понедељак, 29 март 2021 15:26

Придобијање а не одбијање људи

Napisano

 

Недавно, на изласку из Дома културе, био сам врло званично поздрављен са: добар дан. Подигао сам поглед да разазнам коме припада тако званичан и отуђен глас и препознао сам младог актуелног члана Градског већа. Једно време је млади функционер био члан Радио Ваљева, и тада и годинама након тога  јављао се љубазно и предусретљиво. Откуда овај коперникански заокрет.

 

Након сусрета с тим хладним и званичним тоном присетио сам се текста утицајног хрватског писца Миљенка Јерговића, врло присутног и у српској културној јавности, о првој литургији Његове светости патријарха Профирија, пошто је изабран на то место. Литургија је одржана у православном храму у Загребу, дан пошто је преминуо градоначелник Загреба Милан Бандић.

 

Патријарх је у оквиру беседе говорио о преминулом градоначелнику Загреба, па ми преносимо цитат који је навео Миљенко Јерговић: "Без улажења у политику, јер то нам није својствено а и не разумемо се у то, дужни смо да кажемо да је покојни градоначелник био пријатељ православних Срба и свих људи града Загреба и шире од тога, али и мој лични пријатељ. Молим се Богу за спокој његове душе и нека му Господ подари Царство небеско и живот вечни"

Јерговић у свом тексту додаје да је истинито и тачно да је Бандић био пријатељ православних Срба у Загребу и да је он чинио све да се  са сваким спријатељи. "С друге стране човек много дубљи и неупоредиви образованији од њега, митрополит Порфирије, за седам својих година у Загребу чинио је то исто. Покушавајући да изведе своју заједницу из гета у коме је обитавала много дуже од ових задњих 30 година, али и да помогне граду да се ослобопди предрасуда према људима из гета. Порфирије је склапао пријатељства с нечувено широким кругом људи.

 

Овде је акценат на томе да су и покојни градоначелник Загреба и митрополит а садашњи наш патријарх ширили круг пријатељства око себе Потписник овог текста имао је прилику да види како то у кратком временском периоду чини покојни градоначелник Загреба, пре две године у Бајиној Башти где је био кум на венчању једне своје сараднице. Венчање са младим човеком из Бајине Баште обављено је наравно у православном храму.

 

Шта раде наши ваљевски политичари. Они се плаше да предусретљивошћу и љубазношћу, и ширењем пријатељства око себе, придобијају шири круг људи за своју политику, за своје одлуке и поступке и за себе као личности.

 

Насупрот томе они преко ноћи заузимају хладан и неприступачан став према дојучерашњим добрим познаницима, хотећи тиме да им поруче како им ови не требају, како су они сада као функционери у вишој сфери у коју дојучерашњи познаници не могу имати приступа. Тако се изолују, погубно сужавајући простор свог утицаја.

 

Поменути млади функционер није изузетак. Напротив сасвим су ретки другачији изузеци а руку на срце ипак их има, који су се понашали и који се понашају другачије. 

 

Лишавајући се ширења утицаја преко пријатељства у свом непосредном окружењу, наши политичари постају потпуно зависни од воље својих виших страначких структура. Делом и то има удела што ниједан ваљевски градоначелник после 2000 - није обновио мандат, чак и када је његова странка задржала власт, као што сада имамо на делу.

 

Придобијати а не одбијати људе. То је стара проверена истина.

 

Нама се чини да актуелни градоначелник разуме ту истину. Можда он по својој природи и не може да буде горд, неприступачан и хладан  према људима. Ако смо у праву препоручили бисмо градоначелнику да не потцењује и не малтретира мекшу страну своје природе.

 

Нама се такође чини да од некадашњих градоначелника да др Јован Томић и данас ужива подједнаку срдачност и поштовање, као и у време пре него што је обаљао ту престижну и истовремено незахвалну функцију.

 

На питање свог професора Ненада Кецмановића чиме у животу намерава да се бави, један млади судент Факултета политичких наука одговорио је: Желео бих, професоре, да уђем у политику.

"Не секирај се", одговорио је професор. "Бићеш временом изабран. Само пази како ћеш се, када то прође,  јављати пријатељима које си имао пре него што си ступио на функцију и функције".

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.          

Pročitano 468 puta

Ostavi komentar

перископ

 

 • То сам ја: Љиљана Спасић
  0 18. мај 2017.
  То сам ја: Љиљана Спасић
  0 18. мај 2017.
  ЉИЉАНА СПАСИЋ, професор у Економској школи у Ваљеву. Ко год познаје Љиљану зна да је то личност на свом месту:…
  0 18. мај 2017.
 • Ипак, веома тугујем
  0 19. март 2017.
  Ипак, веома тугујем
  0 19. март 2017.
  Нисам непоколебљиво тражила од сина и снахе да не иду у Америку да тамо наставе живот. Нисам их ни до…
  0 19. март 2017.
 • Научи да будеш унижаван
  0 04. јул 2016.
  Научи да будеш унижаван
  0 04. јул 2016.
  Питао сам недавно поново изабраног члана Градског већа да ли зна за какав посао за мог доброг познаника агронома. Мој…
  0 04. јул 2016.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.