петак, 16 децембар 2016 22:09

Благи оптимизам

Napisano

 

Разазнајемо да градска власт има озбиљан, реалан план шта треба да ради. Три су најважнија посла: изградња индустријске зоне, пут до Непричаве и новог аутопута и васкрсавање Дивчибара. Може ли градоначелник да створи атмосферу подршке за реализацију ових послова. То није лако у средини где је опструкција дневни спорт који се радо и навелико упражњава. 

 

Добро је да Крушик и Горење помало повећавају број радника. У та два предузећа сада укупно ради око 3 500 људи. Крушик константно помало повећава број производних радника, а Горење ће верујемо у блиској будућности реализовати нову фабрику са 300 запослених.

 

 

Но, то је допринос републичке владе који је, наравно, добро дошао. Градоначелник је пред изборе обећао озбиљан труд на повећању броја запослени. План је формирање нове градске зоне, испод некадашњег Стефила, према Београду. Индустријска зона ће обухватати 20 хектара земљишта. Требало би да буде завршена у току мандата ове власти, па тако опремљен простор да се прода зауинтересованим улагачима, који би за почетак запослили, макар коју стотину грађана Ваљева.

 

Други циљ је повезивање са аутопутем у Непричави, добрим, одговарајућим путем. Тиме би се свакако повећала фрекфенција послова са Ваљевом. При томе је свакако овај посао изгледнијији ако би се определили за јефтинију варијанту пута која би коштала око милијарду динара.

 

Уређене и улепшане Дивчибаре, а на челу тог тима је лично градоначелник, допринеле би не само градским приходима, већ и укупној привлачности Ваљева.

 

Градоначелник би могао да реактивира властиту идеју о помоћи ваљевским привредним предузећима да се стабилизују и приме нове раднике. Ту је идеју градоначелник износио у време свог опозиционог деловања, али је та идеја била наишла на очигледну сагласност и знатног броја тадашњих одборника власти, СПС-а, и других одборничких група.

 

Не знамо колико је тренутно изводива идеја да се помогну домаћини "живих" газдинстава да укрупне своје поседе, па да потом запосле по два, три радника. Градоначелник је након победе и о томе говорио, па је ваљда знао шта је оствариво а шта не.

 

Неопходно је да се градоначелник  избори за конструктивну атмосферу за ове послове. Ако буде окружен празним простором, равнодушношћу, па и широм опструкцијом, тешко да ће све ићи на пожељан начин. Поготово када још није јасно с каквим потенцијалима заиста располажу помоћници и да ли је заменик увек сарадник или је у фазама конкурент са не малим амбицијама.

 

У стварању конструктивне атмосфере градоначелник би могао да позове на разговор и саветовање своје претходнике, што је непосредно после победе и најавио. И да нађе времена да са осетљивошћу посматра збивања и људе око себе. 

 

Говоримо о хлебу, о егзистенцијалним питањима. Млади духовито говоре: Дајте нам хлеба и Wi - Fi (бежични интернет). Али људима треба и идеја која би их подстакла.  Могли би се залагати за град у коме ће људи бити уважавани као достојанствена бића, где постоје правила која се поштују,  где човек није број који се сабира када треба, а потом  се брише. Може ли Ваљево да каже ту нову реч Србији? Било би лепо да то желимо.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

 

 

Pročitano 2592 puta Poslednji put izmenjeno субота, 17 децембар 2016 11:58

Ostavi komentar

перископ

 

 • Представник убијеног а преживелог народа
  0 14. септембар 2019.
  Представник убијеног а преживелог народа
  0 14. септембар 2019.
  Године 1915. Турска је над Јерменима извршила стравичан злочин. Те и идуће године убијеном је око 1 500 000 људи.…
  0 14. септембар 2019.
 • Чекајући кишу
  0 14. септембар 2019.
  Чекајући кишу
  0 14. септембар 2019.
  Љубостиња је у току кроз насеље Миливоје Бјелица скоро пресушила. Њен ток виси о танком концу. Али зато несносно смрди.
  0 14. септембар 2019.
 • Где су поштени послодавци
  1 01. септембар 2019.
  Где су поштени послодавци
  1 01. септембар 2019.
  Један од угледних професора београдског Економског факултета казао је недавно да су нам данас насушно потребни поштени и културни послодавци.…
  1 01. септембар 2019.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  1 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  1 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  1 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.