субота, 16 фебруар 2019 15:34

Доктор који убрзано поправља ствари

Napisano

 

Др Ненад Димитријевић је од априла прошле године начелник Одељења гинекологије у Ваљевској болници. Од тада  из темеља обнавља своје одељење набавком важне опреме и побољшавањем услова за боравак пацијенткиња. Преко удружења "Роди се на лепом месту", чији је председник, до сада је прикупио 150 000 евра. Зашто др Димитријевић то може а други не могу?  

 

Када му је понуђено да преузме место начелника Одељења гинекологије др Димитријевић је поставио два услова: да сам одлучује о својим сарадницима и да му се дозволи обнова одељења. Сутрадан по именовању нови начелник је колектив упознао са својим циљевима, који су деловали преамбициозно. Био је то план да се гинекологија, свих шест одсека, доведе на ниво болница у најразвијенијим земљама. Тај посао је већ подалеко одмакао. Међутим, ако се све остави ентузијазму др Димитријевића, ако надлежно министарство не припомогне на основу овог што је већ урађено, воља и ентузијазам вредног и амбициозног начелника неминовно ће морати да спласну. 

  

"Гинеколошко одељење дуги низ година ради сасвим добро. Ми због порођаја и операција не шаљемо наше пацијенткиње на клинику у Београд.Не постоји техника, операција или порођај који ми не можемо да решимо. Шаљемо их само ако знамо да ће се дете превише рано родити и да ће имати  700, 800, 900 грама. За сада немамо услове за негу тако прерано рођене деце. Да бисмо избегли компликације око њиховог транспорта, само у том случају будуће мајке шаљемо за Београд. И ако наша анестезиологија није у могућности да уради анестезилошки део припреме за операцију", каже на почетку разговора др Димитријевић.

 

Ви позитивно гледате на посао, на људе, на свет.

Радим 24 године. Ако успевам да и данас сваког дана с радошћу идем на посао, зашто бих био незадовољан. Допуштам да сви нисмо у истој позицији. Рецимо, нисам морао да правим кућу, наследио сам је. Отац ми је био лекар, мајка стоматолог, сестра је лекар, стриц и његови синови су лекари. Нисам могао побећи од медицине. И пошто ми је то судбина, заволео сам је.

 

Ви верујете да се ствари могу мењати на боље и код нас и са нама оваквима?

Од априла прошле године до данас успели смо да сакупимо преко донација око 150 000 евра. И мени је то изгледало немогуће, али када сам пробао видео сам да се може.Наш народ каже: Ни мајка не да сису док дете не заплаче.

 

На основу чега сте мислили да ће људи бити спремни да дају не баш мали новац?

Када смо кренули циљ је био један добар ултра звучни апарат од 50 000 евра. Врло брзо сам тај циљ премашио. А можда сам сада у годинама (48) када ме пуно људи познаје. Познају ме можда на други начин него што познају друге лекаре. Људи су, велики број  њих су моји пријатељи,  препознали овај циљ, за који су рекли да је племенити, и хтели су да помогну. Нека предузећа су дала 10 хиљада евра, нека 14 хиљада, пуно их је са две, три хиљаде евра. Ђаци из Попучака прикупили су продајом старих ствари 14 200 динара. Та ми је донација веома драга.

 

Да ли сте гинекологију опремили у потпуности?

Нисмо још све. Идеја је била да прво набављамо ургентне и велике ствари. Купили смо два ултра звучна апарата један високе, а други средње класе.Сервисирали смо још један ултра звучни апарат, такође средње класе. Добили смо од добављача, због ових куповина, још један апарат на коришћење. Интернационални студио "Трнавац" донирао је 7000 евра па смо купили пет апарата: за мерење глувоће код деце, за мерење концентрације кисеоника и за интубацију тек рођене деце.

 

Шта вам је сада у плану?

Сада идемо опет на велику ствар.  То је набавка четири порођајна стола. Три су нам заиста неопходна за три порођајне сале. Четврти је за септичну салу, у коју смештамо пацијенткиње у септичном стању које немају уредне брисеве.

Један порођајни сто кошта 22 000 евра, па ви видите.Ових дана поново разговарам са људима из Ваљева и околине. Прилично сам исцедио људе у Ваљеву. Звао сам јуче једног пријатеља, привредника. Каже ми не могу сада да се чујемо у суботу. Зваћу га и суботу да видимо како ствари стоје.

А не желим да набављам кинеске столове који ће се покварити за две године. Желим да набавим столове од квалитетног произвођача који има сервисере у Србији. У болници "Драгиша Мишовић" после бомбардовања обновили су сву опрему. Када се после неколико година опрема почела кварити није има ко да је поправи.

 

После толико успеха у обнови одељења да ли сте се обраћали свом министарству да се укључи и да вам припомогне?

