уторак, 24 август 2021 21:01

Ништа без старог вука

Napisano

 

Драгомир Виторовић Виторовац није одрвенио после толико година у политици. Он говори разумљиво и блиско човеку. Не прихвата да су су поштење, честитост, углед човека и породице прегажене и заборављене вредности. Он у својим наступима стално подсећа на њих. По томе се Виторовић издваја у садашњем одборничком сазиву Скупштине града. Наравно, нико није савршен па ни Д.В.В.

 

 

Када хоће да одбрани градоначелника Виторовић каже, Познавао сам му прадеду, деду и оца. Ради се о поштеним људима. Исправност једне директорке објашњава чињеницом да је годинама ломио славски колач у кући њених родитеља.

 

Када хвали, као председника Вучића, рецимо, Виторовић каже, премерите километре асфалта, пребрјте новосаграђене и обновљене болнице, отворене  фабрике. После тога та похвала делује реално и истинито.

 

Виторовић је не од јуче сеоски трибун. Он зна колико деце има у селима до којих допире његов видокруг, колико има оваца, крупне стоке, какви су путеви и како живи сељак. Не само да зна он је здушно и речито на страни тих људи.

 

Али Виторовић такође зна да је ар земље у Лозници и Лукавцу коштао увек шест а не 120 000 динара. И није се либио да то каже, што је потпуније осветлило протесте и откуп земље  ради изградње пута до Непричаве.

 

Зато што говори у лично име, стоји иза својих речи, Виторовићу се и верује. Изузев ако не заступате апсолутно другачији поглед на свет и унапред одбацујете све што долази од владајуће већине. Виторовић је као заступник Народне сељачке странке изабран  за одборника на листи Српске напредне странке.

 

Одборници  већине скоро по правилу не поседују Виторовићеву аутентичност. У својим наступима  они одмах истакну визионарску, мудру и генијалну политику председника Вучића. Потом подсете да је Ваљево васкрснуло под њиховом управом, након што је било максимално упропаштено под ранијим властима, посебно под Демократском странком. Онда крене излив вишка самопоуздања, па се каже како ће СНС владати док је њима воља, а да ће тај и тај одборник побеђивати, у Новом насељу, рецимо, док год то буде желео, јер за противнике има неке безначајне политичаре.

 

То је изговорено неубедљиво, штурим, дрвеним језиком, као научено напамет. Остави вас равнодушним. А што се васкрснућа Ваљева тиче мораћемо да причекамо на реализацију најављених инвестиција и послова. Уколико се ујвећем делу то догоди моћи ће се говорити о озбиљном искораку и напретку града. А васкрснуће је превише озбиљна реч да би се користила у непостојаном политичком надметању.

 

Својим улогама али и способношћу да речито образложе тему, да брзо одговоре, да нађу простор за озбиљну критику или да на критику одговоре јаким и убедљивим аргументима  издвајају се шефови одборничких група СПС-ЈС Ђорђе Павловић  и СНС  Радоица Рстић. Чини се да те коалиције боље личност за те улоге  нису могле наћи.

 

Обојица су, међутим, на последњој седници скупштине показали да им фали добар корак после кога више нема повратка у политичку осредњост. Павловић је показао тешко објашњиву недоследност када је одлучио да са одборницима СПС-а не гласа за одлуку да се председник Републике Александар Вучић прогласи почасним грађанином Ваљева. А тај је предлог сам Павловић са Драганом Поповићем из ЈС изнео пред скупштину. Не бисмо волели да талентовани Павловић помисли да је у нашој политици сасвим у реду да данас говорите једно а сутра друго и да вас дата реч и обећање не обавезују. Говоримо то на основу не малог искуства у посматрању ваљевске политике.

