среда, 06 јануар 2021 22:28

Он је једини који човековом срцу може даривати мир и спокојство

Napisano

 

Христос је дошао на земљу. Витлејем је спавао дубоким сном. Врата свих домова била су потпуно затворена за Богомладенца. Свет је свог цара примио у пећини за стоку. Те хладне ноћи само су животиње грејале Дете својим дахом.

 

Марија се сагнула над својим сино који је у јаслама, у које су пастири убацили храну за стоку, лежао у колевци. Новорођенчету је нарамак сламе служио као колевка.

 

Христов долазак збио се тајно и у тишини. Витлејем као слика света није препознао свог Спаситеља. Свет је очекивао Христа, али га је замишљао другачије. У том свету није било места за онога који је на земљу донео божанску светлост. Витлејем је пред Њим затворио градску капију, а Јерусалим је за Њега припремио крст. Свет је мрзео Христа и мрзи га до дана данашњег. Свети Јован Златоуст каже: "Уколико би се Христос поново појавио поново би га распели". Свет не жели Месију, већ лажног месију који би му говорио према страстима и гордости његовог срца, као што су некада давно Израељце саблажњавали лажни пророци.

 

Младенац је у витлејемској пећини најавио чудесну светлост. Животиње целе ноћи нису дотакле храну само да би се Он могао у том нарамку сена скрасити од хладноће.

 

Пастири су образац оних људи који су Христа примили чистом вером. Сведочанство о Богу они имају у свом срцу. Мудраци су они који иду Богу тешким путем, као што је тежак пут од Вавилона до Витлејема. То су они који истину траже кроз напорна интелектуална преживљавања и мучења, кроз богословље, философију и науку. И тај пут води ка Христу уколико се истина тражи свим срцем, а Богу се обраћа молитвом.

 

Празник Рождества је празник мира. По предању у години Христовог рођења није било ратова на земљи. Господ је донео мир, мир човека са Богом. Он доноси мир смућеној души и болесној савести. Он је једини који човековом срцу може даривати мир и спокојство.

 

У том је духу и овај цитат: И ти буди разлог због кога ће људи веровати да постоји доброта и да постоји нада!

 

Ваљевска Искра поздравља све људе добре воље радосним поздравом: Христос се роди!

 

 

М. Ст.

 

 

.

Pročitano 956 puta

Ostavi komentar

перископ

 

 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.