Нисам се до сада обраћао министарству. Тражим начин да то урадим. Ако пишем моје ће писмо завршити у столу код неког секретара, заборављено. Али размишљам логично: Ако је једна локална заједница сакупила  150 000 евра, зар министарство не би могло да нам поклони та три или четири порођајна стола. Нама треба и сто за царски рез, треба нам оперативни  сто за гинекологију. Тај сто кошта 55 000 евра и то је заиста превише за мене самог.

 

Може ли градоначелник да вам оствари контакт у министарству?

Градоначелник у овоме стоји уз нас. Имамо пуну подршку града. Крушик је прошле године издвојио 100 000 евра за оперативну салу ортопедије и 73 000 евра за нас. Писмо директору Крушика потписали смо заједно градоначелник и ја. Без његовог потписа ми бисмо добили вероватно не 73 000 него 7 000 евра. Узгред, наша болница за ове 24 година од како ја радим, од самог министарства није добила никад ништа.

 

Докторе, говорите о опреми која је неопходна, али шта је са условима за ваше пацијенткиње? У Београду на клиникама постоје специјалисти, опрема, а тоалети су олупани, без сапуна и тоалет папира.

Верујте да мислимо и о томе. Урадићемо двокреветне апартмане. Укинућемо да пацијенти купују иглу, шприцеве, завоје, тоалет папир и слично. Да двадесет пацијенткиња користе један и то запушен ВЦ. Ако ће се лечити на високом нивоу, треба да имају и услове као што је свуда у развијеном свету. Само треба да се зна да издвајања од минималних плата не могу да доведу до богатог здравства. Срећом ми још увек имамо свест да треба да помогнемо племенитој ствари или другима којима је помоћ потребна. Зато ја могу, уз велики труд моје две сараднице и мој, да прикупим новац за обнову породилишта. Зваћемо људе, организовати опет неку донаторску вечеру и успећемо. 

 

Да ли  ваше одељење има све кадрове који су потребни? Како је могуће задржати лекаре и медицинске сестре да не одлазе у иностранство?

Знам да родитељи говоре деци: Упиши медицинску школу и учи немачки језик. Агенције нашем средњем медицинском кадру, врхунски обученом, обезбеђују плаћен смештај и плату од 1300 до 1500 евра месечно. То је скоро четири пута више него што имају овде. Али, ако би се овде плате макар благо повећале, ако би данашњим ученицима Медицинске школе био обезбеђен посао многи би остали овде. Јер имају момка, желе да се удају, хоће да брину о родитељима. Румунија је преко ноћи повећале 2,5 пута плате у здравству и велики број људи се вратио. Када нама ускоро зафали средњег медицинског кадра ми ћемо снижавати критеријуме у школама.. А наш средњи медицински кадар је, понављам, врхунски обучен, њихове колеге у западним земљама нису им ни прићи. Тако ће ниво укупног здравства падати.

Имамо 55 медицинских сестара и толико је прописано. Али нама ће ускоро за две-три године у пензију отићи двадесетак изузетних бабица и сестара из бокса. Њихово знање и искуство је немерљиво. Ја бих сада од министарства требао да добијем дозволу да примим двадесетак младих сестара да се три године обучавају уз ове искусне сестре. Па када оне оду у пензију да има ко достојно да их замени.

Од лекара имамо 10 специјалиста. Имамо четири млада лекара од којих је један кренуо на специјализацију, двојица сада треба да добију специјализацију, један је секундарац и још двојица су на завршној години специјализације у Београду. Ако вам кажем да сам ја са 24 године стажа био задњи лекар који је из наше болнице упућен на специјализацију гинекологије онда можете закључити каква је политика вођена. Када сам се ја запослио на одељењу смо имали 21. гинеколога. Данас нас је девет или десет.

 

Ви ћете остати? Не намеравате да одете у Словенију или Немачку? 

Не мислим да идем. Ја овде имам све што волим: породицу,посао, град, реку, пријатеље. Дигнем и ја кредит, враћам га, али на Западу није хумани капитализам, већ организовано дужничко ропство. Ми морамо да чувамо наш начин живота, нашу породицу, свест о другом која код нас није још избледела. У томе је одговорност државе.

 

 

Разговарао Мијо Стојкановић

 

 

 

 

Pročitano 11806 puta Poslednji put izmenjeno недеља, 17 фебруар 2019 10:03

11 komentara

 • Link komentara Marija уторак, 06 октобар 2020 14:51 napisao/la Marija

  "Doktor" koji je ženi sa kancerom materice rekao: "Šta ti znaš, ne znaš odakle si šuplja"
  Sramota

 • Link komentara Kinez петак, 06 децембар 2019 18:12 napisao/la Kinez

  Svaka cast za ovog doktora, znam ga licno.

