субота, 06 април 2019 00:29

Нови власник-ново руководство

Napisano

 

Нови власник Ваљевске пиваре је компанија "Brauberi group" са седиштем у Београду. Живојин Јовановић Жоја, власник  Земљорадничке задруге "Трлић", стожер је ове компаније. Он се именовао за генералног директора Пиваре. Досадашњи директор Александар Рајевац остаје као саветник. Важна одлука је да ће помоћник директора бити Зоран Божић. Човек који је Пивару својевемено спасао из амбиса.

 

 

Ова "Brauberi group" коју поред Јовановића чине и Зоран Костић, директор фирме "Брзмин" из Бруса и Миливоје Близањац, власник убске млекаре "Др Милк", купила је Ваљевску пивару за 3.523.630 евра.

Обавезна је да у наредне две године уложи још пет милиона евра у модрнизацију фабрике и проширење производње и да у том периоду задржи свих 200 радника.

 

Пиваром ће оперативно руководити Зоран Божић, дипл. агроекономиста. Божић је занимљив зато што је после прве неуспешне приватизације руководио Пиваром у периоду од 21010. до 2013. године, као стечајни управник а потом  као в.д. директора.

 

"Атлас група" која је купила Пивару понашала се као да је се то и не тиче. Дуговима је предузеће довела на руб амбиса, ако већ није било и у самом амбису. Зоран Божић је тада предложио програм реорганизације и опоравка, што је суд прихватио. Резултат је био да је предузеће спасено.

 

У јулу 2011. године за новине "Ваљевска искра" господин Божић нам је о томе рекао следеће:

"Наши су трошкови сада исти као и пре стечајног поступка, цене енергената су порасле а наша производња увећана тек незнатно. Упркос томе ми имамо више новца него пре стечајног поступка. У време стечаја остварили смо профит. Видите, сви ти силни милиони пре увођења стечаја сливали су се у нечије џепове. Сада када је  пресечен ненаменски одлив новца на мене је кренула негативна кампања. Ја сада имам одређених непријатности иако нисам бахат, радим поштено и у интересу предузећа. Међутим, траже ми длаку у јајету да ми се освете због тога што сам зауставио одливање новца.

 

Како је  стечајни управник успео да консолидује предузеће?

"Ја сам практично од самог старта преузео контролу плаћања што је јако важно. Затворио сам све канале, колико је било у мојој моћи, да се паре не расипају, да се не троше ненаменски, и већ смо у току стечајног поступка уштедели значајан новац. После обуставе стечајног поступка од мене се тражило да прекинем праксу свакодневног одобравања плаћања, али ја сам задржао тај начин јер се показао сасвим успешним".

 

Како се та успешност огледа у пословању Пиваре? 

"Ми данас редовно плаћамо нашим добављачима, чак и авансирамо да бисмо јефтиније купили оно што нам је потребно, исплаћујемо све обавезе према држави, плате су редовне и не касне ни један једини дан. Успели смо да купимо шест теретних и један путнички аутомобил, санирали смо зграду јер је прокишњавала. Отворили смо дисконт у кругу фабрике, зато што је било нелогично да у Пивари не можете купити пиво", говорио је тада вд. директора Зоран Божић.

 

Тако, када је 2013. године дошао на чело Ваљевске пиваре, Александар Рајевац је затекао спасену и консолидовану фабрику. Не сумњамо и да Живојин Јовановић Жоја све то зна. 

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

 

Pročitano 422 puta Poslednji put izmenjeno субота, 06 април 2019 01:19

Ostavi komentar

перископ

 

 • Правила лепог понашања
  0 05. јануар 2016.
  Правила лепог понашања
  0 05. јануар 2016.
  Опхођење у друштву је један од основних тестова лепог понашања. На основу тога људи пресуђују једни о другима и врло…
  0 05. јануар 2016.
 • Држава се није определила за домаће
  0 11. мај 2019.
  Држава се није определила за домаће
  0 11. мај 2019.
  У оквиру кампање "Купујмо домаће", коју девет месеци спроводи ваљевско предузеће "Еуропром", млечни производи компаније "Мегле" могу се по сниженим…
  0 11. мај 2019.
 • Књажевац, а не Чачак и Јагодина
  0 24. децембар 2017.
  Књажевац, а не Чачак и Јагодина
  0 24. децембар 2017.
  У Kњажевцу сви грађани имају бесплатан грaдски и приградски превоз. Сви ђаци у основној школи имaју бесплатан оброк. О томе…
  0 24. децембар 2017.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  0 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  0 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  0 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  0 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  0 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  0 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.