субота, 21 мај 2022 14:16

Асфалт или морал

Napisano

 

За претпоставити је да ни ваљевска власт неће допустити да човек, ако се докаже да је крив за нечасна дела из оптужнице, носи награду града Ваљева. Док се то не докаже наша власт ту непријатност гура у страну верујући да има толико важнијих ствари којима треба да се бави. Два одборника сматрају да је то крајње неморално. За сада је страдао Драгомир Виторовић Виторовац, јер је непримерено бранећи оптуженог Малишу Пајковића избачен са јучерашње седнице Скупштине града.

 

Жељко Трифуновић, одборник Локалног фронта и посебно Ђорђе Павловић, шеф Одборничке групе СПС смтарају да додељивање награде града Ваљева Малиши Пајковићу, пољопривреднику из Котешице, никако није споредно питање. Пајковић је оптужен за сексуалну зоупотребу малолетног лица и за трговину људима у продуженом временском трајању. Основана оптужба већ је довољна да му се награда одузме и да врати новчани део награде са све припадајућом каматом. 

 

Пртедставници власти, по Ђ. Павловићу греше што истрајавају да се ништа посебно није догодило. Ако до суђења дође и ако Пајковић буде проглашен кривим, они ће онда видети шта ће. Они желе да говоре о својим опипљивим успесима: очекивано отварање две нове фабрике са 1200 радних места, брзе траке до аутопута, довршетак Дома за старе, реконструкција градских улица, и јуче најављено да ће Шеста основна школа бити реконструисана у два дечија обданишта.

 

Павловић је иритиран одбијањем да се у дневни ред заседања уврсти и тачка о измени Одлуке о додели награде  узвратио да осим Улице Вука Караџића друго све чекамо, а понашање председнице скупштине, њеног заменика, председнице комисије за награде, па и самог грдаоначленика назвао политичким развратом.

 

Онда се умешао Драгомир Виторовић Виторовац, одборник Народне сељачке странке, на листи владајуће странке. Он је покушао у свом маниру да одбрани Пајковића. Претерао је и погрешио. Рекао је да "Пајковић на свом имању, где раде четири герерације те породице, узгаја 200 свиња и 100 бикова годишње. Да Пајковић тргује стоком, а не људима. Да је посао на имању велики и тежак, да треба за стоку само унети толику храну а камоли избацити ђубре. Да држава потпомаже велику производњу, а не криминал. Да је комисија вредновала производњу, а да није дужна да завирује у спаваћу собу Малише Пајковића. И да он, ако му је његова жена мало, може себи и да купи још једну жену. То се догађа у Београду, а и у Ваљеву". Рекао је, ваљда му се то непромишљено омакло, "да ако би и одборницима завиривали у досијеа, пола их не би било у тој сали".

 

То је било довољно Мили Грујичић из одборничке групе Срце Ваљева, која је врло усплахирено, тешко се изражавајући, затражила  да све одборнице напусте заседање на пет минута, као и одборници који смтрају да Виторовић вређа жене.

 

Након петоминутне паузе Виторовичћ је наставио у истом тону. Сада је рекао да се погледа шта се догађа око наших пијаца?, да се Албанке овде доводе за супруге уз новчану надокнаду. А шта је то онда, ако није трговина људима!?

 

Па је Виторовић на предлог пет одборника удаљен са скупштинског заседања. А шта ћемо ако ружна стварност, о којој је он нешто натукнуо, макар  делом постоји? Па прећи ћемо преко тога!? Нећемо ваљда отварати Пандорину кутију? То и  иначе углавном не радимо.

 

Међутим, Виторовић са својим толиким исксуством у животу и у политици, са својом осведоченом виспреношћу, морао би да научи да се контролише. У смислу да не може да брани неодбрањиво. Није домаћински и није хришћански. Јер, ако би се на евентуалном суђењу показало тачним оно што се по ходницима прошапуће, Пајковић не само да је недостојхан награде Ваљева, него га ни затворска казна од минимум пет године тешко да може заобићи.

 

А наша власт не мора се тако тврдоглаво држати правила да никада ни по коју цену не призна да је погрешила. Независни одборник Драган Поповић мисли да треба сачекати судску одлуку, па награду одузети или се Пајковићу извинити за непријатности. Мислимо да је награду могуће и суспендовати док се суђење, ако га буде, не оконча.

 

Дилема из наслова треба да буде преиначена у: И асфалт и морал. Другачије не иде. 

 

 

.Мијо Стојкановић

 

 

.

Pročitano 960 puta

Ostavi komentar

перископ

 

 • Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  У Ваљеву су, посебно од половине деведесетих до половине прве деценије 21. века, дизане сурове хајке против одређених људи. Међу…
  0 22. децембар 2023.
 • Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Др Владан Аџић пред очима аутора овог текста није успео да му закаже преглед на једној од очних клиника у…
  1 22. децембар 2023.
 • Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Младић на фотографији зове се Давид Станимировић. Улични је свирач из Београда. У Ваљеву се задесио пре двадесетак дана. Оног…
  0 21. децембар 2023.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.