 • Link komentara Kinez петак, 06 децембар 2019 18:11 napisao/la Kinez

  Svaka cast za ovog doktora, znam ga licno.

 • Link komentara Dno dna уторак, 19 фебруар 2019 22:08 napisao/la Dno dna

  Nadam se da ce, kada ovaj buzdovan i glavonja siđe sa vlasti i ovog "doktorčića" vratiti gde mu he mesto. Tipican SNS mag. Čovek rođen za šumu a ne rad sa ljudima, toliko o doktoru. I Željka nek ne skida kajmak vise dole, ako vec govori o ukidanju mita. Toliko.

 • Link komentara Petar уторак, 19 фебруар 2019 11:27 napisao/la Petar

  Ne verujem mnogo samozvanim mesijama a po gotovo ne ovom doktoru grubijanu , u gradu poznatom po nasilničkom ponašanju.

 • Link komentara MAMA DVE LEPOTICE понедељак, 18 фебруар 2019 22:29 napisao/la MAMA DVE LEPOTICE

  O svakom doktoru mogu se čuti različita mišljenja i iskustva. Moje iskustvo sa ovim čovekom je zaista za svaku pohvalu. Veliki profesionalac. Mozda jeste hladan prema pacijentima, nije emotivan kao Miholjčić, mozda mu se to može "zameriti", ali stručnost Nešina ne može da se ospori kao i svi ovi uspesi koje je postigao za ovo kratko vreme dok je načelnik. BRAVO DOKTORE.

 • Link komentara Mama понедељак, 18 фебруар 2019 21:51 napisao/la Mama

  To je jedan nečovek u odnosu prema pacijentu. Sramota za medicinu. Odvratno iskustvo imam od porođaja zbog ove persone. Ugrozio je zivot bebe, svojom nestručnošću, a meni psihičke posledice za ceo zivot. Toliko o njemu, a ta oprema sto se kupuje je svakako znacajna ali pre svega strucnost i odnos prema pacijentu su mnoogo vazniji. Toga ovde nema.

 • Link komentara Aleksandra понедељак, 18 фебруар 2019 11:21 napisao/la Aleksandra

  Sram vas bilo sve koji ruzno bilo sta kazu za ovoga coveka! Da li znate bilo kog lekara koji je svoje vreme i prijatelje trosio za dobrobit sebi nepoznatih ljudi. Pa ne pravi on to sebi nego zenama i deci ovog jadnog grada. Svaka cast,postovanje i veeelikoo hvala Nenade.

 • Link komentara Tara недеља, 17 фебруар 2019 19:52 napisao/la Tara

  Seljacina koja vredja obolele pacijentkinje na odelenju. Osetila na sopstvenoj kozi. Uzalud su polagali zakletvu a i on isto. Znaju da pacijentkinje umiru ali novac uzimaju jer bogati oni pomazu. Jedini vredan na gineholoskom odelenju i za svaku pohvalu je Pedja Miholjcic. Steta sto nema takvih vise.

 • Link komentara Nada субота, 16 фебруар 2019 21:46 napisao/la Nada

  Za čoveka koji se svojim sestram na odeljenju obraća sa "kretenko" nemam poštovanja. Tipičan naprednjački kadar.

Ostavi komentar

перископ

 

 • Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  У Ваљеву су, посебно од половине деведесетих до половине прве деценије 21. века, дизане сурове хајке против одређених људи. Међу…
  0 22. децембар 2023.
 • Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Др Владан Аџић пред очима аутора овог текста није успео да му закаже преглед на једној од очних клиника у…
  1 22. децембар 2023.
 • Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Младић на фотографији зове се Давид Станимировић. Улични је свирач из Београда. У Ваљеву се задесио пре двадесетак дана. Оног…
  0 21. децембар 2023.
 • Зграде као печурке
  0 12. децембар 2016.
  Зграде као печурке
  0 12. децембар 2016.
  Ово је право време за фотографе Ваљева. Град се убрзано мења, из дана у дан. Нестају старе породичне куће и…
  0 12. децембар 2016.
 • Сенека Фолсу (држава Њујорк)
  0 09. фебруар 2016.
  Сенека Фолсу (држава Њујорк)
  0 09. фебруар 2016.
  Никада није лако напустити родни град. Никада није лако напустити родну земљу. Али понекад се и то деси. Разлози су…
  0 09. фебруар 2016.
 • Само сто хиљада динара за породилиште
  0 16. децембар 2018.
  Само сто хиљада динара за породилиште
  0 16. децембар 2018.
  Толико је прикупљено на донаторској вечери одржаној у петак у" Омни центру". Ако су тамо били привредници, политичари и други…
  0 16. децембар 2018.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.