недеља, 18 април 2021 15:51

Очекујући праведност

Napisano
Ваљево, Карађорђева улица Ваљево, Карађорђева улица

 

Да ли ће они који ове године одлучују о расподели буџетских средстава за медије наставити стару неправедну праксе, или ће храбријим и објективнијим очима погледати на стварне медије и на стварне новинаре који стоје иза њих?

 

Озбиљном и одговорном новинарству потребно је, макар понекад, мало разумевања, уважавања и финансијске подршке. Далекосежно је погубно на такво новинарство гледати само кроз призму евентуалне  користи која се од гласила може добити. И тиме их притискати.

 

У конкуренцији за награду града Ваљева у области новинарства за 2002. годину, поред тадашњег Радио Патка,нашло се и име потписника овог текста.

 

Предлог је упутио Жарко Ковач, тадашњи председник ИО СО Ваљево. Нешто пре тога њему су, заједно са председником општине Т. Милановићем, њихови партијски другови добрано пољуљали управљачке позиције. Касније у разговору са чланством Демократске странке могло се чути да је тиме била направљена велика политичка грешка.

 

Жарко Ковач је у образложењу написао да за награду предлаже новинара Мију Стојкановића за серију емисија "Без анестезије", која се у том моменту десет година налазила на програму Радио Ваљева. Без лажне скромности емисија је имала прилично велики утицај на широк круг слушалаца. "Емисија има демократски приступ у избору саговорника од владајућих до опозиционих, на комптетентан и критички начин се бави важним питањима, да комплетно: од избора саговорника, водитељства, избора музике има завидан ниво", написао је још господин Ковач.

 

Комисија се тада определила за Радио Патак, што је скупштина касније и потврдила. Процењено је да је та радио станица дала велики допринос отпору и  рушењу власти Социјалистичке партије Србије и Слободана Милошевића. Наравно тамо где се чула.

 

Ми се на ту одлуку ни једном речју нисмо љутили, нисмо кукали на неправду и слично, како се то у каснијим годинама било уобичајило. Свако смењивање са места директора јавног предузећа доживљавало се као неправда светских размера.

 

Али се, пре свега Комисија определила за непосредну политичку корист од новинарства, борбену усмереност и сужен видокруг, на рачун шире постављеног и изванстраначког новинарства. Тиме, мислимо и објективнијег и ближег истинитости.

 

Награде, па и за новинарство, додељује град. Међутим, већ на старту, на првом додељивању, успостављен је механизам који није осигуравао непобитну праведност. Најпре предложите комисију на коју ћете имати утицај, онда дате предлоге, остали пасивно посматрају и ствар је свршена. Дешавало се да награду добије новинар чиоји су текстови пуни изругивања или онај који је показивао не критички, већ мрзитељски став према тадашњем градоначелнику.

 

Две колегинице из Радио Ваљева, образоване, вредне и истрајне и до краја посвећене професији, с пуним правом су добиле награду за новинарство. Последњих година награду је оправдала и Марија Петровић Марковић, која још нема новинарску тежину поменутих колегиница, али се храбро ухватила у коштац са загађењем ваздуха у Ваљеву и ту тему упорно држи под рефлекторима јавности.

 

Раније се више држало до новинара и новуинарства, па и од стране тадашњих политичара. Силаском са сцене исксусних новинара, а неки од њих никада нису добили заслужену награду, као допинсник "Плитике" Б. Нововић, та је награда нажалост изгубила много од своје престижности.

 

Онда се појавило суфинансирање медијских пројеката. До сада с пуно неправедности. Најпре је један човек, ионако утицајан, али с амбицијом да постане и формално први у Ваљеву, обилно финасирао три полтара, имајући у виду да ће му помоћи у томе. ВТВ се у добијању знатног дела тог колача подразумевао сам по себи.

 

Па је онда тадашњи градоначелник Гвозденовић из Београда призвао људе који су овде купили радио станицу оформили портал, набавили камеру, како би му помогли у ефикаснијем разрачунавању с упорним и поткованим медијским осицама.  Па и у одбрани од њих, каткад  грубој и прејакој.  Те призване људе такође је требало на задовољавајући начин исфинансирати.

 

Па је наменски основано својих неколико портала са одговарајућом уређивачком концепцијом да би и они добили део тог новца.

 

Тако да смо у томе стигли до краја, или смо на новом почетку када изнова треба успоставити ред и критеријуме.

 

Очекујемо да они који буду одлучивали о томе, објективнијим и отворенијим очима погледају на стварна гласила и на стварне новинаре који стоје иза њих. 

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

 

 

Pročitano 354 puta Poslednji put izmenjeno недеља, 18 април 2021 18:09

Ostavi komentar

перископ

 

 • Успостављање незаборавних пријатељстава
  0 14. мај 2021.
  Успостављање незаборавних пријатељстава
  0 14. мај 2021.
  Ово је Студентски град на Новом Београду. Крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година прошлог века ту је живело око 10…
  0 14. мај 2021.
 • Коначан пад бројева?
  0 14. мај 2021.
  Коначан пад бројева?
  0 14. мај 2021.
  Постоје обољења, најчешће аутоимуна, којима се не зна сигуран узрок. Ви их залечите она се поново појаве. Залечите их још…
  0 14. мај 2021.
 • Зашто Ваљево не сме бити Јагодина?
  0 13. мај 2021.
  Зашто Ваљево не сме бити Јагодина?
  0 13. мај 2021.
  Можда ће Драган Марковић Палма успети да од себе отклони опасност опутужнице за сескуално подвођење и уцењивање младих жена ради…
  0 13. мај 2021.
 • Заштита шљиве
  0 08. јул 2011.
  Заштита шљиве
  0 08. јул 2011.
  После завршеног јунског требљења воћа, још једне природне селекције свих оних плодова који су имали одређене аномалије у процесу оплодње…
  0 08. јул 2011.
 • Црна Гора: Плакати мржње због уједињења са Србијом
  0 03. октобар 2018.
  Црна Гора: Плакати мржње због уједињења са Србијом
  0 03. октобар 2018.
  Већ два дана у већини црногорских градова траје кампања мржње "непознатог аутора" којом се преко плаката са натписом "Никад више…
  0 03. октобар 2018.
 • Поново Сигурна кућа
  0 20. фебруар 2017.
  Поново Сигурна кућа
  0 20. фебруар 2017.
  До 1. октобра прошле године Ваљево је имало Сигурну кућу, био је то уствари једнособан стан, за смештај жена које…
  0 20. фебруар 2017.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.