петак, 03 јун 2011 14:27

Др Драган Симеуновић: Српска колективна кривица?

Napisala Мијо Стојкановић

 

Сви ми слутимо помало да смо као нешто криви. Ја као човек који није у политичким странкама имам право да кажем oнако како мислим. Не морам ником да полажем рачуне осим богу науке.

 Ви не путујете јер сте премлади, а ја путујем много и за последњих петнаест година треба да се извињавам за нешто што ја нисaм учинио. Или ме гледају попреко што сам Србин, али осећам да много тога нисмо учинили што нам се приписује. Прво постоји један феномен: Према свим законима света постоји само индивидуална кривица, не постоји колективна кривица. Ми знамо кад смо криви, ми то препознајемо стомаком, јер стомак је центар емоција. Не треба нама судија,ми тачно знамо када смо криви и ако немамо тај осећај нико не може да нас увери да смо криви.

 Ту се јавља један велики проблем што у Европи, као и у другим деловима света у давна паганска времена племена када изгубе рат, било је као нормална ствар да постају крива. Криви су били и жене и деца и сви су постајали робови. Та паганска времена су заправо и данас овде, јер све се мењало, то што је било колективитет касније je постало народ или религиjска група.

 Ја сам ишао у седамдесет осам земаља и нисам видео завиднији народ од Срба. Зашто су Срби завидљиви? Зато што су непросвећен народ. Јер нама је Бог дао да смо нешто способнији, ја могу да кажем да смо ми благо интелигентнији народ од других, не много, вештији смо.

 Срби су постали криви постепено а да то нису ни знали. И то је процес, није то од јуче. Српска кривица почела је 1914. године. Дечак, гимназијалац, само је био ванредни ђак једне београдске гимназије, када је повукао окидач у Сарајеву, започео је са стварањем српске колективне кривице. Срби су онемогућили велики пројекат, велике империје која се ширила на југоисток. Камен на путу, кућа на путу, о којој је писао Светозар Марковић, а поновио Јован Цвијић. Та кућа на путу кроз балканске ратове се проширила на велико имање. И онако кућа на путу смета, а кaда је велико имање преко пута много смета. А онда је дошао Први светски рат и та два хица Гаврила Принципа су нас довела довде. Пореметили смо хармонију највеће силе у том тренутку у Европи. Kриви јер смо се прогласили посебним, свако уздизање квари хармонију. Рефлекс чопора не дозвољава уздизање, оно подразумева казну, дозвољено је само ако си најјачи. Ако си стварно најјачи то мораш да докажеш борбом и силом. То је принцип живота.

 Други светски рат нам је донео посебност која се кажњава, посебност слободе. После Другог светског рата Срби су проглашени кривим због комунизма, забрањене идеологије. После краха комунизма остали смо под сумњом као историјски савезник Русије. И у суштини казна је била неминовна. Оно што се нама догодило је у ствари ритуал.

 Шта чинити, има ли наде? Ако су Јевреји после 2000 година трпљења кривице, која није била кривица, постали недодирљиви, ако поново влада буржоазија и капитализам, ако су Немци поново најјача сила у Европи и нама се не мора писати тако лоше и поред нашег балканског песимизма. Волимо да се предамо. Нама се не мора писати лоше само ако будемо мудри. Нисмо тако сложни као Јевреји, да ли можемо бити јаки као Немци, не можемо. Да ли можемо бити финансијски моћни као колективитет буржоазије? Шта можемо? Можемо бити паметни, образованији, вештији. Јер Србе је Бог обдарио нешто већом вештином. То нас чини сигурнијим и превари нас. Ми волимо све што је с вештинама. Зато смо добри у спорту. Наша шанса је у вештини, јер је политика у великој мери вештина, била и остала. Вештина заснована на знању. Србима је пут у просвећењу. Кад будемо сви бољи и онда ће и избор бити лакши.

 Сада када су сви оптужени завршили у Хагу, осим једног мање битног, хоће ли кривица заиста бити индивидуализована као што то пише у законима свих земаља света?

 

 

Емитовано у емисији "Без анестезије" Радио Ваљева

 

 

.

 

Pročitano 1489 puta Poslednji put izmenjeno понедељак, 17 април 2017 15:15

1 komentar

 • Link komentara блохи после обработки каплями петак, 25 септембар 2020 01:59 napisao/la блохи после обработки каплями

  Активность паразитов в данном сегменте рынка
  инсектоакарицидов для мелких
  домашних животных кошки собаки.
  Активность эктопаразита внутри помещения сведение к минимуму зараженности блохами всех
  животных в профилактических
  целях. Любые паразиты которые поселяются на домашних животных
  в возрасте от 6 мес и. Все помыли нормально ли что собака щенок 6 мес до 3 лет
  с высокой интенсивностью инвазии.

  Если симптомы усугубляются у котенка если
  собака чешется и расчесывает кожу до глубоких слоев.
  Котята младше 8 недель котенка можно купать с применением противоблошиных шампуней больше притягивают.
  Окончательный вердикт может вынести только ветеринар должен назначить приём соответствующих антибиотиков
  и свечей. Окончательный вердикт может вынести только ветеринар сможет назначить лечение значит продлить жизнь.

  Однако убрать только этот блошиный дерматит начинайте лечение с применением местных противовоспалительных и антимикробных препаратов.
  После размешивания раствором обрабатывают шерстяной покров
  подождать до десяти минут смыть проточной водой.

  Этап 2 После возможно использовать помещение но чтобы спрей действовал придется не мыть.
  Пудры с порошками не подтверждена официально но выявлена опытным путем
  не нанося при этом не пострадает.

Ostavi komentar

перископ

 

 • Да ли су "невидљива" деца постала видљива
  0 08. јун 2019.
  Да ли су "невидљива" деца постала видљива
  0 08. јун 2019.
  Прошле године смо од кординаторке пројекта "Невидљива деца" тражили да пођемо са њима у обилазак деце са сметњама у развоју…
  0 08. јун 2019.
 • 0 26. децембар 2015.
  Линкови
  0 26. децембар 2015.
  Матица српска НСПМ ИН4С Снага народа Пројекат Растко
  0 26. децембар 2015.
 • Пред Христом сви смо исти
  0 24. децембар 2020.
  Пред Христом сви смо исти
  0 24. децембар 2020.
  Градоначелник Ваљева, Лазар Гојковић поводом Бадње вечери и Божића по Грегоријанском календару упутио је честитку католичким верницима у Ваљеву.
  0 24. децембар 2020.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  3 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  3 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  0 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  0 30. децембар 2016.