субота, 11 фебруар 2017 13:59

Шта значи рехабилитација?

Napisano

 

Евентуална судска рехаблитација значи да не постоји ваљана правоснажна пресуда о могућим злочинима Николе Калабића, генерала Михаиловића...Да ли  они јесу или нису заиста били то за шта су окривљени суд не утрђује.

 

У Вишем суду у Ваљеву у току је поступак за рехабилитацију Николе Калабића, проглашеним од стране надлежне државне комисије за ратне злочине током Другог светског рата. Ако суд и донесе одлуку да Калабић није правоваљано осуђен, ми нећемо знати да ли је тај човек заиста недужан, да није чинио злочине током грађанског рата, који је несрећно задесио српски народ током Другог светског рата. Зато што поред одлуке државне комисије постоје још увек живи сведоци и за једно и за друго, као и подељеност међу људима око тога.

 

Такав је случај и са већ, на тај начин, рехабилитованим генералом Михаиловићем. Вук Драшковић је уложио своју велику умешност, знање, речитост и вољу да српској јавности представи другачијег генерала Михаиловића од онога каквог га је деценијама стварала званична идеологија и историографија. И да ли ми данас  поуздано знамо да ли је генерал Михаиловић био вођа једног од два антифашистичка покрета у тадашњој Југославији, патриота и родољуб или је, ипак, био сарадник окупатора и војни командант који није успео да спречи да његова војска чини злочине.

 

Још у време када је Вук Драшковић, уз још неке веома истакнуте и цењене интелектуалце, износио одбрану за генерала Михаиловића, Милован Ђилас, револуционар и наш најпознатији дисидент, говорио је на утицајним гласилима да једва чека да на суду докаже да никаквих значајних битака, у којима су се четници сукобили са Немцима, никада није било. И да генерал Михаиловић и јесте био то за шта је и осуђен. 

 

Нама би требала поуздана истина ко јесте а ко није чинио злочине у том несрећном периоду наше историје, ко заиста јесте а ко није сарађивао са окупатором. Онда би, вероватно, нестало још увек тињајуће омразе, или би лакше све предали забораву. Но то се, искуство нас учи, веома тешко сазнаје, као што се велом тајновитости прекривени и неким други болни догађаји у историји.

 

За ту истину је потребна и поштена правдољубива историографија, озбиљни медији, а пре свега воља политике да се то установи. И онда се то спушта кроз школски систем и наставу. Као што Европска унија то од нас тражи када је у питању задњи грађански рат, Сребреница, сутра Косово итд.  

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

 

Pročitano 2424 puta

Ostavi komentar

перископ

 

 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  0 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  0 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  0 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  0 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  0 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  0 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.