понедељак, 28 септембар 2020 11:12

Право на 100 дана мира

Napisano

 

Однос према политичким и другим противницима до сада је у Ваљеву често бивао груб, суров и крајње некоректан. Мало је било противника савладати аргументима и наставити посао тамо где се стало. Требало га је дотући, сатрти, унизити тако да му огади живот. Знамо и примере за то, али нема потребе да позлеђујемо ничије ране. Да ли ће се с таквом наопаком праксом престати под новим градоначелником. У том смислу он је дао одређена обећања.

 

Познато је већ да је градоначелник релативно млад за тај посао, да до сада није имао искуства у политици и у тзв. привреди. Зна се шта је градоначелник завршио и чиме се бавио. Скептичнији сматрају да ће му таква позиција умногоме отежати успешно обављање посла градоначелника, док они који га јавно подржавају изван редова СНС (одборник Драгомир Виторовић, рецимо), наводе да му познају оца, деду и прадеду и да се томе нема шта замерити.

 

У сваком случају градоначелник је ту, изабран на листи најјаче странке, има право на избор својих најближих сарадника. Ту се тренутно ништа не може променити, како год хтели да гледате на те чињеницу. Неписано је правило да се сваком човеку на значајнијој функцији допусти мирних 100 дана да похвата конце и схвати где се нашао. Новом градоначелнику Ваљева тих 100 дана још није истекло. У том периоду нема потребе загледати градоначелнику да ли је складно упарио боју ципела и одела или да ли му је кравата добро одабрана. Можете одмах оспорити све, прозвати се храбрим и слободоумним и шта ће се променити.

 

У сваком случају мислимо да ће нови градоначелник  трпети већи притисак од "својих" него од новинара и политичких противника.

 

Зато од градоначелника очекујемо да покаже дигнитет у односу на те притиске, да успостави свој ауторитет према сарадницима и службеницима, да се сваког јутра буди с мишљу: Ја сам градоначелник Ваљева и у крајњем је сва одговорност на мени". Што тако и јесте.

 

Може звучати јеретички или неозбиљно, али пре труда око инвестиција и путева, рецимо, ми од градоначелника очекујемо да према грађанима покаже уљудност и предусретљивост, а према политичким противницима и новинарима - коректност.

 

Када је новинарство у питању очекујемо од градоначелника да новцем, и то ситним, не поткупљује и не кажњава новинаре. То се чинило пре њега. Уредница једног од портала на јавној трибини је казала како су из Градске управе хтели да јој уплате одређен новчани износ за афирмативни текст о Дивчибарама, што је она, како је рекла, с индигнацијом одбила. А да су новинари преко Конкурса о суфинансирању медијских пројеката бескрупулозно кажњавани, сведоци смо личним примером.

 

Претходник се нехајно и олако односио према новирима. Зато није препознао тежњу неких од њих да се од старта прикаже недостојним функције градоначелника. Здушно им је својим поступцима помагао у томе. На крају је због тога и изгубио нову кандидатуру, а не због недоласка инвеститора из Немачке или што није поправљено више сеоских путева и градских улица. Грађани би то превладали као што многи некако превладавају ниске пензије и мале плате. Зато им је и понуђен други кандидат.

 

Очекујемо да нови градоначелник продуби и конкретизује своје поруке о зацељивању раздора и сукоба у Ваљеву, да се смање међусобне грубости и омразе. Да би то могао он мора као градоначелник да ојача и учврсти своју позицију. Па  га не би требало саплитати на самом стару. Јер, човек није једном заувек дат. Он може да учи, да се развија и да сазрева. Проћи ће и ових 100 дна, биће времена да се политика градоначелника постави пред оштрије објективе.

 

Ваљево би коначно тртебало да поново покаже своје право или можда само замишљено лице града који није само збир фабрика, путева, улица и установа, него град просвећен, који држи и негује истинску културу и поштовање, што подразумева опет да је човек важан и битан.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

 

Pročitano 412 puta Poslednji put izmenjeno понедељак, 28 септембар 2020 12:26

Ostavi komentar

перископ

 

 • "Јеси ти доктор, ал' ти си и ћер"
  0 12. октобар 2020.
  "Јеси ти доктор, ал' ти си и ћер"
  0 12. октобар 2020.
  ТО САМ ЈА! Др Весна Стојнић више је од угледног педијатра у Школском диспанзеру ваљевског Дома здравља. Она је драг…
  0 12. октобар 2020.
 • Тешко је бити лојалан !?
  0 12. октобар 2020.
  Тешко је бити лојалан !?
  0 12. октобар 2020.
  Ко је још толико наиван да помисли како су сва ова прелетања из странке у странку, активно ометање, чак и…
  0 12. октобар 2020.
 • Писма из Америке: Проповедник са аутопута
  0 09. октобар 2020.
  Писма из Америке: Проповедник са аутопута
  0 09. октобар 2020.
  Понеси дуксерицу, можда захладни у Јути, била је порука од Дена коју сам примио у 5:56 ујутру. Ово је његов…
  0 09. октобар 2020.
 • Имамо ли свог човека овде?
  0 26. октобар 2016.
  Имамо ли свог човека овде?
  0 26. октобар 2016.
  Сви желе да имају свог човека у структурама власти како би лакше обавили послове. Тако је у животу.То важи како…
  0 26. октобар 2016.
 • "Мање је срца него што има људи"
  0 23. април 2019.
  "Мање је срца него што има људи"
  0 23. април 2019.
  Не могу да затворим срце пред невољама људи око себе. Не могу да седим, гледам и ћутим.Зато сам одлучила да…
  0 23. април 2019.
 • Као грудва која се котрља
  1 08. фебруар 2019.
  Као грудва која се котрља
  1 08. фебруар 2019.
  Ваљево се вечерас придружило градовима Србије у протестима "Један од пет милиона". На Тргу војводе Мишића и касније у шетњи…
  1 08. фебруар 2019.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  3 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.