субота, 22 август 2020 18:07

Шта чека новог градоначелника

Napisano

 

Лазар Гојковић (37) најмлађи је градоначелник у историји Ваљева. До сада није значајније учествовао у овдашњем политичком, привредном и културном животу. Спорт је био његово опредељење и поље афирмације. Градоначелник оставља утисак пристојног, одмереног и обзирног човека. Све су то, још можда и израженије били и његови претходници Т. Милановић, др Томић, З. Јаковљевић, па су опет од стране својих, а не политичких противника, били сузбијени да посао градоначелника обављају у пуном капацитету. Вреба ли таква опасност и новог градоначелника.

 

У обраћању након избора Лазар Гојковић је казао да је свестан да  Ваљево у последњих неколико година у развоју није пратило неке друге градове у Србији. Градоначелник верује да то председник Ал. Вучић зна и да ће током наредних година Ваљеву пружити подршку да сустигне те градове.

 

Охрабрује да нови градоначелник зна да је Ваљево (јавни простор, јавни говор) затровано нетрпељивошћу, тешким речима и увредама и да би поштовање и друге вреднсоти које се негују у породицама требало реафирмисати и у јавном животу. Све друго што је казао нови градоначелник о Индустријској зони, Герантолошком центру, реновирању болнице, чуло се и раније.

 

Српска напредна странка радикално је променила градско руководство. Све су то углавном нова лица или лица која до сада нису обављала важне функције. Заменик градоначелника је економиста Немања Петровић, председница скупштине Снежана Ракић, проф. на Високој пословној школи, њен заменик је Виктор Мићић, а секретар скупштине је Бранка Росић.

 

Од старих истакнутих напредњачких кадрова, као одборници остали су: досадашњи градоначелник др Гвозденовић, др Добривоје Грујичић, проф. Мирољуб Ивановић, Радоица Рстић.

 

Заиста је тешко предвидети како ће се ствари у Ваљеву одвијати. То ће зависити колико ће нови градоначелник брзо ући у посао, како брзо и хоће ли наметнути свој ауторитет непосредном окружењу, сарадницима и старим кадровима, какве ће контакте имати са Владом Србије, колико ће му у томе помоћи "наши кадрови" у Београду, пре свих Дарко Глишић и браћа Јокић, и најважније да ли ће председник Вучић заиста своју пажњу успети да задржи на Ваљеву, као што се нада млади градоначелник.

 

Свако заслужује почетну потпору, па и нови градоначелник. Његова тренутна позиција због свега што смо набројали је прилично крхка и поред његове видне жеље да се докаже и вере у тим који је окупио.

 

Још ако му се појави опозиција изнутра, а он се буде колебао да је на време елиминише, наћи ће се у заиста незавидној ситауацији. Кажемо то јер су се у Ваљеву такве ствари већ догађале, показало се ни на чију корист а на штету Ваљева. Томислав Милановић као градоначелник и Жарко Ковач као председник тада ИО СО Ваљево, били су само неколико месеци по преузимању дужности, упорно и трајно слабљени од својих, врха Градског одбора ДС у Ваљеву. У то доба су ипак три стране компаније отвориле своје фабрике у Ваљеву, али је изгледало да се могло постићи и више да су та двојица људи могли пуном снагом, без опструисања да воде посао.

 

И др Јована Томића, угледног, поштеног, карактерног човека рушуили су неки његови из Нове Србије. Јер су помислили да ће четири године брзо пролетети, па им се ваља обезбеђивати. И показали су зачуђујућу нелојалност према човеку чији углед ни у сну нису могли досегнути.

 

Зоран Јаковљевић, други градоначелник из редова демократа, такође спада у пристојне, културне и обзирне људе. Од њега нико није стрепео ни сарадници ни противници. Његов малер је од почетка био тај што се о Ваљеву све битно тада одлучивало у неком кабинету Југословенских железница или на самој прузи у неком од елегантних вагона. Политичка снага тог човека у то доба била је толика да ни неко одлучнији и политички јачи од З. Јаковљевића, не би се усудио на пуч у оквиру странке, на промену снага.

 

Зашто се у овим случајевима рушио "свој" градоначелник јавно никада није објашњено. Пратећи те догађаје нисмо наслутили неку вишу идеју, бољи план развоја, залагање за више реда и праведности. Тих виших идеја и циљева није било.

 

Те унутрашње опструкције за носице функција знају бити теже од спољне опозиције. Опозиција у Ваљеву сада би требало да буде СПС. Та странка је у тој улози била од половине 1989. до избора у 1992. години. И била је врло темељна, активна и прецизна опозиција.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

Pročitano 2090 puta

2 komentara

 • Link komentara djoka недеља, 23 август 2020 11:01 napisao/la djoka

  Градоначелник верује да то председник Ал. Вучић зна и да ће током наредних година Ваљеву пружити подршку да сустигне те градове.
  -Obecao je da nece biti smanjenja plata i otpustanja u Krusiku pa vidimo sta se desava. Obecanje ludom radovanje sinko

 • Link komentara Istina субота, 22 август 2020 20:52 napisao/la Istina

  Zašto vise pisete dr, kad su to sve samo lekari...?

Ostavi komentar

перископ

 

 • Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  У Ваљеву су, посебно од половине деведесетих до половине прве деценије 21. века, дизане сурове хајке против одређених људи. Међу…
  0 22. децембар 2023.
 • Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Др Владан Аџић пред очима аутора овог текста није успео да му закаже преглед на једној од очних клиника у…
  1 22. децембар 2023.
 • Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Младић на фотографији зове се Давид Станимировић. Улични је свирач из Београда. У Ваљеву се задесио пре двадесетак дана. Оног…
  0 21. децембар 2023.
 • То сам ја (подразумева искреност, занимљивост, посебност)
  0 28. фебруар 2017.
  То сам ја (подразумева искреност, занимљивост, посебност)
  0 28. фебруар 2017.
  ДРАГАНА МАРИНКОВИЋ, дипл. правник, запослена у градској управи Само наизглед обична жена. Уистину: говорљива, занимљива, заинтересована за људе око себе,…
  0 28. фебруар 2017.
 • Слобода за Александра
  0 28. октобар 2019.
  Слобода за Александра
  0 28. октобар 2019.
  То су данас у Ваљеву тражиле опозиционе вође, невладине организације и стотињак грађана. Градски трг, главна капија Крушика, двориште зграде…
  0 28. октобар 2019.
 • После дроге и дуван
  0 12. фебруар 2019.
  После дроге и дуван
  0 12. фебруар 2019.
  Припадници Министарства унутрашњих послова у Ваљеву запленили су у Наномиру 465 килограма резаног дувана. 
  0 12. фебруар 2019.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.