 

Радоица Рстић је без потребе био помало пакостан према новом одборнику Локалног фронта Жељку Трифуновићу. Трифуновића је стегла трема па је уместо да каже, Ја као нови одборник, казао Ја као нови грдаоначелник. Рстић га је дочекао са Што је баби мило то јој се и снило, али то се теби Трифуновићу никада неће догодити. При томе је знао да је то Трифуновић рекао под утицајем треме. Било је довољно што је пре тога рекао да је Локални фронт са неоприхватљивим транспарентом  дочакео председника који је у Ваљево дошао с најавом озбиљних послова. Говоримо о неопходном осећају за меру.

 

Дакле без научених стотинама пута поновљених фраза, без недоследности и непоштовања властитих речи и без ситничаве осветољубивости. Зато као другачијег истичемо Драгомира Виторовића. После толико година у политици он није одрвенио, није заборавио да говори човеку блиским речима, стало му је да укаже да  поштење, углед човека и породице нису прегажене  вредности. За узврат на ове речи Виторовић више никада неће питати где је ко рођен (у томе није једини) и ко има  права да говори и брине о Ваљеву. Јер нико није без греха, осим зна се Ко, па ни Драгомир Виторовић. Та увредљивост не приличи господственом српском домаћину.

 

Анализу би у овом контексту заслуживали и Небојша Тадић, Жељко Трифуновић и Драган Поповић, али бисмо тиме, у овом моменту, разводнили основну тему.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

 

 

 

Pročitano 1433 puta

5 komentara

 • Link komentara Steta недеља, 12 септембар 2021 21:15 napisao/la Steta

  Postenje i Vitorovac? U istoj recenici, zaista? Znaci, sve sto on kaze je 100% istina? Bas ste u zabludi. Au, steta...

 • Link komentara Mijo Stojkanović петак, 10 септембар 2021 21:21 napisao/la Mijo Stojkanović

  To je da čovek digne ruke od svega.Pokuša da napiše jedan normalan tekst bez fraza, da ukaže na nešto drugačiji govor u skupštini u kome se poziva na porodicu, poštenje, rad i slično. Većina odbornika je bezbojna, bez stila i autentičnosti. I u kritikama ništa od toga se ne vidi. Ljudi, napišite vi nešto. Dajte primer. Pokažite kako treba.Ivane, niko mi nije tekst naručio. Čitajte napade, mene zanemarite.

 • Link komentara Ivan четвртак, 26 август 2021 11:04 napisao/la Ivan

  Mijo, Vi ste odmeren i umeren čovek. Ali tekst u kome ističete pojedinca kao što je Vitorovac zaista zvuči kao naručen. Nepotrebno, nebitno, nepošteno. Vitorović ljude označava u šovinističkom, snishodljivom maniru svojih beogradskih šefova. Zaista ne znam čemu to.

 • Link komentara Dragan среда, 25 август 2021 13:23 napisao/la Dragan

  Pobediti u NN tako što primoravaš i ucenjuješ ljude i njihove porodice koje si zaposlio u Krušik i kojekude...to nije pobeda, to je licemerje.

 • Link komentara Tuzno среда, 25 август 2021 08:38 napisao/la Tuzno

  Hvalospev kao sastav o uciteljici u trecem razredu. Divljenje Vitorovcu, stvarno?

Ostavi komentar

перископ

 

 • Поштовање за ваљевске песникиње
  1 25. септембар 2022.
  Поштовање за ваљевске песникиње
  1 25. септембар 2022.
  Зато што у човеку гледају човека, оно што он заиста јесте, његову људскост, културу, саосећајност према другима, а не поздрављају…
  1 25. септембар 2022.
 • "Еуропром" као шопинг мол
  0 25. септембар 2022.
  "Еуропром" као шопинг мол
  0 25. септембар 2022.
  Одавно се није видело такво задовољство куповине, као протеклих дана у самопослугама "Еуропрома" када су домаћице набављале црвену паприку за…
  0 25. септембар 2022.
 • Добар лекар или човечност
  4 12. јун 2022.
  Добар лекар или човечност
  4 12. јун 2022.
  У петак, 10. јуна, др Завен дер Хазарјан је на Медицини рада прегледао у другој смени 88 пацијената. Потписник овог…
  4 12. јун 2022.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.