавамо оне који су око нас.

 

Драги моји, да вам кажем још пар речи: Видите да су око нас мржња и завист. Када упалимо телевизор нападну нас оне фарме и парови. То су ужасне емисије. Оне на неки начин приказују како изгледа пакао. Ту су људи затворени и они поваздан вређају једни друге.

 

Уместо тога ви узмите Свето писмо, наслађујте се њиме. И будите послушни вашим свештеницима, без обзира какво ви мишљење о њима имали, без обзира какав они живот водили, то је само Богу познато. Не заборавите, сви човека виде само када греши а никада када се каје. Без обзира какав свештеник био он нам даје благодат Светог духа. То ми морамо да знамо када идемо у цркву. Свештеник је у цркви за нас Христос, без обзира шта ми мислили о њему, а можда и погрешно мислимо. Када год хоћемо да осудимо свештеника или владику, клекнимо најпре испред најомиљеније иконе и помолимо се за њих. И видећете да ће благодат Духа светог све уредити како треба, неће нам допустити да се огрешимо.

 

После предавања за игумана Клеопу било је прегршт питања из публике. Како је некоме ко је  Христа примио у своје срце, подносити равнодушност па и одбацивање Христа од људи у окружењу?

 

" Наш народ је предиван, христочежњив и послушан. Нашем народу требају пастири. Међу наш народ треба изаћи. Свештеници и монаси морају да живе са нашим народом и за наш народ. Ја ћу бити апсолутно свуда где је мој народ. И нико ме у томе не може спречити, нико ми то не може забранити. Могу ме клеветати, могу ме убити, урадити било шта друго, али ја знам да је мотив мога живота предати љубав Христову свима онима који су око нас и ја од тога нећу и не могу одустати.

 

Дошло је време да свештеници и монаси држе до свог достојанства. Ми више нећемо молити за коју десетину цигли или који џак цемента. То време је прошло".

 

Како да у себи разбудимо смиреност и стрпљење, неопходне за веру и  живот са другима?

 

"Човек је слабо и грешно биће. Када увидимо своје грешке и видимо колико је Бог стрпљив са нама, онда ћемо и ми бити стрпљиви према брату своме. Стрпљење произилази из љубави. Како можете волети Бога кога не видите, а не волите брата свога кога видите. Ако ми стално говоримо ко си ти да мени кажеш, ко си ти да ми наређујеш, онда ту неће бити стрпљења. Биће бум - трас, низашта. А каже се: Видео сам брата свога, видео сам Бога свога.

 

Кроз 14 дана, 30. августа, у дворишту Духовне библиотеке говориће монах Арсеније из Острога на тему: "Куда иде човечанство?"

 

 

М. Стојкановић

 

 

.

 

 

.

 

 

 

    

Pročitano 8716 puta Poslednji put izmenjeno среда, 17 август 2016 23:42

Ostavi komentar

перископ

 

  • Ваљево је  знало бити суров град
    0 22. децембар 2023.
    Ваљево је знало бити суров град
    0 22. децембар 2023.
    У Ваљеву су, посебно од половине деведесетих до половине прве деценије 21. века, дизане сурове хајке против одређених људи. Међу…
    0 22. децембар 2023.
  • Са широког плана на животе скромних људи
    1 22. децембар 2023.
    Са широког плана на животе скромних људи
    1 22. децембар 2023.
    Др Владан Аџић пред очима аутора овог текста није успео да му закаже преглед на једној од очних клиника у…
    1 22. децембар 2023.
  • Ширење добре воље
    0 21. децембар 2023.
    Ширење добре воље
    0 21. децембар 2023.
    Младић на фотографији зове се Давид Станимировић. Улични је свирач из Београда. У Ваљеву се задесио пре двадесетак дана. Оног…
    0 21. децембар 2023.
  • „На крају, мораћете да уведете санкције Русији!“
    0 07. новембар 2016.
    „На крају, мораћете да уведете санкције Русији!“
    0 07. новембар 2016.
    Немачки амбасадор Аксел Дитман:" Београд ће морати да следи политику Брисела према Русији“.
    0 07. новембар 2016.
  • Ваљевски борци су најбољи
    0 20. септембар 2016.
    Ваљевски борци су најбољи
    0 20. септембар 2016.
    Државни секретар Поповић стоји други здесна Ову ласкаву оцену о ваљевском Удружењу бораца рата од 1990-године изрекао је данас државни…
    0 20. септембар 2016.
  • Сачекати да време покаже
    1 12. јануар 2021.
    Сачекати да време покаже
    1 12. јануар 2021.
    Градоначелник је млад. Њему треба да стекне искуство у свему: у контактима са вишим инстанцама власти, у сагледавању свих сфера…
    1 12. јануар 2021.
  • Хуманитарна ревија борилачких клубова
    1 04. март 2018.
    Хуманитарна ревија борилачких клубова
    1 04. март 2018.
    Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
    1 04. март 2018.
  • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
    4 24. фебруар 2018.
    Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
    4 24. фебруар 2018.
    Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
    4 24. фебруар 2018.
  • Три медаље за "Младост"
    0 30. мај 2017.
    Три медаље за "Младост"
    0 30. мај 2017.
    На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
    0 30. мај 2017.
  • Јубилеј ваљевских рвача
    1 30. децембар 2016.
    Јубилеј ваљевских рвача
    1 30. децембар 2016.
    Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
    1 30. децембар 2016.