петак, 21 фебруар 2020 01:54

О животу и о смрти

Napisano

 

Било је то 1987. године, за време моје прве године у Ваљеву. Једне топле нуспешне мајске вечери управо ми је тако требало да разговарам: О животу и о смрти. Тако сам се осећао.

 

Извештавао сам са Трећег Џез фестивала у Ваљеву. Са саговорницима сам се јављао у "Програм у боји", веома престижну емисију Радио Београда. Пуно сам очекивао од тог јављања; да се покаже да могу успешно да се бавим радијским послом, да се може озбиљно рачунати на мене. Није испало како треба. Није било онако како сам  очекивао. Мало је рећи да сам био  веома нерасположен после тога. Седео сам дуго на обали Колубаре и размишљао. Било би најбоље да се покупим и одем одавде. Из овог града сасвим задовољних, мени се чинило ничим запитаних људи. Завидео сам пријатељима и познаницима који су лако доносили тако радикалне одлуке: није им се негде допадало, лоше су се осећали - дигли би се и отишли. Али за свршене студенте Факултета политичких наука, одсека међународне политике, у то доба није баш било посла на сваком кораку. Далеко од тога.

 

И тако сам неопорављен кренуо у моју подстанарску собу, у згради сасвим близу Дома културе. И чим сам ступио у Синђелићеву улицу на другој страни сам запазио ту жену. Познавао сам је површно, радила је на трафици а сретао сам је и у једној кафани у којој је она повремено мењала конобарицу. Била је коју годину старија од мене, витка, с неком тежином у очима.

 

Знао сам да то не треба да урадим и одмах сам знао да ћу то учинити. Прешао сам коловоз и подигао руку да јој поручим да застане. Рекао сам: "Добро вече, молим те, потребан ми је минут твоје пажње".

"Изволи", казала је.

"Неопходно ми је да разговарам са тобом, макар пола сата"

"Младићу, једва да те познајем; видиш колико је сати, ја сам уморна идем с посла; нађи неку млађу и залуднију па разговарај целу ноћ".

"Нисам у прилици да тражим било кога другог а разговор ми је заиста важан".

"О чему хоћеш баш са мном да разговараш?"

Пожелео сам да јој кажем као Борис Пастернак Јосифу Стаљину на исто питање: О животу и о смрти.

Знао сам да не би разумела, да би се преплашила. А заиста ми је и требало тако да разговарам: да се гласно питам зашто су људи одувек тако лако уништавали и газили најбоље међу собом? Коме сам ја важан, ако уопште јесам било коме важан? Да  ми је увек било стало до пријатеља, да ми пуно значе књиге које сам прочитао и филмови које сам гледао. Да сам тамо угледао свет бољи и лепши од овог у коме јесмо. У ставри, мислим да није ни било важно о чему ћу говорити, било ми је само потребно да говорим, а она да пажљиво слуша и понекад да климне у знак разумевања и одобравања.

 

Рекао сам, ипак, да то о чему желим да разговарам не могу да јој кажем ту на улици. "Станујем ту у близини, скуваћу ти кафу или чај, ништа ти се лоше неће догодити осим што ћеш закаснити кући највише сат времена".

 

Погледала ме нељубазно право у очи. Чинило ми се да то дуго траје. Онда јој се јавио разлог због кога би могла да пође са мном. Приметио сам то у њеним очима, у изразу лица.

 

"Хајдемо", рекла је тихо и одсечно.

 

 

 

М. Стојкановић

 

 

.

Pročitano 588 puta Poslednji put izmenjeno понедељак, 24 фебруар 2020 11:50

Ostavi komentar

перископ

 

 • Поводом смрти владике Милутина
  0 30. март 2020.
  Поводом смрти владике Милутина
  0 30. март 2020.
  Због ванредног стања, ограничења кретања и окупљања људи, владика Милутин неће моћи бити испраћен на онај свет с тугом и…
  0 30. март 2020.
 • Без лова на вештице
  0 28. март 2020.
  Без лова на вештице
  0 28. март 2020.
  Сад није време за загрижено тражење криваца, екстремно понашање и лов на вештице. Није време за јарост, омразу и олаке…
  0 28. март 2020.
 • За крчмарицу 30 дана притвора
  0 27. март 2020.
  За крчмарицу 30 дана притвора
  0 27. март 2020.
  С.Б. (1972) из Мионице служила је пиће гостима у свом угоститељском објекту за време ванредног стања.
  0 27. март 2020.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  3 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.