четвртак, 07 јул 2016 21:18

Три од четири масакра убице били насилници

Napisano

Они неће злочин починити одједном – то у њима тиња, дуго размишљају и чекају повод да то ураде, сматра Весна Станојевић

Aнализирајући податке америчког Еф-Би-Аја од 2009. до 2015. године о масовним убиствима, група за контролу оружја „Everytown for Gun Safety”, открила је да су у 57 одсто ових случајева међу жртвама били садашњи и бивши брачни партнери, као и други чланови породице. Такође, 16 одсто ових нападача претходно је било оптужено за породично насиље.

У три од четири случаја масовних убистава која су се догодила у Србији у последњих 15 година испоставило се да су убице биле породични насилници. Нико од њих, међутим, није био процесуиран због тога. Раде Шефер је, подсећамо, у мају прошле године у Мартоношу код Кањиже убио шесторо људи, међу којима и супругу. Непосредно пре масакра Шефер је био приведен због сумње да је физички напао своју жену, али је пуштен. Пре три године Љубиша Богдановић у Великој Иванчи убио је 13 особа међу којима сина и мајку. У каснијим изјавама мештана био је насилан и тукао је супругу.

Драган Чедић је у јулу 2002. године у Лесковцу из аутоматске пушке убио бившу супругу Биљану и шест чланова њене породице. И у најновијој трагедији, овог пута у Житишту где је Синиша Златић (38) убио петоро, а ранио више од 20 људи то потврђује, према сведочењу породице убијене Дијане Златић, она је пријављивала супруга као насилника.

Шта масовна убиства и породично насиље имају заједничко? Психолози сматрају да је суштина породичног насиља контрола над жртвом у сваком смислу, материјалном, социјалном. Изазивање страха и контрола над ситуацијом су одлике масовних убистава на јавним местима, па и тероризма.

„То се може довести у везу”, сматра Весна Станојевић, координаторка Саветовалишта против насиља у породици. Њу, како каже, не изненађује то да је позадина наведених примера масовних убистава у Србији, заправо насиље у породици.

„Насилник неће злочин починити одједном. То у њему тиња, он о томе дуго размишља и чека повод да то уради. Реч је о патолошкој љубомори, људима поремећеног ума”, оцењује Станојевићева за „Политику”.

Координаторка Саветовалишта против насиља у породици сматра да је у последњем догађају у Житишту, осумњичени смишљао како ће да се освети жени.

„Реч је о малом месту у којем су га сви знали и можда задиркивали, јер га је супруга оставила”, наводи наша саговорница.

Са његовим комплексом, страхом, несигурношћу и материјалним проблемима, урадио је, сматра Станојевићева, најстрашнију ствар – није убио само њу већ и њено окружење.

Позивајући се на изјаве чланова породице, пријатеља и комшија, медији преносе да је отац осумњиченог за петоструки масакр у Житишту био насилан према његовој мајци. Да је насиље стечено понашање, јер виновници оваквих догађаја потичу из насилничких породица, сматра Мира Вуксановић, психолог у Дому здравља „Палилула”.

„То је модел који се преноси и понавља. Због тога би на време требало радити са децом која су гледала и доживела породично насиље”, тврди Вуксановићева за „Политику”.

Статистика показује да жене све више пријављују породично насиље. Прошле године полиција је забележила 4.851 случај насиља у породици, што је за 1.440 више него 2014. године, показују подаци МУП-а Србије. Чини се ипак да је и даље велики таман број ових кривичних дела. Само од почетка ове године у породичном насиљу убијено је 15 жена, показују подаци Саветовалишта за борбу против насиља у породици.

Преузето са сајта Политике
Pročitano 526 puta Poslednji put izmenjeno понедељак, 10 октобар 2016 19:56

Ostavi komentar

перископ

 

 • Игре око Почасног грађанина
  0 05. јун 2021.
  Игре око Почасног грађанина
  0 05. јун 2021.
  Предлог двојице опозиционих одборника да се председник Србије Александар Вучић прогласи почасним грађанином Ваљева узбуркао је политичку јавност, а тек…
  0 05. јун 2021.
 • Са шеснаест година осумњичена за убиство
  0 04. јун 2021.
  Са шеснаест година осумњичена за убиство
  0 04. јун 2021.
  Припадници Министарства унутрашњих послова у Ваљеву, ухапсили су шеснаетогодишњакуињу из околине Љига, због постојања основа сумње да је извршила кривично…
  0 04. јун 2021.
 • Врло оригинално - Сакрио дрогу у лишћу
  0 27. мај 2021.
  Врло оригинално - Сакрио дрогу у лишћу
  0 27. мај 2021.
  Припадници МУП-а Ваљево, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом, ухапсили су Д.В. (2001) из Ваљева због основа сумње да је…
  0 27. мај 2021.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.