недеља, 27 новембар 2016 10:10

ПР је за Ваљево непозната земља

Napisano

 

Директори наших предузећа и установа не разликују службу односа с јавношћу од маркетинга и протокола. Од ПР службе не очекују скоро ништа. Власници приватних предузећа сматрају да су најбољи ПР и маркетинг за њихова предузећа -  они сами. Иако су често права антиреклама за делатност којом се баве.

 

Славица Ђурђевић у Ваљеву, као Сизиф, стално гура камен узбрдо, трудећи се да успостави истинску ПР службу. Пре тога завршила је све потребне школе, радила у Београду у најпрестижнијим ПР агенцијама и са најеминентијим стручњацима за ту област. Тај њен сизифовски, пионирски посао, завредео је разговора за наш портал.

 

 

Портал Ваљевска искра: "Славице, у Америци је још почетком 19. века успостављена служба односа с јавношћу. Код нас се још увек дефинише шта би требало да буде ПР. Како би Ти објаснила шта је добар ПР и која је његова улога?

 

Славица Ђурђевић: "Код нас ПР као професија почиње у Београду 90-тих година прошлог века. Тада је постојала само једна агенција која се бавила пружањем услуга ПР-а. У тој агенцији сам и ја радила. Да би се у то време неко бавио послом ПР менаџера требало је да стекне стручно усавршавање за ту област.

Као студент сам, радећи пројекте у агенцији, завршила и стручно усавршавање из ПР-а, остала у агенцији и тако радећи уз највеће стручњаке  стекла велико и драгоцено искуство. То искуство ми је помогло  да радим  посао ПР менаџера у тада великим и јаким компанијама код нас, у свету моде, магнетних медија, па чак и у престижним агенцијама за маркетинг.

Добар ПР дефинисала бих као добар имиџ компаније или личности. Тај имиџ јесте добар само ако је слика коју емитујемо у јавности, управо оно што ми јесмо заиста.

 

Молим Те да конкретизујемо твој досадашњи пут. Како је потребно школовати се за ПР? У којим си ти агенцијама све радила и са којим личностима у тој области?

 

У то време, 90- тих, постојало је само стручно усавршавање, едукација из два нивоа. Али данас имате последипломске, као и основне академске студије из ове области.  Завршила сам последипломске студије и стекла звање специјалисте за односе с јавношћу и мултимедијалне комуникације, као и звање културолог - мастер за ужу научну област односи с јавношћу.

Радила сам у ПР агенцији ПРА, заступништву БАСФ магнетних медија, модној кући Сент Џорџ, ИМС Студио 6 маркетиншкој агенцији. То су биле водеће компаније и агенције које су имале потребу за стручним кадром из области ПР-а. У Модној кући Сент Џорџ радила сам са проф. др Сергејом Лукачем, у ПР агенцији радила сам на пројектима са еминентним стручњацима као што су др Србобран Бранковић, др Тијана Мандић и многи други са којима је било задовољство сарађивати.

 

Овде у Ваљеву си радила на ВИПОС-у и Факултету за пословну економију, па имаш искуство и као професор. Да ли ти је искуство из ПР агенција помогло у раду са студентима?

 

То ми је дало додатну могућност да студентима пренесем заокружено знање, оно што захтева теорија уз практична знања стечена радом у угледним ПР агенцијама и врхунским стручњацима у тој области.

 

Сада покушаваш да у Ваљеву заснујеш квалитетну ПР службу. Са киме си до сада разговарала? Да ли директори предузећа и установа разумеју шта је ПР и да им је добар ПР потребан?

 

Пре годину дана основала сам агенцију за односе с јавношћу и консалтинг ПРАЈС. Окупила сам тим цењених и компетентних сарадника. На високом нивоу можемо  да обавимо сваки посао. Добар ПР тим може да креира догађаје и акције; наше је да први реагујемо у кризним ситуацијама које могу да задесе наше клијенте. То су све технике и начини којима се ствара пожељна а истинита слика у јавности. Ми, такође, организујемо и кратке семинаре и тренинге о односима с јавношћу.

Разговоре и понуде сам базирала посебно на предузећа и установе којима је по мојој процени ПР преко потребан, који се  са становишта ПР већ налазе у кризној ситуацији. 

 

Какве си све аргументе добијала да тим предузећима ПР није потребан?

 

Аргументи су били да већ имају неког ко за њих, како тако, тај посао већ обавља, а да ионако од ПР службе богзна шта и не очекују. То је уистину деградација службе односа с јавношћу. Мишљења сам да њима није јасна права улога ПР службе.

