четвртак, 13 мај 2021 13:30

Зашто Ваљево не сме бити Јагодина?

Napisano
фотографија преузета са званичног сајта града фотографија преузета са званичног сајта града

 

Можда ће Драган Марковић Палма успети да од себе отклони опасност опутужнице за сескуално подвођење и уцењивање младих жена ради посла, али ће снимци на Интернету, сведочење његовог бившег упосленика, изјаве Маринике Тепић и Санде Рашковић Ивић, уздрмати моћ и значај које сада поседује. Самим тим ће у питање бити доведен и начин на који се влада Јагодином.

 

Од увођења вишестраначја у Србији се контуниирано појављују локални политичари који над својим срединама успостављају апсолутну власт. Сетимо се Биџе, Веље, Јутке, Симоновића. Њихову власт пратио је политички маркетинг о великом просперитету, успостављеној правичности, разумевању и саосећању са сиромашнијим суграђанима. Ако сте разговарали са разумним људима из тих средина, а ми са некима јесмо, могли сте разазнати да се ту радило о великом преувеличавању. 

 

Такаву политичку праксу до максимума је развио Драган Марковић Палма у Јагодини. Он је више од петанест година неприкосновени владалац у тој средини. Драган Марковић није ни порицао да се у Јагодини пита о свему и да одлучује о свему.

 

Вести о инвестирању у Јагодини, о аква парку и зоолошком врту, стручним путовањима сељака и студената у иностранство, подстицању удаја и женидби запошљавањем једног од супружника и летовањима у Паралији прошириле су се Србијом. Тако да су изазивале респект и завидност површних људи склоних пречицама и решавањем ствари ударцима шаком о сто. После чега обичним људима бива умањен опсег слободног руковођења својим животима.

 

Било је и у Ваљеву људи, чак лакомислених новинара који су и пред микрофоном зазивали, дајте и нама Палму, како код њега може све то, а код на се не може ништа од тога. Доста нам је наших без такве енергије.

 

Такви људи и такви новинари нису се трудили да погледају шта је иза завесе, колико је такав начин управљања заснован на поштовању основних моралних принципа и уважавању достојанства сваког човека.

                   

То како је Д. М. Палма крај базена изигравао тинејџера уз ужасно цијукање музике и завијање певача кога је пре тога гурнуо у базен у коме је већ пливало неколико људи од којих се у нормалним приликама уклањате, није слика и прилика српског домаћина. Чини нам се када се Палма позива на народ да се позива на горе а не на боље особине народа. Па и то дељење, госпођи три хиљаде, тетки пет хиљада, оном толико, оном оволико, дељено је као сиротињи без наде, а не као ближњем коме треба пружити руку да се придигне. То је став: једном сиротиња заувек сиротиња..

 

Витешки би било да је Палма зауставио директорицу Центра за социјални рад да не открива идентитет своје кћерке чије су се проблематичне фотографије нашле у телефону за који тек треба да се утврди чији је. Том изјавом директорица је вероватно помогла Палми, али је своју кћерку изложила крвожедности интернет коментартора.

 

Хоћемо рећи да се код свих поменутих људи, који сигурно нису једини у Србији, ради о техници успостављања потпуне моћи, а не о труду да се истински побољша квалитет живота. Који се чак не сме ни успостављати, квалитетнији живот, на штету моралних норми и људског достојанства.

 

Зашто Ваљево ипак не сме да се угледа на такав начин управљања градом? Зато што је преко овог краја и ових људи прешла историја у свом најтрагичнијем и најузвишенијем издању.  Људи су се овде борили, умирали, стварали важна књижевна и уметничка дела. То потомке треба да обавезује на самопоштовање, на грађанство а не на подаништво.

 

Нашим градоначелницима је приговарано да су превише меки, склони чашици, незаинтересовани довољно за свој посао због близине пензије, да су манекени, арогантни и вербално груби, али ниједан од њих није показивао амбицију да управља градом на управо критиковани начин.

 

Узгред када се већ бавимо Д.М. Палмом, председником Јединствене Србије, један добронамеран савет његовом представнику у Ваљеву Д. Поповићу. Савет је Поповићу да јавно не маше као политичком аргументима то што је он локалпатриота и поседује посебну осећајност, везаност и одговорност спрам Ваљева.  Та осећајност је природна и нико је не доводи у питање. Као што људи углавном воле места где су рођени и одрасли. То је питање емотивног сећања. И на томе се та тема завршава.

 

Али у реалном свету разматра се шта ко својим знањем, послом и понашањем доприноси средини у којој живи. Не можете неком оспорити да не жели најбоље Ваљеву, да се не труди и да не осећа одговорност према граду, тамо где ради и за шта је задужен, само зато што овде није рођен. То би била штетна и дискриминаторска пракса. А ми више и немамо људи за олако оспоравање и одбацивање.

 

Тако да Поповић не треба да побија аргуметне политичког неистомишљеника подсећањем да овај није рођен у Ваљеву. Поготово што је после свој наступ морао да пегла уз помоћ представника СПС-а Ђорђа Милановића. Поповић је на тај начин критиковао Радоицу Рстића, шефа одборничког клуба СНС, док је објашњавао уступање купљеног земљишта Републици зарад доласка два немачка инвеститора који ће отворити 1 105 нових радних места.

 

Не бранимо Радоицу, бранимо политичку културу. У прошлом тексту бранили смо од оптужби за место рођења политички мање утицајног опозиционог одборника Љубомира Радовића. Тако доживљавамо улогу новинарства у Ваљеву.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

.

 

Pročitano 1478 puta Poslednji put izmenjeno четвртак, 13 мај 2021 15:05

Ostavi komentar

перископ

 

 • Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  У Ваљеву су, посебно од половине деведесетих до половине прве деценије 21. века, дизане сурове хајке против одређених људи. Међу…
  0 22. децембар 2023.
 • Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Др Владан Аџић пред очима аутора овог текста није успео да му закаже преглед на једној од очних клиника у…
  1 22. децембар 2023.
 • Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Младић на фотографији зове се Давид Станимировић. Улични је свирач из Београда. У Ваљеву се задесио пре двадесетак дана. Оног…
  0 21. децембар 2023.
 • Солидарност Еуропрома
  0 27. децембар 2021.
  Солидарност Еуропрома
  0 27. децембар 2021.
  Еуропром ће пред наступајуће празнике подарити 1300 пакета помоћи социјално најугроженијем породицама и појединцима у девет општина Западне Србије.
  0 27. децембар 2021.
 • Велика хладноћа - стање стабилно
  0 10. јануар 2017.
  Велика хладноћа - стање стабилно
  0 10. јануар 2017.
  На екстремно ниским температурама Ваљево има струју и грејање. Један дан се без тих благодети пропатила Колубара II. Улице и…
  0 10. јануар 2017.
 • Раде пијаце и наплаћује се паркинг
  0 28. април 2020.
  Раде пијаце и наплаћује се паркинг
  0 28. април 2020.
  Штав за ванредне ситуације грда Ваљева на седници одржаној 27. априла донео је следеће закључке:
  0 28. април 2020.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.