понедељак, 22 октобар 2018 20:05

Добар човек у злу рата

Napisano

 

Владислав Биљић, веома занимљива и интригантна личност из Бајине Баште, објавио је недавно да је преминуо Милош Чулић Штека, један од најживописнијих ликова тог градића у последњих тридесетак година. Судбина Милоша Чулића била је тешка, чак мерено суровим аршинима наших грађанских ратова. Поводом Милошеве смрти чуло се са обе стране: жао ми је, опрости.  

 

У лето 1988. године нашао сам се са будућом супругом на Страдуну у Дубровнику. Само што сам јој испричао да ту имам пријатеља, Милош Чулић је повикао моје име. Обрадовали смо се и у наредних неколико дана два,три пута  седели на кафи и пићу.

 

Милош  се недуго пре тога доселио у Дубровник. Једна екскурзија из Дубровника с младим светом стигла је на Тару. Младићи из Бајине Баште по обичају су се попели на планину да осмотре новопридошле девојке. Једној од тих девојака веома се допао Милош, градски шармантни згубидан. Љубав је била обострана и он се оженио и преселио се у Дубровник. Добили су две кћеркице.

 

Непосредно пред сам рат у Хрватској Милошу је нимало љубазно речено да мора да иде. И он је отишао. Дошавши у Бајину Башту није прошло много времена а отпочео је грађански рат у Босни и Херцеговини. Бајина Башта је ту скоро на самој граници. Милош је био такав да није могао остати по страни.

 

Када је објављена вест да је преминуо ја сам се подсетио сусрета са њим у Дубровнику. Написао сам да је имао велико и добро срце и да сам због тога гајио искрену благонаклоност према њему.  Пошто је Милош у градићу био омиљен и многи други су се оглашавали у том духу.

 

А онда се јавио Хилмо Расима Љесковица, вероватно родом из Лијешћа, сеоског насеља мало низводно од моста у Скеланима. Он је написао да је задњи пут видео Милоша када му је овај запалио кућу заједно са још двојицом људи. 

 

Владисалв Биљић, коме се Хилмо Љесковица и обратио, назвавши га другом, узвратио је реченицом: Спирала несреће, шта рећи.

 

Хилмо је опет писао Биљићу: Ти си мој друг, идемо даље,заборавимо прошлост. Велики поздрав за тебе и фамилију.

 

Јавио се и Ратко Рогић, Хилмин школски друг: Жао ми је због свега што се дешавало поштеним људима. Сви смо били жртве, али ја знам да је Милош Чулић Штека спасио Енвера Љесковицу и Раму Мехића на мосту. Енвер ми је стигавши избезумљен у Бајину Башту, испричао да их је Милош извукао. Заједно су радили у "Ламинату". Отишли су у Македонију и не знам шта је после са њима било.

 

Тако се рат свом тежином спустио на Милоша. Али, ето охрабрујуће је да су се поводом његове смрти чуле речи: ти си мој друг, идемо даље, заборавићемо прошлост, жао ми је, опрости.

 

Тако ће се ране лакше зацељивати. Није нормално живети у страху и мжњи.Тачно је, такође, што је написао Иво Андрић да је трагедија народа који живе у Босни што су им пријатељи веома далеко, а они од којих страхују, ту одмах поред њих. Но, политика на свим странама је дужна да људима остави шансу, да их и подстиче на: жао ми је, опрости, гледаћемо да сарађујемо, да се не мрзимо. Ваљда се и зло уморило, па га више није тако лако подјарити.

 

 

Мијо Стојкановић

 

 

 

 

  

 

 

Pročitano 988 puta

Ostavi komentar

перископ

 

 • Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  Ваљево је знало бити суров град
  0 22. децембар 2023.
  У Ваљеву су, посебно од половине деведесетих до половине прве деценије 21. века, дизане сурове хајке против одређених људи. Међу…
  0 22. децембар 2023.
 • Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Са широког плана на животе скромних људи
  1 22. децембар 2023.
  Др Владан Аџић пред очима аутора овог текста није успео да му закаже преглед на једној од очних клиника у…
  1 22. децембар 2023.
 • Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Ширење добре воље
  0 21. децембар 2023.
  Младић на фотографији зове се Давид Станимировић. Улични је свирач из Београда. У Ваљеву се задесио пре двадесетак дана. Оног…
  0 21. децембар 2023.
 • Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Хуманитарна ревија борилачких клубова
  1 04. март 2018.
  Марко Јовановић, РК "Младост" Ваљевски борилачки клубови данас организују хуманитарну ревију под називом "Борба за живот". Приход су наменили обнови…
  1 04. март 2018.
 • Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Марко Јовановић на Светском форуму традиционалних спортова
  4 24. фебруар 2018.
  Тренер рвача ваљевске "Младости" и кадетске репрезентације Србије, протеклог викенда је у турској Анталији је активно учествовао на Светском форуму…
  4 24. фебруар 2018.
 • Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  Три медаље за "Младост"
  0 30. мај 2017.
  На државном првенству за кадете у рвању грчко-римским стилом, које је одржано за викенд у Сомбору, рвачи ваљевске "Младости" освојили…
  0 30. мај 2017.
 • Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Јубилеј ваљевских рвача
  1 30. децембар 2016.
  Фото: Жељко Бошковић У четвртак је свечано обележено 40 година рвања у Ваљеву. Свености у градској кући присуствовали су бројни…
  1 30. децембар 2016.