недеља, 03 јануар 2021 14:29

Не чинимо ни оно што је до нас

Napisano

 

Потписник овог текста, као вероватно и многи други, остао је дословно без ваздуха три пута само у последњих десетак дана ходајући ужим центром града. Толико је у ваздуху било дима, смога, чађи. Како крене грејна сезона тако у Ваљеву отпочне жустра расправа о загађености ваздуха. Жарко Ковач, доскорашњи члан Градског већа, каже да нема потребе за расправама. Јер да је Стручни тим обавио мерења, прецизирао узроке загађења и предложио неопходне мере са све трошковима. Скупштина је тај документ усвојила крајем 2019. Али мере се не спроводе.

 

Од како се врше мерења загађености ваздуха, Ваљево је стално у трећој категорији, што значи претерано загађен ваздух. Као илустрација: У новембру је, по извештају Локалног одговора, (организација која прати квалитет ваздуха, упозорава надлежне и подстиче грађанство да се заинтересује за овај проблем) ваздух у 18 дана био загађен, оцену прихватљив зазлужило је 11 дана, а само смо у једном дану у Ваљеву имали чист ваздух. Концентрација штетних честица у пет дана током тог месеца била  је  три до пет пута већа од дозвољене.

 

Тек однедавно се у Ваљеву почело писати и говорити о ниском ваздушном притиску, као фактору који у великој мери доприноси аерозагађењу. На ту је чињеницу најпре указао Жарко Ковач у својим натписима.

 

Он је у новембру 2019, на Скупштини града презентовао налазе Стручног тима и предложене мере. Потом је почетком прошле године, као члан Градског већа, писао Министарству за заштиту животне средине, предлажући да Министарство са својим инспекцијама, стручњацима, новцем и координацијом помогне локалним срединама да се изборе са загађењем животне средине. Резултати тог писма нису видљиви.

 

"Пре него што одговорим на ваша питања, хоћу да кажем нешто што наизглед нема везе са загађењем животне средине. А то је да се нама 20 година не дозвољава да успоставимо локално лидерство. Стратешки је веома важно ко ће и како управљати локалним срединама. Ако се и појави неко са вољом, идејом и планом он брзо буде скрајнут и понижен. Могу проћи само страначки послушници или демагози и простаци.

 

Загађење ваздуха јесте један од наших највећих проблема. О томе више не треба трошити речи. Стручни тим је све урадио: обављена су мерења, утврђена прекорачења дозвољене концентрације ПМ 10 и ПМ 2,5 честица у ваздуху, као и превелико присуство чађи током зиме у више дана. Има и оксида сумпора, азота и угљеника, али у мањој мери.

 

                

 

Зна се и шта су узроци: овакав начин грејања, саобраћај и измењени урбанистички планови. То је ово што се претерано гради у ужем центру града и зато долази до повећане концентрације становништва. Уместо две приватне куће са по двоје људи ви добијете стамбену зграду од пет спратова и 50 сатнова. Свака породица има по један или два аутомобила, а паркинг места никад довољно.

 

На загађеност ваздуха утичу и географски положај Ваљева и атмосферски притисак. Од 1955. до 1990. године, 50 одсто дана било је без дашка ветра, укупно 17,5 година. У оних других 17,5 година дувао је ветар ниског интензитета.

 

Затим је дошло до промене атмосферског притиска, формирало се изнад Ваљева поље ниског притиска, које може трајати два дана,месец дана, а може и 10 година. Код нас низак ваздужни притисак траје већ пет - шест година", каже Жарко Ковач.

 

Зашто се о томе није говорило до сада?

 

О томе треба да обавештавају Министарство за заштиту животне средине и Републички хидрометеоролошки завод. У последњих 15 година они нису ништа о томе рекли. А колики је утицај ваздушног притиска говори пример од пре неколико дана. Пре подне је притисак био низак и концентрација ПМ 10 честица била је 320 микрограма по метру кубном. У подне је притисак порастао и концентрација честица је пала за 10 пута. Било их је 30 по метру кубном. Само за два сата се десила та промена. Али ми на ваздушни притисак не можемо да утичемо.

 

На шта се онда може утицати?

 

Може се утицати на грејање, саобраћај и урбанистичко планирање. Када је грејање у питању део привреде мора да промени енергент и котлове. Домаћинства да пређу на пелет, који много мање загађује ваздух.

 

Крушик, рецимо, троши дневно близу 100 тона лигнита, најлошијег угља. Крушик мора да изгради нову енергану која би користила гас као гориво.

 

Да ли за то треба велики новац?

 

Паре нису мале, али нису ни баснасловне. То би коштало око два милиона евра. С кредитом на 10 година, Крушик би враћао 200 000 евра годишње. За компанију тог промета и те снаге то не би требало да буде непремостив проблем.

 

Шта је са прикључењем стамбених зграда на топловод?

 

Ми имамо од 200  до 250 000 квадратних метара у стамбеним зградама које нису прикључене на топловод. Читава насеља као што су "Збратимљени градови", "Миливоје Бјелица", "Нада Пурић"нису прикључена на топловод, па зграде иза Лименке, око Трга Десанке Максимовић.

 

Сва насеља и зграде који се налазе на траси или поред трасе топловода морају се прикључити. Тај пројекат би требао да има кредитни аранжман са неком од банака. Треба уградити инсталације, урадити изолацију зграда. Прикључење на топловод не сме се оставити на вољу, да ли неко хоће или неће. Мора се смањити цена грејања која је још увек висока. Чешка, Словачка, Мађарска су ове проблеме решиле пре 10, 15, 20 година. Ми смо успели, као Град, да 2019. смањимо цену прикључка за 50 одсто и да се може отплатити кроз 24 рате. Замењена је опрема у градској топлани. Уместо мазута сада се користи природни гас. Набављене су о трошку града топлотне подстанице за веће потрошаче или групу потрошача.

 

А приватна домаћинства?

 

Да пређу на грејање пелетом. Да им се субвенционише промена котлова. Ако то могу да чине Панчево и Ужице морало би да може и Ваљево. Пошто топловод не може допрети до свих, тербало би изградити алтернативне системе грејања на Брђанима, Попарама, Радином брду. Али цену грејања учинити привлачном за домаћинства.

 

Шта је било предвиђено за саобраћај?

 

Неопхопдно је изградити обилазницу и померити саобраћај тешким возилима из самог града. Нова Улица Мирка Обрадовића је у том смислу врло важна. Повезати насеља са обилазницом; ограничити саобраћај у ужем центру града; изградити неколико паркинга. У последњих пет година нисмо добили више од 50 паркинг места. Планирати мања стамбена насеља на ободима града од по пет-шест зграда.

 

Зашто се усвојене мере не спроводе?

 

То је повезано с почетком нашег разговора. Али овим проблемима се мора приступити с вољом, са личном свешћу да су то важна питања, а не да се ради углавном под притиском и када се мора.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

 

Pročitano 519 puta Poslednji put izmenjeno недеља, 03 јануар 2021 19:20

Ostavi komentar

перископ

 

 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  3 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.