 

Да ли предузећа и установе треба да буду финансијски јаки да би себи дозволили ПР службу? Или је она увек потребна?

ПР служба је прека потреба сваког предузећа и установе били они финансијски јаки или слаби. По новој систематизацији радних места свако предузеће мора имати службу за односе с јавношћу или информативну службу, или спољњег сарадника или агенцију која у њихово име обавља послове ПР-а, или пак само стручњака за ту област који им обавља послове консалтинга.

 

Са чиме се код нас све меша ПР служба?

 

Меша се с пословима маркетинга, протокола, менаџмента. Истина је да ПР садржи у себи и маркетинг и новинарство и менаџмент, али то је посебна област која за циљ има стварање имиџа у јавности на основу сопственог идентитета.

Најбољи ПР једног предузећа је  када постигнете формулу И=И, односно када имиџ изједначите са стварним идентитетом.

 

Какав је ПР у Ваљеву? Може ли то боље?

 

Ради се врло површно, да не спомињем власнике приватних фирми који мисле да су сами најбољи ПР и маркетинг за своје фирме и да то нико боље од њих не може да ради. Може много боље, наравно. Ако нешто не знате да радите, питате неког ко то зна. Или да то стручно и ефикасно уради за вас или да вас едукује, ако инсистирате да то сами  радите. Не можемо сви бити оспособљени за све. Мене лично када занима нешто из електронике позовем оног ко је за то стручан,тако би бар требало радити, зар не?

 

Када неко од млађих пожели да се бави овим послом, шта би му ти рекла, куда да се најпре усмери?

 

Треба пре свега да заврши компетентну школу за бављење овим послом. Треба и да сте комуникативни, ведрог духа, оптимиста, самоуверени, насмејани, да владате техникама лепог комуницирања, да имате организаторске способности, осећај да разумете друге, да сте лојални ономе за кога радите, да сте одмерени и правични. Треба волети овај посао и у њега ући срцем.

 

Има ли ова подстицајна и занимљива професија будућност у Србији и у Ваљеву?

 

И те како има. Само треба да ми, који се бавимо на озбиљан начин ПР-ом, уверимо потенцијалне клијенте, као и да они сами препознају потребу, да им је стручан и на свим набројаним критеријумима заснован ПР, заиста потребан.

 

 

Разговарао, Мијо Стојкановић

 

 

Интервју је објављен у оквиру пројекта "Стварно и пожељно Ваљево". Пројекат је подразумевао разговор с најистакнутијим представницима разних професија о приликама у обласитима у којима делују и какве би оне могле бити. Зато "стварно и пожељно Ваљево". Пројекат је суфинансиран од стране буџета града Ваљева са 50 000 динара.

 

 

 

.

 

 

 

Pročitano 3785 puta Poslednji put izmenjeno среда, 31 јануар 2018 17:06

Ostavi komentar

перископ

 

 • Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  У Ваљеву су, посебно од половине деведесетих до половине прве деценије 21. века, дизане сурове хајке против одређених људи. Међу…
  0 22. децембар 2023.
 • Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Др Владан Аџић пред очима аутора овог текста није успео да му закаже преглед на једној од очних клиника у…
  1 22. децембар 2023.
 • Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Младић на фотографији зове се Давид Станимировић. Улични је свирач из Београда. У Ваљеву се задесио пре двадесетак дана. Оног…
  0 21. децембар 2023.
 • Нова медицинска сестра у болници
  0 23. децембар 2019.
  Нова медицинска сестра у болници
  0 23. децембар 2019.
  Данас је у Ваљевској болници, на одељењу гинекологије, био први радни дан за медицинску сестру Марију Пантелић. 
  0 23. децембар 2019.
 • Људи су важнији од машина
  0 13. новембар 2016.
  Људи су важнији од машина
  0 13. новембар 2016.
  Пример је из прошлости, али речит и данас: не вежи се за људе, ко дошао, ко отишао. Колега из Радио…
  0 13. новембар 2016.
 • Ухапшени кријумчари цигарета
  0 17. јануар 2018.
  Ухапшени кријумчари цигарета
  0 17. јануар 2018.
  Припадници МУП-а у Ваљеву запленили су око 60 000 паклица цигарета и ухапсили М.Б. (1968), Д.Ј. (1993) из Уба и…
  0 17. јануар 2018.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.